< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - miercuri, 6 decembrie 2000

Artistul plastic Horia Bernea a murit la Paris

Inmormantarea va avea loc la Cernica

Artistul plastic Horia Bernea, directorul Muzeului Taranului Roman, a incetat din viata, luni seara, la Paris, la varsta de 62 de ani. El suferise o operatie pe cord, tot in capitala Frantei, la mijlocul lunii noiembrie, o interventie considerata reusita. Angajatii muzeului spun ca, luni dupa-amiaza, cand au avut ultima convorbire telefonica cu Horia Bernea, acesta se afla intr-o stare foarte buna. Artistul a decedat subit, luni seara, in jurul orelor 20.00. El va fi inmormantat la Cernica, la sfarsitul acestei saptamani.

In tara, Bernea a participat, in ultima zi a lunii octombrie, la lansarea "Cartii de bucate romanesti", o antologie de retete culinare realizata de muzeograful Georgeta Rosu si ilustrata cu 58 de desene in penita de catre plastician si publicata in conditii grafice exceptionale la Editura Fundatiei Culturale Romane.

Nascut la 14 septembrie 1938 in Bucuresti, Horia Bernea a absolvit Facultatea de Matematica si Fizica a Universitatii Bucuresti (1958), Scoala Tehnica de Arhitectura (1962) si Institutul Pedagogic - sectia Desen (1965). A debutat, impreuna cu Paul Neagu si altii in cadrul Cenaclului Tineretului al Uniunii Artistilor Plastici. A lucrat in taberele de creatie de la Varatec, Tescani, Paris si in sudul Frantei. Era membru al grupului "Prolog" impreuna cu Horia Pastina, Paul Gherasim, Constantin Flondor, Mihai Sarbulescu si altii. Intre 1967 si 1998 a avut expozitii personale si de grup la Bucuresti, Glasgow, Liverpool, Budapesta si in Franta. Din 1990 este directorul general al Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, calitate in care a adus institutiei un nou prestigiu, care include si distinctia "European Museum of the Year" (1996). Horia Bernea a fost premiat in numeroase randuri, de la Premiul pentru Pictura al UAP, in 1970, la Premiul Stahly la Bienala Tineretului de la Paris (1971), Premiul revistei "Arta" (1972), Premiul "Ion Andreescu" al Academiei Romane (1978), Marele Premiu al UAP (1983), Premiul pentru contributia exceptionala adusa la recuperarea traditiilor spirituale ale civilizatiei taranesti acordat de Fundatia Culturala Romana (1994) si Marele Premiu George Apostu acordat de Centrul International de Cultura si Arte din Bacau (1995).

Lumea Culturii este din nou indurerata

Oamenii de cultura romani sunt profund intristati de disparitia prematura a artistului plastic Horia Bernea, directorul Muzeului Taranului Roman.

* Gabriel Liiceanu, filosof, directorul Editurii Humanitas: "Sunt rari oamenii care, disparand, fac sa dispara o data cu ei, o lume. "Se prabuseste o lume", spunem in astfel de ocazii. Horia Bernea crease, pentru noi toti, o lume, si noi traiam, fara sa ne dam prea bine seama, in ea. Cat despre mine, una dintre legaturile care imi tineau stransa laolalta viata, s-a desfacut. Ma simt mai slab, ma simt mai singur. Dar pentru ca l-am iubit, pentru ca era navalnic si adevarat, am sa incerc de acum ca gesturile mele sa imprumute o parte din puterea fiintei lui".

* Alexandru Ghildus, designer, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania: "Este dureros. Horia Bernea a fost un om cu un bun-simt extraordinar, un om de mare cultura. A fost primul presedinte al UAP, dupa 1990, a fost omul care a luat in maini fraiele Uniunii si a facut o treaba extraordinara. La Muzeul Taranului Roman a facut din nimic o institutie de mare rasunet national si cultural. Il apreciez pentru valoarea creatiei sale si pentru calitatile sale umane".

