< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIE - vineri, 22 septembrie 2000

Traian Remes ii acuza pe Radu Berceanu si Anca Boagiu ca pericliteaza negocierile cu FMI

Scandal in Guvern

Ministrul Finantelor considera ca cei doi colegi de Cabinet ar trebui sa-si asume raspunderea politica pentru eventuala neacordare a transei FMI * Motivul: neincheierea contractelor de administrare pentru toate regiile, companiile si societatile nationale a condus la nerealizarea programului de reducere a arieratelor convenit cu FMI

Ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes i-a avertizat ieri, pe ministrul Industriei, Radu Berceanu si pe cel al Transporturilor, Anca Boagiu, ca solicitarea lor de a se elabora un nou cadru legal, care sa accelereze procesul numirii administratorilor sau managerilor pentru societatile si companiile nationale "este extrem de grava" si poate conduce la o eventuala neacordare a transei din imprumutul de la FMI. "In conditiile in care incheierea cu succes a reviziei a doua intreprinsa recent de FMI depinde in mod critic de problema monitorizarii arieratelor la societatile si companiile nationale, consideram ca fiind extrem de grava invocarea, la sfarsitul lunii septembrie 2000, a absentei cadrului legal. In consecinta, consideram ca trebuie sa va asumati raspunderea politica pentru eventuala neacordare a transei urmatoare de catre FMI", se afirma in scrisorile adresate de ministrul Finantelor celor doi ministrii. Contractele de administrare trebuiau incheiate, pentru toate regiile autonome, societatile si companiile nationale, in perioada de valabilitate a OU 49/99, respectiv intre aprilie 1999-25 iulie 2000. Ministerul Finantelor sustine ca nici dupa abrogarea OU 49 si nici dupa 25 iulie nu poate fi invocat vidul legislativ decat cel mult pentru regiile autonome.

Berceanu afirma ca Remes nu a facut nimic pentru reducerea blocajului financiar

"Decebal Traian Remes a avut o revelatie privind arieratele: acestea se datoreaza faptului ca la MIC si la MT se doreste un cadru legal pentru accelerarea procesului de numire al administratorilor! Din revelatie, dl. Remes a ajuns la concluzia, demna de un mare ministru al Finantelor, ca din acest motiv s-ar putea sa nu mai primim urmatoarea transa a imprumutului FMI! Deci pentru dl. Remes arieratele in sine nu sunt o problema (pentru FMI, dar, mai ales, pentru Romania), ci intentia celor doua ministere de a limpezi cadrul legal, privind contractele de administrare constituie marele pericol", a declarat, in replica, Radu Berceanu. "Ii aduc aminte domnului Remes ca blocajul pe care il cunoaste si il simte oricine in Romania poarta numele de blocaj financiar. Adica domeniul de care se ocupa dumnealui sau, mai bine zis, nu se ocupa. Nu avem un blocaj industrial sau comercial, domenii de care ma ocup eu sau un blocaj al transporturilor. De cand este ministru al Finantelor, domnul Remes nu a facut nimic, repet, nimic, pentru diminuarea blocajului financiar. In schimb a blocat sau a franat initiativele mele sau ale altor ministrii care au incercat sa faca ceva concret in aceasta privinta. In primul rand nedorind sa admita compensari in care sa intre si bugetul statului. Ori, institutiile bugetare datoreaza unitatilor din sectorul energiei electrice si al gazelor naturale jumatate din arierate, cealalta jumatate fiind datorata de agentii economici unde statul este patron, detinand majoritatea actiunilor. Deci statul nu plateste energie electrica, termica si gaze naturale si tot statul, prin Ministerul de Finante se plange ca nu se diminueaza arieratele", afirma Radu Berceanu.

Anca Boagiu crede ca acuzatiile lui Remes sunt ridicole

La randul sau, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, apreciaza intr-un comunicat difuzat aseara, ca Decebal Traian Remes este "disperat de faptul ca erorile din sistemul financiar-bancar pot duce la neacordarea transei de catre FMI". In aceste conditii, ministrul Finantelor "a ajuns la concluzia ca lipsa contractelor de administrare sau management pentru societatile si companiile nationale ar putea fi cauza neacordarii transei FMI", se precizeaza in comunicat. Ministrul Transporturilor il avertizeaza pe ministrul Finantelor sa analizeze cu atentie problemele reale care pun in pericol relatiile cu FMI si Banca Mondiala. In opinia Ancai Boagiu, acestea sunt: cadrul legal neevoluat si netransparent din punct de vedere financiar, anularea de penalitati si datorii ale unor societati comerciale pe criterii absolut arbitrare, cresterea arieratelor si incapacitatea Ministerului Finantelor de a incasa sumele datorate bugetului de stat, intarzierea procesului de privatizare in sistemul bancar (Banca Agricola, BCR) si neindeplinirea criteriului de performanta din punct de vedere al inflatiei. "Acestea sunt doar cateva elemente grave aflate in responsabilitatea ministrului Remes si care ar putea pune sub semnul intrebarii acordurile cu FMI si cu BM. Ministrul Transporturilor considera ridicola incercarea ministrului Finantelor de a motiva un posibil esec in relatia cu FMI si cu BM prin lipsa contractelor amintite", se arata in comunicat.

Ioana TIGANESCU

Carmen POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=50584&data=2000-09-22