< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - sambata, 14 octombrie 2000

Ancheta extinsa in cazul celor 30 kg de heroina

Turcul Vesim Gelturam, dat in urmarire generala

El este cel care a pus drogurile in autocar la Istanbul, si tot el este cel care trebuia sa le preia la Valcea * Anchetatorii considera ca Garda Financiara a facut un abuz

"Cercetarile vor fi extinse de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Giurgiu cu privire la alte posibile infractiuni savarsite de persoane care au favorizat intrarea in tara a drogurilor" - ne-au declarat politistii din IJP Giurgiu. Din declaratiile date ieri de catre soferii autocarelor in care s-au descoperit cele 30 kg de heroina in data de 12 octombrie a.c., dar si din alte marturii, reiese ca drogurile aveau ca destinatie Valcea, unde urmau a fi preluate de turcul Vesim Gelturam, care a fost dat in urmarire generala. Tot el este cel care a si pus, miercuri, la Istanbul, marfa in trei saci cu haine si urma sa o insoteasca pe autocar. A preferat, insa, un alt mijloc de transport, spre punctul de preluare a marfii, Valcea. Vesim nu a fost prins intrucat autocarele au fost "interceptate" de Garda Financiara.

Extinderea cercetarilor priveste si acest aspect intrucat Garda nu avea dreptul sa efectueze control asupra marfii, ci numai asupra documentelor de insotire a acesteia, putand cel mult sa sesizeze autoritatea vamala cea mai apropiata pentru realizarea controlului. In acest caz, controlul efectuat de Garda este abuziv - sustin anchetatorii.

Autocarul care apartinea firmei MARSEL, patronata de turci, cu sediul in zona Garii de Nord, a intrat in tara pe la PCTF Bac avand la bord cinci cetateni turci, iar restul turisti romani care se indeletniceau cu micul trafic. Autoritatile urmeaza sa stabileasca daca la intrarea in tara au existat complici pentru ca marfa care se afla ascunsa pe trei din sacii din remorca autocarului sa poata trece neverificata. Din datele pe care le detinem, reise ca turcul Vesim era un obisnuit al rutei Istanbul-Bucuresti si se pare ca face parte dintr-o retea formata din cetateni turci si romani. Politia turca il suspecteaza de mai multa vreme de trafic international de stupefiante pe care acesta le plasa atat in Romania, cat si in alte tari precum Ucraina si Bulgaria. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe langa Tribunalul Judetean Giurgiu care va finaliza ancheta. La inchiderea editiei, turcul Vesim fusese semnalat in Bucuresti.

Adina ANGHELESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=51661&data=2000-10-14