< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - luni, 8 noiembrie 2004

Candidatii la alegeri in bai de multime

Nastase se scalda in saracime

Candidatul PSD la Presedintie Adrian Nastase si-a inceput timid turneul electoral prin tara - in premiera insotit de reprezentantii mass-media - cu un pelerinaj in judetul Arges. Din dorinta de a nu epata si de a-si afisa o imagine de om simplu, popular, Nastase a renunat la masinile luxoase, la girofar si la tinutele scortoase. Garzile de corp nu au lipsit, insa acestea au stat retrase si mai degraba relaxate. Totul pentru a crea prezidentiabilului PSD imaginea unui om care se poate adapta foarte bine si in mijlocul taranilor, intr-o piata de provincie, mirosind a mici, si in zgomotul infernal al manelelor, nu doar cu covoare rosii in acorduri de Wagner. Astfel, Nastase si alaiul sau s-au ingramadit intr-un banal si mai putin confortabil microbuz, tapetat cu afisele candidatului. Aici si-au facut loc alaturi si sotia sa, Dana, Mircea Geoana impreuna cu a sa Mihaela. Alaturi de ei, ministrul Finantelor, presedintele Senatului si blonda Daciana Sarbu, toti trei candidati pentru judetul Arges.

Ciorapi de vanatoare

Prima oprire a alaiului PSD s-a facut in orasul Topoloveni. Aparitia liderului PSD a fost mai degraba stearsa. Oamenii nu au aplaudat, nu si-au manifestat zgomotos simpatia pentru el, femeile nu au lesinat, vazandu-l. Dar, cu toate acestea, curiozitatea de a sta fata in fata cu un personaj pe care-l vad Sfanta Liturghie de duminica, lucru interzis de canoanele bisericesti. La biserica din Topoloveni, Nastase a aprins lumanari impreuna cu Dana si apoi s-a recules la mormantul unui revolutionar din curtea bisericii. A gasit cateva cuvinte de bine in memoria decedatului, dupa care a plecat la piata. Aici s-a desfasurat si partea cea mai interesanta a turneului electoral. Nastase a achizitionat cele mai neobisnute lucruri pentru un premier. Primul obiect cumparat: doua perechi de sosete, 20.000 de lei perechea. Ministrul Finantelor a elucidat misterul ce se crease in jurul culorii sosetelor: "Kaki, ca sunt pentru vanatoare". Mergand mai departe prin talcioc, Nastase a primit cadou un sir de covrigi, pe care i-a impartit colegilor de la Guvern si copiilor stransi buluc in jurul sau. Liderul PSD a dorit atat de mult sa fie natural, sa le arate oamenilor ca este unul de-al lor, incat a inceput sa rontaie ostentativ.

Urmatoarele achizitii au fost un topor fara coada, pentru care a scos din buzunar 100.000 de lei, si doua ceaune pentru mamaliga pe care si le-a dorit neaparat Dana. Liderul PSD s-a dovedit a fi un bun negociator, fiind vorba de banii lui. Astfel, el a cumparat un ceaun cu 400.000 de lei (beneficiind de un discount de 80.000 de lei), iar pe celalalt l-a primit gratis.

Curse de soareci pentru Cornu

Urmatoarea oprire a fost una inopinata, in satul Stalpeni. Candidatul PSD la Presedintie a facut inca o baie de oameni saraci, pe care i-a imbratisat pe rand, intr-o piata de legume. Peste tot, taranii cereau pensii mai mari. Iar atunci cand nu aveau nimic de cerut, oamenii se minunau: "Domnule Nastase, la televizor sunteti mai mare. Dar, in realitate, dumneavoastra sunteti chiar micut", a exclamat un comerciant. Tot de la Stalpeni, Nastase si-a cumparat doua curse de soareci, pentru resedinta de la Cornu, unde a spus ca are.

Propaganda la manastire

Periplul electoral a continuat cu un popas la Manastirea Aninoasa. Nici aici premierul nu a tinut vreun discurs electoral, dar de acest lucru s-a ocupat episcopul Argesului, Calinic, chiar in interiorul locasului de cult. Acesta si-a amintit ca Guvernul a dat 12 miliarde de lei pentru manastire. L-a pomenit si pe Nicolae Vacaroiu, spunand ca Aninoasa este "locasul sau de suflet". Vacaroiu a fost chemat sa ia parte la manifestarea electorala din biserica, insa nu a fost de gasit. A fost descoperit putin mai tarziu plimbandu-se prin curtea manastirii. In tot acest timp, episcopul nu contenea sa faca propaganda PSD: "Dumnezeu a scos din sacul sau oamenii potriviti la locul potrivit. In context european, trebuie sa facem rugaciunea la Dumnezeu, sa biruim", a grait alesul Domnului.

