< Imprimare >      ZIUA - ANTIDROG - miercuri, 16 martie 2005

Stiri pe scurt

MS-13 foloseste bani proveniti din trafic de droguri

Un numar de 103 activisti ai gruparii Mara Salvatrucha (MS-13), care are 20.000 de membri in Statele Unite si alte mii in America Centrala si Mexic, au fost arestati de la inceputul lunii ianuarie in sapte orase americane, au anuntat autoritatile, citate de AFP, consultat de Mediafax.

Persoanele arestate, majoritatea tineri, sunt acuzate de numeroase delicte, in special de revenirea ilegala in Statele Unite dupa expulzare, tentative de asasinat, agresiuni sexuale, detinere de arme sau trafic de droguri, a anuntat Departamentul pentru Securitate Interna. "Obiectivul nostru este simplu: anihilarea retelei, protejarea comunitatilor de aceste bande si blocarea surselor de finantare", a declarat Michael Garcia, subsecretar pentru Securitate Interna, responsabil pentru Imigratia si Administratia Vamilor. Potrivit oficialului american, exista riscul unei colaborari intre Mara Salvatrucha si Al-Qaida, chiar daca pana acum nu au fost descoperite legaturi intre cele doua organizatii.

Operatiunea, numita Community Protection, a permis arestarea a 30 de membri ai MS-13 la New York, 25 la Washington, 17 la Los Angeles, zece la Baltimore (Maryland), zece la Newark (New Jersey), zece la Miami (Florida) si unul la Dallas (Texas). "Unii vor fi judecati, iar altii au fost deja expulzati spre tarile de origine, in special in Honduras, Salvador si Mexic", a precizat Garcia. Mara Salvatrucha, una dintre cele mai mari si mai violente grupari din Statele Unite, se finanteaza prin trafic de droguri si arme, fiind in conflict cu gruparea rivala latino-americana Mara 18.

ANA in Spania

O delegatie a Agentiei Nationale Antidrog (ANA) a efectuat o vizita de lucru in Spania, in cursul acestei luni, in cadrul Proiectului de Infratire Institutionala "Lupta impotriva traficului si consumului de droguri". Scopul vizitei l-a constituit instruirea personalului Directiei Observatorului Roman pentru Droguri si Toxicomanie din cadrul ANA in domeniul colectarii si procesarii datelor structurate conform indicatorilor Centrului European de Monitorizare a Drogurilor si Dependentei de Droguri. Indicatorii privesc "Analiza datelor referitoare la reducerea cererii de droguri" si "Decese ca urmare a consumului de droguri si mortalitate asociata".

Sefa de traficanti la 86 de ani

Politia braziliana a descoperit mai mult de o tona de marijuana in locuinta unei femei in varsta de 86 de ani, la scurt timp dupa ce retinuse un baietel de numai zece ani, aflat in posesia a 58 de doze de cocaina, relateaza AFP, preluat de Mediafax. Politistii au descoperit, in locuinta Mariei Braulina Alves, situata in zona Senhor do Bonfim, in nord-estul Braziliei, o tona de cocaina, ascunsa in trei butoaie. Comisarul Jose Alberto Braga a declarat ca femeia este banuita ca ar fi condus o banda de traficanti de droguri, insa octogenara sustine ca nu stia nimic despre prezenta drogurilor in locuinta. Totusi, din continutul convorbirilor telefonice purtate intre batrana si fiul sau reiese nemultumirea acesteia fata de calitatea drogurilor, a precizat Braga. Anchetatorii afirma ca fiul femeii, care a fost si el arestat, depunea cu regularitate in contul sau bancar sume de 20.000 - 30.000 de reali (5.600 - 8.400 de euro).

Inchisi pentru narcotrafic

Magistratii Tribunalului Constanta au pronuntat sentinta in dosarul a patru tineri care au fost acuzati de comiterea infractiunii de trafic de droguri. Astfel, Andrei Cucos, Amar Titi Mihaila, Daniel Mihaila - trei ani, iar Nicolae Matei - doi ani. Toate pedepsele sunt cu executare, iar sentinta poate fi atacata cu apel. Cei patru au fost retinuti in septembrie 2004 in urma unui denunt formulat de catre Andrei Mihai Popa, transmite RomNET. In urma denuntului formulat s-a organizat un flagrant. In momentul in care Popa i-a inmanat lui Cucos zece milioane de lei, iar Amar Titi Mihaila i-a dat un pachet cu canabis, politistii au incercat sa ii retina pe cei doi. Acestia au rupt-o la fuga iar ofiterii au fost nevoiti sa traga mai multe focuri de arma. In urma perchezitiei corporale asupra celor doi s-au gasit 77 de grame de canabis. De asemenea, si acasa la Daniel Mihaila s-a gasit o cantitate de 147 de grame de canepa indiana.

Dealeri dupa gratii

Politistii bucuresteni au prins trei traficanti de droguri, intre care si un cunoscut dealer din zona Socului-Pantelimon care a vandut, in interval de patru luni, heroina in valoare de peste un sfert de miliard de lei. Daniel A. (27 de ani) - principalul dealer de droguri din zona Socului-Pantelimon - a vandut, in patru luni, aproximativ o mie de doze de heroina, obtinand peste 250 de milioane de lei. El fost prezentat Tribunalului Municipiului Bucuresti, care a dispus cercetarea sa in stare de arest preventiv, pentru trafic ilicit de droguri. Alti doi traficanti - Daniel N. (22 de ani) si Marcel N. (25 de ani) - au fost depistati de politistii antidrog in timp ce vindeau patru doze de heroina, cu un milion de lei, in cartierul Colentina, in zona Doamna Ghica-Pancota. Asupra celor doi au fost gasite 16,8 milioane de lei si 50 de euro, sume provenite din vanzarea de stupefiante.

Amenintata cu pistolul

O farmacista din Arad a fost amenintata cu o arma de doi tineri care incercau sa-si procure astfel pastile halucinogene, politistii afirmand ca este posibil sa fie vorba despre consumatori de droguri. Cei doi au intrat intr-o farmacie situata pe o artera intens circulata din municipiul Arad si au cerut un somnifer foarte puternic. Farmacista a banuit ca reteta este falsa, pentru ca medicul care era trecut pe ea nu figura in baza de date. Pentru ca a refuzat eliberarea medicamentului, cei doi i-au pus farmacistei la gat un pistol, foarte probabil de jucarie. Femeia a reusit, insa, sa apese un buton de alarma, moment in care agresorii au fugit din farmacie, speriati de zgomotele alarmei.

Pagina realizata de Laszlo Kallai

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=171761&data=2005-03-16