< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - vineri, 15 iulie 2005

Stiri pe scurt

Saddam la tribunal

Procesul fostului lider irakian, Saddam Hussein, ar putea incepe cel mai devreme in august, anul acesta, a declarat, ieri, seful Tribunalului special irakian, Raid Juhi, citat de Rompres. "Procesul poate incepe in august sau in septembrie, dar noi suntem interesati ca acesta sa inceapa cat mai repede posibil", a declarat oficialul irakian, precizand ca au fost incheiate investigatiile privind circumstantele masacrului din 1982 de la Dujail, oras cu majoritate siita situat la 80 km nord de Bagdad. Potrivit sefului Tribunalului special irakian, fostul lider de la Bagdad si alti patru fosti membri ai fostului regim, acuzati de uciderea a peste 50 de persoane, sunt pasibili de pedeapsa capitala. Autoritatile de la Bagdad au solicitat in repetate randuri inceperea procedurilor juridice in cazul fostului dictator irakian, insa SUA s-au opus, argumentand ca judecarea lui Saddam Hussein ar putea impiedica elaborarea noii Constitutii irakiene. La acest moment, fostul dictator irakian se afla in custodia fortelor americane, intr-o inchisoare de langa Bagdad. (D.E.)

Fischer in Cisiordania

Ministrul de Externe german, Joschka Fischer, era asteptat, ieri, la Ramallah, in Cisiordania, dupa o scurta escala in Israel, relateaza Rompres. Seful diplomatiei germane urma sa fie intampinat de presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmud Abbas, de premierul Ahmed Qorei. In cadrul discutiilor cu oficialii palestieni, seful diplomatiei germane intentioneaza sa abordeze retragerea israeliana din Fasia Gaza, prevazuta pentru jumatatea lunii august, precum si ajutorul economic european ce urmeaza sa fie acordat palestinienilor. Cu ocazia intalnirii avute cu omologul sau israelian, Silvan Shalom, Joschka Fischer a afirmat, miercuri, ca tara sa este dispusa sa isi ofere ajutorul, pentru aplicarea planului de "dezangajare" vizand evacuarea colonistilor evrei din 25 de colonii si impulsionarea procesului de pace israeliano-palestinian, grav afectat dupa atentatul palestinian de la Netanya, soldat cu moartea a cinci israelieni. (D.E.)

Franta, ferma pe pozitii

Presedintele francez, Jacques Chirac, a afirmat, ieri, ca nu este dispus sa faca nici o concesie in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna (PAC) in cadrul negocierilor privind bugetul Uniunii Europene, transmite Rompres. UE are "doua probleme imediate de rezolvat," a precizat seful de stat francez, in cadrul unui interviu televizat cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, nominalizand definirea bugetului si iesirea din criza institutionala creata de respingerea Constitutiei europene de catre electoratul francez si olandez. "Toata lumea este ingrijorata de securitatea alimentara," a declarat Chirac, subliniind ca sustine PAC "nu numai pentru a apara interesele taranilor francezi". Securitatea alimentara "este cel mai bine asigurata in Europa. Noi dam exemplu", a mai spus seful statului francez, potrivit caruia PAC reprezinta o "politica de viitor". (D.E.)

Cecenia alege

Alegerile legislative din republica rusa din Caucazul de Nord, Cecenia, au fost programate pentru luna noiembrie, anul acesta, a anuntat, ieri, ministrul rus al Dezvoltarii Regionale, Vladimir Iakovlev, informeaza Rompres. Potrivit Constitutiei cecene, data alegerilor pentru Parlamentul bicameral de la Groznai, este stabilita de presedintele Federatiei Ruse. Camera inferioara a Legislativului cecen va fi formata din 40 de deputati, jumatate alesi pe liste de partid si jumatate prin scrutin majoritar. Situatia din Cecenia nu s-a stabilizat in ultimii ani, in pofida asigurarilor date de Kremlin, trupele federale continuand sa se confrunte cu atacuri din partea rebelilor. (D.E.)

Provocarea romano-bulgara

Bulgaria si Romania trebuie sa demonstreze ca sunt pregatite pentru lupta impotriva terorismului prin ameliorarea sistemului judiciar, a afirmat, ieri, la Sofia, ministrul bulgar al Justitiei, Anton Stankov, informeaza Rompres. Oficialul bulgar a explicat, totodata, ca transferul informational intre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa faca obiectul unor imbunatatiri, pe fondul atacurilor teroriste recente de la Londra. Interventia lui Stankov s-a produs in urma participarii acestuia la reuniunea Consiliului Europei, organizata dupa atentatele comise, saptamana trecuta la Londra. (D.E.)

Dublu atentat la Bagdad

O persoana si-a pierdut viata, iar alte sase au fost ranite in urma a doua atacuri sinucigase comise, ieri dimineata la intrarea in Zona Verde, cel mai protejat perimetru din centrul Bagdadului, unde se afla ambasadele americana si britanica, informeaza Mediafax. Prima deflagratie a avut loc dupa ce o masina-capcana a explodat la intrarea in acest sector. La scurt timp s-a inregistrat o noua explozie cauzata de un kamikaze ce se deplasa pe jos si care si-a detonat centura cu explozibil in apropiere de o sectie de politie. Politia a arestat un barbat banuit ca ar putea fi un al doilea kamikaze. Agentiile de presa amintesc ca 32 de copii si adolescenti au fost ucisi, miercuri, de un kamikaze care si-a detonat masina-capcana langa militari americani care imparteau dulciuri micutilor. (D.E)

Urmarirea Iukos continua

Rusia a solicitat Statelor Unite extradarea lui Leonid Nevzlin, asociatul fostului director al grupului petrolier rus Iukos, Mihail Hodorkovski, aflat in prezent in inchisoare, informeaza Rompres. "Partea rusa a cerut Departamentului de Stat american extradarea lui Leonid Nevzlin, indicand ca acesta se afla pe lista persoanelor cautate international si ca este acuzat de crime grave", au declarat surse ale Ambasadei Rusiei la Washington. Refugiat, initial, in Israel, dupa ce a parasit Rusia in 2003, Leonid Nevzlin se afla in prezent in SUA pentru a participa la o reuniune a Comisiei pentru securitate si cooperare in Europa din Congresul american. Copresedintele Comisiei, Christopher Smith, a confirmat prezenta lui Leonid Nevzlin in SUA, dar el a tinut sa mentioneze ca intre Moscova si Washington nu exista un acord de extradare. Leonid Nevzlin, este urmarit de justitia rusa pentru frauda fiscala, fiind unul dintre principalii actionari ai holdingului Iukos, alaturi de Mihail Hodorkovski. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=180731&data=2005-07-15