"Ce cauta Daciana in politica"

Singura care nu si-a gasit locul in acest peisaj de campanie a fost Daciana Sarbu. Aceasta a fost ignorata de oficialii de la Bucuresti. Ca atare, a afisat o atitudine mai mult decat rezervata, desi este candidat pentru Parlament. Nici nu s-a imbratisat cu oamenii, si nici nu a dat autografe. Pentru a-si imprastia afisele electorale, Daciana a convocat o echipa de la Tineretul Social Democrat. La un moment dat, Mihaela Geoana a dat si ea o mana de ajutor la distribuirea posterelor electorale. Vazandu-i fizicul de top-model din afise, Mihaela Geoana nu s-a abtinut sa exclame: "Daciana arata ca un manechin! Ce cauta ea in politica?".

Carmen EPURAN

Tirul lui Basescu in Banat

"Ma uitam la stafia lui Ion Iliescu care bantuie prin tara cersind voturi pentru Adrian Nastase. Ar trebui sa-si faca noduri la batista sa nu uite ca nu are dreptul constitutional sa faca campanie pentru PSD. Dar de acest lucru a uitat Ion Iliescu, bietul de el", a fost semnalul de atac dat, la Resita, de candidatul Aliantei PNL-PD la Presedintie, Traian Basescu, impotriva sefului statului, implicat pana peste cap in campania electorala. Daca in fata resitenilor, Basescu a fost mai moderat in ceea ce-l priveste pe Ion Iliescu, la Arad, liderul Aliantei a tunat si a fulgerat impotriva Presedintelui. "Falsul Ion Iliescu", "nepasatorul Ion Iliescu", "pretiosul Ion Iliescu" - au fost cateva dintre calificativele date de Basescu sefului statului in zilele de campanie de la sfarsitul saptamanii.

In timp ce la Arad, Basescu si-a concentrat atentia mai mult pe persoana lui Ion Iliescu, la Timisoara, liderul Aliantei a lansat o serie de acuze si provocari la adresa principalului sau contracandidat in lupta pentru castigarea Presedintiei. PSD a incercat boicotarea actiunilor electorale ale Aliantei PNL-PD. Punctul central al actiunii de intimidare a simpatizantilor Aliantei l-a constituit Timisoara. Activistii PSD imparteau pe strazi barcute confectionate din hartie portocalie pe care scria "DA-atat a mai ramas. Flota lu' Basescu", iar fortele de ordine au incercat sa-i intimideze pe sustinatorii PNL-PD. La Arad insa, s-a intors roata. Discursul lui Basescu a fost ascultat atat de simpatizantii Aliantei, cat si de membrii PSD, aflati in balconul de vizavi de locul unde Basescu isi tinea discursul. Cum sediul local al partidului de guvernamant se afla la cativa metri in fata scenei de unde liderul Aliantei vorbea, sustinatorii PSD au asistat neputinciosi la aplauzele cu care era insotit fiecare atac la adresa lui Nastase sau la huiduielile care izbucneau cand era pronuntat numele lui Ion Iliescu.

La Timisoara, pe toti stalpii, masinile sau gardurile fluturau esarfe portocalii; la Arad cetatenii erau indrumati spre locul de unde candidatul Aliantei PNL-PD avea sa-si tina discursul, prin sageti portocalii, lipite pe trotuare, pe care era inscris: "Vine Basescu". Simpatizantii PNL-PD s-au bucurat si de materialele electorale impartite de Alianta: brichete cu indemnul "Arde-i pe corupti" sau odorizante auto "Miroase a schimbare". Tabloul a fost completat de pelerinele de ploaie purtate de organizatori, pe care scria "Impermeabil la coruptie".

MI subordonat politic

"Protestez public la adresa organelor statului - Politia, Ministerul de Interne - pentru actiunea de astazi dimineata (n.red: sambata) cand 12 tineri care innodau panglici portocalii prin oras au fost ridicati si dusi la Politie", au fost primele cuvinte exprimate de Basescu, intr-o conferinta de presa, sustinuta la Timisoara. El i-a indemnat pe politisti sa-i ridice cat mai repede pe Corneliu Iacubov, Nicolae sau pe cei care au semnat contracte fara licitatie. Basescu i-a provocat pe pesedisti si le-a cerut ca, "in cazul in care au ceva din barbatia unui capitan de bord", sa spuna lucrurilor pe nume. "Sa spuna cum au fost vandute cele 24 de nave de catre Nicolae Vacaroiu sau cele 80 de catre Serban Mihailescu si sa arate un singur act semnat de Traian Basescu privind vanzarea navelor. Daca ii intrebi de ce pluteste o nava, care este din fier, pe apa n-or sa stie sa-mi raspunda", a continuat, razand, liderul Aliantei. In opinia sa, actiunea de boicotare a mitingului Aliantei a demonstrat faptul ca structurile Ministerului de Interne (MI) sunt subordonate politicului.

