< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - miercuri, 16 martie 2005

CNA interzice apologia totalitarismului

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a adoptat, marti, un proiect de decizie privind interzicerea apologiei crimelor regimurilor totalitare si denigrarii victimelor acestora. Potrivit deciziei, care contine trei articole, "prezentarea apologetica a crimelor si abuzurilor regimurilor totalitare, nazist si comunist, a autorilor unor astfel de fapte, precum si denigrarea victimelor acestora sunt interzise in emisiunile audiovizuale". Abaterea de la aceasta decizie va fi sanctionata, potrivit dispozitiilor art. 90 din Legea audiovizualului nr. 504, cu amenzi cuprinse intre 50 si 500 de milioane de lei.

Proiectul de decizie a fost realizat pornind de la o sesizare facuta de Grupul pentru Dialog Social (GDS), la 8 martie, cu privire la numeroasele cazuri in care diferite posturi de televiziune au difuzat emisiuni in care s-a facut apologia crimelor regimurilor totalitare. GDS a cerut atunci Consiliului reglementarea clara a acestor abateri, solicitare ce a fost sustinuta, prin realizarea unui proiect de decizie, de catre membrii CNA Gabriela Stoica, Rasvan Popescu, Grigore Zanc si Mircea Sorin Moldovan.

CNA sanctionase, anterior, mai multe abateri legate de persoane care prezentau in lumina pozitiva crimele din timpul comunismului. (A.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=171764&data=2005-03-16