< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 6 decembrie 2000

UE si NATO analizeaza in paralel politica de aparare europeana

Cei 15 au aprobat crearea unor organe politico-militare europene dupa modelul nord-atlantic

Ministrii Afacerilor Externe din tarile membre ale Uniunii Europene au aprobat, luni, crearea unor organe politico-militare europene permanente, a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, Hubert Vedrine, in cursul unei conferinte de presa, informeaza AFP si Mediafax. Cei 15 au aprobat astfel mecanismul de evaluare a fortei comune de reactie rapida, pe care au decis sa o infiinteze pana in 2003, si a relatiilor permanente pe care le propun Aliantei Nord-Atlantice si unui numar de 15 terte tari europene, a precizat Vedrine, a carui tara asigura in prezent presedintia prin rotatie a Uniunii Europene. Aceste documente vor fi aprobate oficial de catre sefii de stat si de Guvern din UE, cu ocazia summitului de la Nisa, care se deschide maine.

In ceea ce priveste relatiile cu NATO si tarile terte, Vedrine a precizat ca ele vor trebui sa "respecte principiul fundamental privind autonomia deciziilor Celor 15". Organele politico-militare, care trebuie sa fie operationale inainte de vara anului 2001, sunt in numar de trei: un comitet politic si de securitate, un comitet militar si un stat major militar. Ele deja au inceput sa functioneze, din martie, cu titlu interimar. Dupa summitul de la Nisa ele vor putea fi operationale rapid, iar Cei 15 vor fi atunci in masura sa intreprinda operatiuni de gestionare a crizelor.

NATO a invitat si Rusia la discutii

Pentru a analiza masurile UE, ieri, ministrii Apararii din statele membre ale NATO au inceput, in cadrul reuniunii semestriale de la Bruxelles, discutii cu privire la politica de aparare a Uniunii Europene (UE). Reuniunea s-a desfasurat cu doua zile inaintea summitului european de la Nisa, unde sefii de stat si de Guvern din tarile membre ale UE vor aproba organele europene politico-militare permanente, dupa modelul NATO. Incheierea unui acord pana la sfarsitul anului intre UE si NATO, cu privire la modul de cooperare dintre cele doua organisme, ramane, in continuare, incert, data fiind opozitia Turciei, care afirma ca este pe nedrept tinuta la distanta de politica europeana de aparare.

Ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice urmeaza, totodata, sa discute despre situatia din Balcani, unde NATO are trimise doua forte multinationale de pace, in Bosnia (SFOR) si in Kosovo (KFOR). Ministrul rus al Apararii, maresalul Igor Sergheiev, a aterizat ieri seara, la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii sai din cadrul NATO.

Victor RONCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=54762&data=2000-12-06