< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - vineri, 25 iunie 2004

Pompierii nu au avut timp sa intervina la Mihailesti

Din declaratiile supravietuitorilor si investigatiile stiintifice reiese ca explozia autotirului incarcat cu azotat de amoniu a surprins echipele de pompieri in timp ce realizau dispozitivul preliminar de interventie

Filmul cumplitei deflagratii de la Mihailesti a fost reconstituit minut cu minut de catre pompierii militari, la o zi de la efectuarea experimentului judiciar din poligonul de la Jegalia-judetul Calarasi. Investigatiile arata faptul ca echipele de pompieri militari care s-au deplasat la locul exploziei in 24 mai, au intentionat sa inunde cu apa azotatul de amoniu, insa nu au mai avut timpul necesar sa actioneze. "Din nefericire, explozia i-a surprins in momentul cand finalizau dispozitivul de interventie si cand urma sa se inceapa refularea apei", se precizeaza intr-un raport al Corpului Pompierilor Militari. Din marturiile supravietuitorilor, dar si din stadiul realizarii dispozitivului preliminar de interventie reiese ca autotirul incarcat cu 20 de tone de substanta a explodat la numai unu-doua minute de la sosirea celor doua echipaje. Pompierii sunt de parere ca in cazul in care incarcatura camionului ar fi fost inundata, deflagratia nu s-ar mai fi produs.

Incendiul a fost anuntat la dispeceratul Grupului de Pompieri al Judetului Buzau la ora 04.57. Pana la ora 05.03, dispeceratul a confirmat apelul - telefonandu-se de doua ori pe mobilul de pe care s-a primit anuntul - si a alertat efectivele, a caror echipare a durat inca doua-trei minute. Din acest punct, deplasarea pana la locul exploziei a mai durat aproximativ 40-45 de minute. S-a luat in calcul, pe de o parte, distanta de la subunitatea de pompieri la locul tragediei, care este de 30 kilometri, dar si vizibilitatea redusa, si, pe de alta parte, performantele tehnice ale autospecialelor si deplasarea prin localitati (Buzau, Spataru, Costesti, Cioranca, Limpezis, Mihailesti). In aceste conditii s-a apreciat ca viteza medie a fost de 42,5 kilometri/ora. Pompierii au estimat astfel timpul avut la dispozitie de militarii care au intervenit. "Garda de interventie putea sa ajunga in cel mai bun caz la 05.43 si in cel mai rau la 05.47, deflagratia producandu-se la ora 05.47 si 42 de secunde. Prin urmare, timpul avut la dispozitie putea sa fie de maximum patru minute si 42 de secunde si de minimum 42 de secunde", se concluzioneaza in raportul intocmit de echipa de ancheta a pompierilor militari.

Adrian ARTENE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=150870&data=2004-06-25