< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - luni, 4 iulie 2005

Stiri pe scurt

Radio Total da un leu greu!

Radio Total lanseaza, in luna iulie, o campanie privind denominarea, "In luna leului greu bancar, Radio Total da un leu adevarat!". Potrivit unui comunicat de presa, startul campaniei va fi dat, astazi, la ora 10.00, de Andrei Gheorghe. Tot ce au de facut ascultatorii postului este sa sune la radio si sa dea un nume cat mai haios si mai bine argumentat puiului de leu de trei saptamani, care a fost adus de la Craiova, pentru ca Gradina Zoologica nu-si permitea sa il ingrijeasca pe termen lung. "Cel mai potrivit nume ii va aduce castigatorului leul greu... pe viata. Mai exact, dreptul de a fi "nasul" acestuia si de a participa la operatiunea de reintegrare a puiului intr-o rezervatie africana, cu ajutorul Radio Total si Fundatei Vier Pfoten", se precizeaza in comunicat. Cel mai inspirat si mai argumentat nume pentru el va fi decis de un juriu printre care se vor numara si reprezentantii Bancii Nationale. Radio Total este, de altfel, partenerul media al campaniei de popularizare a leului "greu", desasurata de BNR. (A.M.V.)

Atacul omizilor paroase

Centrul de Protectie a Plantelor Bucuresti va efectua pe raza sectorului 6, in aceasta perioada, stropiri pentru eliminarea daunatorilor vegetali, in special a speciei "omida paroasa", se arata intr-un comunicat de presa. Vor fi vizate, in special, spatiile verzi, parcurile si gradinile publice, unde se afla duzi - arborii cei mai afectati de aceasta specie de omizi. Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, face un apel ca reprezentantii asociatiilor de proprietari care observa ca, in zonele lor, copacii sunt afectati de insecte, sa se adreseze autoritatilor locale. Cetatenii pot semnala aparitia daunatorilor la numerele de telefon 413.18.56 (Centrul de Protectie a Plantelor), 314.86.43 sau 212.63.24, int. 385 (Biroul de Control Sanitar Veterinar si Fitosanitar). Pentru proprietatile particulare (curti, gradini etc) stropirile trebuie sa fie efectuate de catre proprietari. (M.S.)

Peste fiert

In acumularea de apa de la Hanesti, judetul Botosani, s-au descoperit 6 tone de peste mort din cauza caniculei care a determinat fermentarea malului in lac si degajarea in apa a unei mari cantitati de hidrogen sulfurat, a declarat Vasile Cercel, seful Serviciului de Gospodarire a Apelor Botosani, informeaza Mediafax. Reprezentantii firmei piscicole estimeaza paguba la 250 de milioane de lei vechi. Inspectorii SGA au declansat un control in zona pentru a depista potentiale deversari de ape uzate in randul Baseu, care alimenteaza acumularea Hanesti si au dispus evacuarea unui debit mai mare, de dilutie, catre acest lac. Autoritatile actioneaza pentru colectarea pestelui mort spre a fi ingropat, peste el urmand sa se toarne var nestins si motorina, evitandu-se astfel consumarea acestuia de populatie. (L.M.)

Fabrici de analfabeti

Mai multe scoli din judetul Vaslui, ai caror elevi au obtinut rezultate foarte slabe la testele nationale, fara sa existe nici macar o medie de absolvire, ar putea fi desfiintate, transmite Mediafax. Masura a fost anuntata de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, in urma analizei rezultatelor obtinute la testele nationale. "Chiar daca rezultatul inregistrat la nivelul judetului este unul multumitor, am constatat ca sunt scoli care au involuat fata de anii precedenti si va trebui sa analizam foarte serios aceasta situatie. De asemenea, vom selecta unitatile de invatamant care an de an au avut un procent de promovabilitate zero si, in perspectiva viitoarei legi a calitatii invatamantului, vom merge pana la desfiintarea lor si comasarea cu unitati mai puternice la care elevii sa beneficieze in primul rand de o instruire si educatie adecvata", a declarat Gheorghe Cirja, inspector general al ISJ Vaslui. Conducerea ISJ Vaslui analizeaza in acest sens activitatea scolilor din mai multe sate ale comunelor Hoceni, Zapodeni, Vinderei si Solesti, unde nici un absolvent de clasa a VIII-a nu a promovat testele nationale. (M.J.)

Politisti si ziaristi la pescuit

Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a organizat, sambata, pe Balta Belciugatele, Bazinul Maioru, cea de-a cincea editie a Concursului de Pescuit Sportiv. La competitie, politistii bucuresteni i-au invitat si pe jurnalisti, astfel ca, de aceasta data, n-am mai fost cu ochiul pe oamenii legii, asa cum ne este obiceiul, ci am aruncat momeala in lac alaturi de acestia, in speranta unei capturi pe masura. Dupa sase ore pe pescuit, colegii nostri de la "Libertatea" au reusit, ajutati si de jurnalistii de la ZIUA, sa castige locul intai si marele premiu, asa ca asteptam saramura pe adresa redactiei. Dupa terminarea concursului, toti cei prezenti pe balta de la Belciugatele au sarbatorit cu un mic si o bere si sarmale. (B.C.G.)

Malev la Targu-Mures si Cluj

Compania ungara de transport aerian Malev va opera zboruri directe pe aeroporturile din Targu-Mures si Cluj-Napoca, dupa ce Ministerul Transporturilor a acceptat desfasurarea acestora de la 1 iulie, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Conferinta Regionala a Aeroporturilor desfasurata la Targu-Mures, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Borbely Laszlo. El a precizat ca aceste zboruri directe vor constitui o conexiune foarte importanta, in conditiile in care tara vecina Ungaria este membra a Uniunii Europene, transmite Rompres. Pe langa cele doua orase, exista trei destinatii deschise uzual prin acordul bilateral, din Timisoara, Bucuresti si Constanta. Seful Aeroportului Targu-Mures - Vidrasau, Stefan Petru Runcan, a spus ca deocamdata nu s-a dat drumul la aceste curse aeriene. Surse din conducerea aeroportului din Targu-Mures sustin ca Malev intentioneaza sa opereze cursele cu Targu-Mures abia din iarna, propunere considerata neinteresanta de partea romana. (C.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=179829&data=2005-07-04