I-a aruncat, din nou, manusa lui Nastase

Liderul Aliantei l-a mai provocat inca o data pe presedintele PSD, cerandu-i sa accepte o dezbatere electorala. "Il invit public pe Adrian Nastase, de aici, de la Timisoara, la o intalnire in doi. Renunt la timpii acordati altor candidati unei intalniri cu mine si ii aloc pentru o dezbatere cu Adrian Nastase", a spus liderul PNL-PD. El a tinut sa-i avertizeze pe timisoreni ca votul acordat PNTCD si lui Gheorghe Ciuhandu ar insemna favorizarea PSD in alegerile parlamentare. El a explicat ca o optiune favorabila pentru taranisti ar avea ca rezultat, la redistribuire, ridicarea cotei partidului de la putere. "Desi Ciuhandu este un candidat pe care-l respect, trebuie sa spuna public ca ar putea, prin PNTCD, sa dea jumatate din voturi PSD, in cazul in care nu intra in Parlament", a tras un semnal de alarma Basescu.

Problema homosexualitatii

Basescu s-a bucurat la Arad, din tot turneul electoral de la sfarsitul saptamanii, de cea mai calduroasa primire. In prezenta a catorva mii de cetateni, liderul Aliantei a tinut un discurs dur la adresa PSD si a principalului sau contracandidat, Adrian Nastase. Daca la Timisoara, liderul PNL-PD s-a axat exclusiv pe obiectivele de politica externa, in Arad declaratiile sale i-au vizat pe presedinte si premier. "Ion Iliescu bantuie si acum prin tara ca o stafie a trecutului pentru a salva din voturile dragului si coruptului Adrian Nastase. Daca acum alearga pentru PSD, inseamna ca a uitat ca inainte Nastase era arogant, iar ministrii niste ciocoi", a comentat Basescu.

Aflat apoi la o intalnire cu oamenii de afaceri aradeni, Basescu a fost intrebat de un neoprotestant cum comenteaza materialele publicitare, aparute in presa locala, in care liderul D.A. este prezentat ca un sustinator al casatoriilor dintre homosexuali. "Sunt un bun ortodox. Putini dintre cei care lanseaza asemenea materiale au spus "Sa ma ajute Dumnezeu!". Eu sunt un bun ortodox, spre deosebire de oamenii care se duc la biserica doar pentru a fi pozati. Comportamentul meu social este de bun crestin. Dar avem o problema legata de homosexualitate. Cred ca nimeni nu are dreptul sa intre in viata intima a celuilalt. Nici nu voi sustine, nici nu voi infiera. Stiu un politician in Romania care nu se va supara de acest lucru. Daca asa lupta cu Traian Basescu, voi face si eu o carticica cu tot ce a aparut in Academia Catavencu, pentru ca nu inteleg sa infierezi o persoana pentru ceea ce esti tu de fapt. Mi se pare lipsit de decenta. Omul nu este vinovat pentru o deviere comportamentala. Pana la urma, chiar Biblia cere toleranta", a spus Basescu. Rugat sa explice declaratia facuta, liderul Aliantei a adaugat: "Am vorbit intre oameni inteligenti. Cei de aici au inteles despre cine e vorba. Nu mai nuantez". In finalul zilei de sambata, tinerii aradeni au fost uimiti sa constate ca, in discoteca, dansau umar la umar cu Basescu, Tariceanu si candidatii Aliantei PNL-PD la Parlament.

Roxana ANDRONIC

PNG sector 2, pe teren

Vasile Trifu, secretar al organizatiei sector 2 a PNG, a initiat un program complex de mediatizare a partidului. Astfel, Trifu a mobilizat 30 de tineri, simpatizanti ai formatiunii politice, i-a imbracat in pelerine rosii cu insemnele PNG si i-a trimis in Bucuresti pentru a imparti cetatenilor materiale electorale. Ei au ales marile centre comerciale si intersectiile cele mai aglomerate. "Este important ca oamenii sa ne cunoasca si sa afle ceea ce dorim noi sa facem pentru ei. De aceea am gandit acest program, care este mai amplu, si care are ca scop principal dialogul direct cu cetatenii", ne-a precizat Vasile Trifu. El considera ca, "in conditiile in care partidele parlamentare au acaparat majoritatea canalelor de comunicare, partidelor infiintate recent nu le mai ramane decat sa discute de la om la om pentru a se face cunoscute." Trifu spune ca strategia va continua si dupa incheierea campaniei electorale. (R.G.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=161967&data=2004-11-08