< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - miercuri, 14 martie 2001

Cloaca lui Ouatu

Rasvan MOLDOVEANU

Un nume face cariera si dinamiteaza Ministerul de Interne: Ouatu! Este vorba despre un clan intreg cu acelasi nume: Ouatu! Colonelul Ioan Ouatu este seful UM 0962 Neamt. Adica, al serviciului de informatii al Politiei, fostul "Doi s-un sfert". Seful Corpului de Control al Guvernului, Ovidiu Grecea, sustine ca agentul Ouatu a dispus filarea si, apoi, amenintarea echipei care controla societatea Melana SA, mai precis modul in care ea a fost falimentata. In raportul prezentat premierului Nastase, Grecea il citeaza pe Ouatu care sustine ca privatizarile dubioase in care este implicat clanul sau sunt protejate de catre generalii Ardelean, Zaharia, Berechet, si de insusi ministrul de Interne Ioan Rus.

De ce s-a implicat serviciul secret al Politiei acolo unde nu-i fierbe oala? In controalele lui Grecea? Simplu! Unul dintre multiplii frati ai lui Ouatu are legaturi cu cazul Melana. Clanul Oatu, in general, controleaza diverse firme si vrea sa mai controleze si altele. Faptul, desi grav, este banal. Oamenii de afaceri, politicienii, demnitarii, politistii, magistratii, capii sindicatelor, infractorii si presa din fiecare judet s-au grupat in una sau mai multe mafii locale. Sau daca vreti, grupuri de interese. Daca este o singura mafie, lucrurile merg bine. Pentru ei. Daca sunt mai multe, atunci apar conflicte. Batalii pentru privatizari, falimentari, licitatii, credite, subventii, terenuri, imobile, scutiri, reesalonari, returnari de TVA etc. Grupurile rivale cauta sprijin la mai marii lor din Capitala. Fiecare la cine poate. Belferii de la Bucuresti isi ofera ajutorul, dar nu pe gratis, ci contra bani, sprijin politic sau alte avantaje. Mafiotii tarasc in luptele lor murdare si institutiile de stat pe care le reprezinta, compromitandu-le. Atunci se naste intrebarea daca cel care a implicat, de exemplu, Politia locala intr-o reglare personala de conturi a facut-o de capul lui sau cu voie de la stapanire. Agentul Ouatu nu a iesit din anonimat odata cu scandalul pe care l-a declansat. Pe vremea cand actualul director al SRI, Radu Timofte, era senator, in opozitie, el a dezvaluit abuzurile si complicitatea la crima organizata a aceluiasi Ouatu. Colonelul a fost mutat la Paza si Ordine, dar a revenit in ograda lui Ardelean.

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat, ieri, ca, la sesizarea SRI, deci a lui Radu Timofte, Departamentul de Control al Politiei efectueaza o ancheta asupra implicarii lui Ouatu in privatizari dubioase. Desi ancheta este in derulare, Rus se grabeste si se antepronunta calificand acuzatiile similare ale lui Grecea drept povesti de fratii Grimm. Hocus pocus, fratii Ouatu au iesit din cauza. Probabil ca rezultatele anchetei vor respecta intru totul parerile ministrului, iar raportul va fi o alta poveste de fratii Grimm scrisa de niste politisti.

Daca dezvaluirile lui Grecea sunt minciuni, inseamna ca si informatiile SRI sunt mincinoase Inseamna ca si Radu Timofte a mintit pe vremea cand era senator, iar mutarea lui Ouatu la Paza si Ordine nici nu s-a intamplat. Daca, insa, Grecea spune adevarul, insemna ca ministrul Rus minte si, odata cu el, vor ingropa adevarul toti subordonatii sai pusi sa-l afle. De dragul lui Ouatu? Greu de crezut!

Implicarea a doua servicii screte - SRI si UM 0962 - in Scandalul Ouatu-Grecea, numele sonore care se vehiculeaza, reactiile unora dintre ele arata ca, oricare ar fi adevarul, avem de-a face cu o reglare de conturi intre mari grupuri de interese, care depasesc nivelul unui judet din Moldova. Cloaca lui Ouatu e mare cat Romania.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=60107&data=2001-03-14