< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 12 martie 2005

"Marilenele" lui Daneliuc - o carte, doua filme

Marele regizor anunta, prin lansarea cartii, premiera, la 8 aprilie, a filmului "Sistemul nervos" si planurile de a incepe turnarea unei noi pelicule, "Marilena"

Reputatul regizor Mircea Daneliuc a lansat ieri, la Editura ZIUA, cartea "Marilene", care reprezinta, asa cum a descris-o autorul, "o carte despre femei. Un lucru indraznet pentru un un scriitor, chiar un pariu. Daca n-as indrazni prea mult, as spune ca e un pariu castigat". Cartea este o avanpremiera a filmului "Sistemul nervos", a carui premiera va avea loc pe 8 aprilie, a anuntat ieri, la Salonul de Carte si Presa, Mircea Daneliuc. Din distributie ii amintim pe actorii Cecilia Barbora, Rodica Tapalaga, Beatrice Benezi, Valentin Teodosiu, Mircea Radu. Filmul propune povestea unei femei in varsta (interpretata de Rodica Tapalaga) care se indragosteste de imaginea unui prezentator de televiziune (Mircea Radu). O iubire dusa dincolo de limite, cu accente paroxistice. Potrivit lui Daneliuc, "daca lucrurile se mai misca in cultura romana", luna viitoare ar putea sa inceapa turnarea unei noi pelicule, intitulata "Marilena", care isi are sorgintea tot in aceasta carte. La lansare, Mircea Daneliuc le-a multumit doamnelor care au contribuit la facerea acestei carti si si-a exprimat speranta ca va apuca ziua cand "literatura va deveni o lucrare ezoterica, cu initiati ca niste melomani", subliniind credinta sa ca "singura salvare a literaturii e sa devina un fenomen ezoteric, asemeni muzicii".

"Sa scrii insa despre femei e in mod fatal o capcana"

Cartea "Marilene" este o savuroasa poveste de viata care descrie viata unui barbat care a intalnit in viata mai multe femei pe care, intamplator, le chema Marilena. Autorul trece acest nume la plural pentru a descrie, in cele din urma, un personaj feminin cu mai multe infatisari. Autorul marturiseste ca "a trai langa o femeie nu e chiar lucrul cel mai lesnicios. Sa scrii insa despre femei e in mod fatal o capcana.

Scriitorul nu-si incearca puterea decat indulcind termenul, zicandu-i pariu, cuvant confortabil; nu antreneaza neaparat consecinte oribile. Chiar daca numarul pariorilor faliti de aiurea il excede pe cel al inspiratiilor! Traiesc, intr-un fel, si unii si altii. Unii chiar cu femei. Sfarsind langa ele cu drag, sau, ma rog..."

Cartea este disponibila la www.editura.ziua.ro si, in cateva zile, in reteaua de librarii din Bucuresti si din tara.

Ioana RADUS

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=171536&data=2005-03-12