< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - miercuri, 6 decembrie 2000

NASA face o descoperire importanta pe planeta rosie

Urme de lacuri pe Marte

Apa a existat acum trei miliarde de ani, atunci cand pe Pamant exista viata

Urmele unor lacuri care au existat in urma cu 3 miliarde de ani au fost descoperite pe planeta Marte de o sonda spatiala care orbiteaza in jurul planetei, transmite Ananova. Imaginile luate de sonda NASA prezinta mai multe formatiuni geologice, cel mai probabil alcatuite din depuneri sedimentare datand dintr-o perioada in care pe Planeta Rosie exista viata.

Descoperirea facuta de "Mars Global Surveyor" sugereaza ca, in urma cu aproximativ 4,3-3,5 miliarde de ani, o buna parte a planetei Marte era ocupata de lacuri. Oamenii de stiinta sunt de parere ca, in acea perioada, pe planeta exista viata si, in prezent, urmele acestor forme de viata s-au pastrat stratificat sub forma de fosile, asa cum se gasesc si pe Pamant.

Imaginile dovedesc faptul ca sedimentele martiene sunt depozitate in formatiuni geologice foarte asemanatoare cu albiile secate ale unor lacuri. Sedimentele se prezinta in doua tipuri de straturi: subtiri si groase. Potrivit cercetatorilor, cele subtiri au fost depuse de raurile care se scurgeau in lacuri. Straturile mai groase s-au format in momentul in care lacurile au devenit suficient de adanci si stabile, astfel incat sa permita organismelor moarte sa se depuna. Fotografiile au fost realizate de Mars Orbital Camera, unul dintre instrumentele aflate la bordul sondei Global Surveyor. (M.A.B.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=54741&data=2000-12-06