* Ion Caramitru, ministrul Culturii: "Este una dintre loviturile cele mai grele pe care le-am fi putut primi. Horia Bernea ramane o persoana cu o conduita morala extraordinara, un om care nu si-a permis compromisuri morale si politice. Este cap de scoala in arta moderna, cel mai bine cotat pictor din Romania, autor al unei exceptionale opere muzeistice - Muzeul Taranului Roman. A reusit sa aduca muzeul in prim-planul culturii romanesti si internationale. Aplecarea lui catre destinul fiintei noastre nationale, reprezentata de taran, cu obiceiuri si traditii, mi se pare cea mai extraordinara revenire la normalitate de dupa 1989. A murit foarte tanar, dupa ce ne-a dat tuturor speranta ca operatia a decurs foarte bine. Eu personal pierd un prieten si un om de mare calitate".

* Dan Erceanu, directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei: "E de necrezut! E stupefiant ca s-a sfarsit din viata un asemenea om, mare artist, atat de tanar. Ne pagubeste pe toti o moarte ca asta! Desi nu eram prieteni, ma rezemam pe el, simteam ca am nevoie de el. A creat o institutie ca Muzeul Taranului Roman... Exista multi oameni de talent in Romania dar sunt extrem de putini cei care au pus pe picioare o astfel de institutie. Nici un cuvant nu suplineste lipsa unui astfel de om".

* Radu Coroama, directorul Directiei Muzee-Colectii a Ministerului Culturii: "Dupa parerea mea, in cei zece ani in care a fost director la Muzeul Taranului Roman Horia Bernea a reusit sa faca din aceasta institutie cel mai viu muzeu. Acolo s-a intamplat tot timpul ceva. A fost un bun manager si un om devotat trup si suflet muzeului. Exista si alte muzee care organizeaza evenimente, dar nici unul nu se compara cu cele de la Muzeul Taranului Roman".

* Angela Martin, vicepresedinte al Fundatiei Culturale Romane: "S-a stins din viata Horia Bernea! Aceasta propozitie, aceasta veste sinistra dupa care sunt tentata si disperata sa pun semnul intrebarii si al exclamarii, devine tot mai limpede o certitudine. Ne-a parasit o inalta si dreapta personalitate culturala, un pictor de valoare, un om minunat si un bun prieten. Raman in urma sa Muzeul Taranului Roman, tablourile si scrierile sale - o opera pe care vom sti sa o pretuim cum se cuvine nu numai noi ci si generatiile viitoare".

* Uniunea Artistilor Plastici deplange trecerea in nefiinta a pictorului Horia Berna, figura de prora a artei romanesti contemporane, reprezentant de marca al societatii civile post-decembriste din Romania. Viziunea sa picturala, aliaj unic de traditie si modernitate, constituie un capitol aparte de o acuzata originalitate in plastica romaneasca din ultimii cincizeci de ani. Savoarea limbajului si acuitatea observatiei, coerenta facturii sunt elemente distinctive ale celebrelor cicluri "Deal", "Hrana", "Prapori". Reinnodarea unei trainice legaturi cu spiritualitatea ortodoxa post-bizantina in cadrul expresiei vizuale contemporane, personalizeaza creatia lui Bernea, in civilizatia romaneasca si europeana. Timp de zece ani ca director al Muzeului Taranului roman, unde a desfasurat o munca epuizanta, a avut o contributie hotaratoare la redefinirea muzeografiei etnografice in Romania.

Prin disparitia lui Horea Bernea, cultura romaneasca pierde unul din reperele sale esentiale. Horia Bernea a fost ales in anul 1990 Presedinte Interimar al Uniunii Artistilor Plastici. Laureat al Marelui Premiu al UAP in anul 1985. Ii vom pastra vie memoria!

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=54735&data=2000-12-06