< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - sambata, 23 iulie 2005

contrapunct

Nu numai istoria, ci si prostia se repeta

E clar pentru toata lumea: la carul Aliantei D.A. unul trage hais, altul cea. Unde mai pui ca in el s-au aburcat si oportunistii udemeristi si autostopistii conservatori, asa ca atelajul functioneaza ca-n celebrul banc cu caruta taranului ardelean care ia un om de pe marginea drumului. Omul merge la Cluj. "Departe-i, bade, Cluju'?", intreaba proaspatul pasager dupa vreo zece minute. "Nu-i departe", raspunde taranul. Aceeasi intrebare, dupa alte zece minute si acelasi raspuns. In fine, dupa o jumatate de ora, omul repeta intrebarea. "No, acuma-i departe!", zice impasibil taranul. Inlocuiti in mica schema epica de mai sus Clujul cu Uniunea Europeana si veti avea exact situatia la zi a actualei guvernari.

Nu sunt singurul care, ca atatia alti naivi si ca si-n 1996, mi-am pus mari sperante anul trecut in aceasta noua "Conventie". Cu atat mai mari cu cat si "locomotiva" Aliantei, dl Basescu, parea a fi una de Orient-Expres si nu de mocanita, cum a fost dl Emil Constantinescu. Dar am uitat ca liniile pe care merg cele doua garnituri (PNL si PD) n-au cum sa fie paralele, ci, la primul macaz , conform drumului firesc al fiecareia, se despart. Se repeta istoria si prostia orgoliilor identitare.

Acum cativa ani, pe vremea guvernarii CDR, am fost invitat impreuna cu alti colegi, in Danemarca, in casa unui inalt demnitar, fost membru al guvernului, care ne-a prezentat succint isoria tarii sale, evolutia ei si sistemul politic la zi. Precum in Anglia, doua partide isi imparteau aproape alternativ puterea. (Am uitat denumirea lor exacta). Gazda noastra era in acel moment in opozitie. Avand in minte modelul nostru mioritic, l-am intrebat cum lupta, ce face pentru inlaturarea grabnica a inamicilor, pentru distrugerea lor. Omul s-a uitat lung la mine, de parca eram picat din luna, si mi-a raspuns: "Nimic". Apoi, vazand nedumerirea mea, mi-a spus, zambind usor, ca problema lui si-a colegilor de partid nu e cine are puterea, ci Danemarca. Intelegeti si dvs. ce vreti.

Teama mi-e ca o sa ajungem sa regretam PSD-ul, cu gandul: "Dom'le, e adevarat ca erau niste ticalosi, dar macar erau coerenti".

Ioan GROSAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=181222&data=2005-07-23