< Imprimare >      ZIUA - ANTIDROG - miercuri, 16 martie 2005

Voluntari antidrog in liceele Capitalei

Un grup format din 100 de tineri voluntari, pregatiti prin programul "E mai bine sa cunosti!", va desfasura activitati in 15 licee si grupuri scolare din Sectorul 2 al Capitalei, pentru combaterea consumurilor de alcool, tutun, si droguri, transmite Rompres.

In cadrul unei ceremonii organizate la sediul Primariei Sectorului 2, presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), chestorul Pavel Abraham, a inmanat celor 100 de tineri certificatele de absolvire a cursurilor de formare pentru lupta antidrog.

"Consumul de tutun, alcool si droguri s-a raspandit in ultimii ani in randul adolescentilor de varste tot mai fragede, iar dincolo de activitatea de recuperare a celor deja dependenti de aceste flageluri, este foarte important efortul de prevenire desfasurat in randul tinerilor", a spus chestorul-sef dr. Pavel Abraham. Acesta a multumit celor 100 de tineri elevi si studenti pentru ca si-au dedicat cea mai mare parte a timpului lor liber eforturilor de a-i convinge pe colegii lor sa nu consume sau sa renunte la substantele nocive pentru sanatate.

Tinerii isi vor desfasura actiunile de voluntariat in cadrul centrelor de prevenire amenajate in fiecare din cele 15 licee, planificand actiuni practice cu scopul informarii colegilor asupra efectelor daunatoare pe care le pot avea tutunul, alcoolul, si mai ales drogurile.

"Nu trebuie sa ne mai ascundem, tutunul si alcoolul fac parte din viata de zi cu zi a aproape jumatate dintre liceeni, iar unii dintre ei sunt si consumatori de droguri. Desi nu ar trebui sa aratam cu degetul atunci cand vorbim de un flagel de masa, trebuie, totusi, sa spun ca inca mai sunt multi profesori care fumeaza in scoala.

Pana cand factorii responsabili vor intelege sa aplice, cu strictete, legislatia antifumat sau antidrog, trebuie sa ne multumim cu aceste activitati de voluntariat, de informare, derulate de societatea civila", a mentionat, la randul sau, presedintele Federatiei Internationale a Comunitatilor Educationale (FICE) Romania, prof. Toma Mares.

Potrivit datelor prezentate de chestorul-sef Abraham, aproximativ 20 la suta dintre tinerii cu varste intre 15 si 19 ani consuma alcool in mod regulat, in timp ce 25% dintre acestia fumeaza zilnic.

De asemenea, patru procente dintre liceenii din Capitala (cel mai mare procent de consumatori de droguri comparativ cu tinerii din alte zone ale tarii) au recunoscut ca au consumat cel putin o data un drog. Programul "E mai bine sa cunosti!" se desfasoara in colaborare cu Federatia Internationala a Comunitatilor Educationale (FICE) Romania si ANA.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=171756&data=2005-03-16