< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - joi, 21 iulie 2005

Stiri pe scurt

Putin anti-ONG

Moscova nu va permite nici o finantare straina a "activitatii politice" a organizatiilor neguvernamentale din Rusia, a declarat ieri presedintele Vladimir Putin, relateaza Rompres. "Sunt impotriva finantarii din strainatate a activitatii politice a organizatiilor neguvernamentale din Rusia. Spun acest lucru in mod categoric", a afirmat seful statului rus in timpul unei mese rotunde la Kremlin cu privire la intarirea societatii civile si a organizatiilor neguvernamentale din Rusia. "Nici un stat care se respecta nu permite asa ceva si nici noi nu vom face acest lucru", a asigurat el. In urma cu un an, in discursul despre starea natiunii rostit in fata camerelor reunite ale parlamentului, liderul de la Kremlin a atacat ONG-urile, afirmand ca unele dintre ele "nu apara interesele oamenilor", ci se preocupa inainte de toate "de a obtine finantare din partea unor organizatii influente din strainatate si din Rusia" pentru a servi "intereselor dubioase" ale unor grupari economice. (D.E.)

Kasianov sub ancheta

Presedintele Comisiei pentru Securitate din cadrul Dumei de Stat, Vladimir Vasiliev, a declarat ca nu exclude initierea unei anchete penale impotriva lui Mihail Kasianov. Fostul premier este acuzat de escrocherie - cumpararea unei vile din proprietatea statului la un pret de zece ori mai mic decat valoarea imobilului. In opinia politicienilor chestionati de cotidianul rus Novie Izvestia, evolutia ulterioara a situatiei va depinde de atitudinea fostului sef al guvernului de la Moscova, informeaza Agentia "Rusia la zi". "Daca vor exista motive serioase", problema formularii de acuzatii la adresa lui Mihail Kasianov ar putea fi inscrisa pe ordinea de zi", a afirmat Vladimir Vasiliev. Potrivit deputatului rus, "sunt numerosi functionari, care-si pun cariera in pericol crezand ca totul poate fi musamalizat. S-a vazut ca nu se poate". Pe de alta parte, Vasiliev nu a exclus posiblitatea ca ancheta demarata in legatura cu afacerile lui Kasianov sa ascunda un substrat politic. "Inaintea alegerilor, asemenea procese au loc in toata lumea. Totusi, nimeni nu-i obliga pe functionari sa comita fapte care le depasesc atributiunile", a adaugat Vladimir Vasiliev. (D.E.)

Kremlinul in Caucaz

Kremlinul intentioneaza sa suprime administrarea autonoma a republicilor din Caucazul de nord, prea dependente de bugetul federal, si pregateste amendamentele legislative necesare pentru a impune administrarea acestora de la Moscova, informeaza Rompres. Dmitri Kozak, reprezentantul presedintelui rus in Regiunea federala de sud, a propus Dumei amendarea codului bugetar si a legii privind separarea puterilor in Rusia in asa fel incat regiunile dependente financiar de Moscova sa piarda independenta bugetului lor. Aceasta masura are in vedere toate republicile instabile din Caucazul rus, intre care Cecenia, Ingusetia si Daghestanul, dintre cele mai sarace din tara. "Nivelul autonomiei regiunilor trebuie sa depinda de nivelul subventiilor pe care acestea le primesc de la Moscova", a spus Kozak. Prin acest nou sistem liderii regionali nu vor mai avea acces la redistribuirea fondurilor bugetare, ceea ce va duce la diminuarea coruptiei si scaderea criminalitatii, estimeaza responsabilii proiectului. (D.E.)

Trei pentru Bulgaria

Este foarte probabil ca noul guvern de la Sofia sa fie format de o coalitie trilaterala formata din Coalitia pentru Bulgaria (in frunte cu Partidul Socialist Bulgar - BSP), Miscarea Simeon al II-lea (NMS II) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (DPS, reprezentand minoritatea turca), a declarat ieri dimineata parlamentarul Nikolai Kamov, din partea Coalitiei pentru Bulgaria, relateaza Rompres. Liderul stangii bulgare Serghei Stanisev a fost mandatat luni de presedintele Gheorghi Parvanov pentru a forma noul cabinet de ministri de la Sofia. Coalitia pentru Bulgaria a obtinut, in urma recentelor alegeri, 82 din cele 240 de locuri in parlamentul tarii, insuficient insa pentru a-i permite sa formeze singura guvernul. Potrivit lui Kamov, s-a ajuns la un acord privind politica economica, repartizarea ministerelor si a guvernatorilor regionali. El a precizat ca NMS II are acum o responsabilitate istorica si, in cazul in care nu se va ajunge la un acord privind noul executiv, aceasta formatiune politica si liderul ei, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, premierul care-si incheie mandatul, vor ramane in istorie ca cei care au distrus cea mai buna optiune a Bulgariei. (D.E.)

Bomba atomica de o tona

Coreea de Nord a fabricat bomba atomica de o tona si urmeaza sa o miniaturizeze pentru a facilita utilizarea militara, a afirmat un transfug nord-coreean, cu mai putin de o saptamana inainte de reluarea negocierilor multilaterale privind programul nuclear al Phenianului, informeaza Rompres. "Coreea de Nord a fabricat o bomba de o tona ce contine patru kilograme de plutoniu" si lucreaza in prezent la miniaturizarea sa, a declarat transfugul, care a pretins, in timpul unor interogatorii ale serviciilor de informatii sud-coreene, ca se numeste Kim Il-Do. In plus, sustine acesta,"Phenianul a incercat sa vanda rachete Taiwanului". Serviciile de informatii sud-coreene au refuzat sa comenteze aceste declaratii. Kim Il-Do, septuagenar, ar fi fugit din Coreea de Nord in luna mai. El spune ca a fost membru al parlamentului nord-coreean si a lucrat pentru Institutul Industrial al Marinei. (D.E.)

Hezbollah la guvernare

Guvernul de 24 de membri propus, marti, de premierul libanez, Fouad Siniora, include si un reprezentant al miscarii siite extremiste Hezbollah, informeaza Rompres. In noul Guvern, Mohammad Fneich, membru al Hezbollah, detine portofoliul Ministerului Energiei. Componenta Guvernului, aprobata in aceeasi zi de presedintele Emile Lahoud, a fost anuntata presei la Palatul prezidential din Baabda, situat in apropiere de Beirut, dupa cea de a doua intrevedere din cursul zilei intre seful statului si primul ministru. Acesta este primul Guvern alcatuit dupa alegerile legislative din lunile mai-iunie, care au adus victoria fostei opozitii antisiriene regrupate in jurul Curentului viitorului, condus de Saad Hariri, fiul fostului premier Rafic Hariri, asasinat in 14 februarie. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=181101&data=2005-07-21