< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIE - vineri, 22 septembrie 2000

Anul acesta, oferta educationala in invatamantul superior a depasit cererea pietei

Inflatie de scoala

Facultatile tehnice au fost mai solicitate decat in anii precedenti * Medicina nu a mai captat interesul tinerilor

Pentru prima data, in acest an, numarul locurilor la admiterea in invatamantul superior de stat si privat a fost mai mare decat cel al absolventilor care si-au finalizat studiile liceale cu diploma de bacalaureat in sesiunile din 2000, a declarat Ioan Mihailescu, rectorul Universitatii Bucuresti si presedinte al Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA). Acest fapt a generat in opinia domniei sale o scadere a numarului de candidati care au optat pentru universitatile particulare. Ioan Mihailescu considera ca invatamantul superior privat inregistreaza un declin considerabil care se va remarca in urmatorii ani, unele dintre institutiile care acum functioneaza putand ajunge in situatia de a-si inchide portile sau de a reduce numarul de specializari si facultati. Cauzele care au condus la scaderea numarului de candidati in facultatile particulare sunt diverse, printre acestea putandu-se numara scaderea demografica si aparitia locurilor cu taxa in invatamantul de stat. Se pare ca tinerii prefera totusi sa se inscrie pe locurile cu taxa oferite de universitatile de stat, datorita statutului lor stabil.

Totodata, rectorul Mihailescu a afirmat ca exista si facultati de stat care nu au reusit sa capteze interesul tinerilor. Este si cazul facultatilor de Fizica, Chimie si Matematica din Universitatea Bucuresti care se afla in situatia de a reduce numarul posturilor didactice vacante, ocupate pana acum prin cumul sau plata cu ora, din cauza numarului tot mai mic de studenti, a apreciat Mihailescu.

La Administratie publica din Universitatea Bucuresti au fost 40 de candidati pe loc

Analizand optiunile candidatilor la admiterea din vara acestui an, presedintele CNEAA a afirmat ca, in timp ce invatamantul tehnic a cunoscut un reviriment, cel medical a inregistrat o scadere semnificativa a numarului celor care au optat pentru acesta. Mihailescu a precizat ca s-au inregistrat cote ridicate, ca si in anii precedenti, la invatamantul economic si cel juridic.

In Universitatea Bucuresti, concurenta la admitere a oscilat intre 40 de candidati pe un loc, la Administratie Publica si 0,2 candidati pe un loc. O surpriza a constituit-o Facultatea de Sociologie, mult mai solicitata decat in anul trecut. La admiterea din acest an, concurenta a fost de peste 10 candidati pe loc.

Pentru anul I de studiu, Universitatea Bucuresti are 4865 de locuri subventionate de la buget si 1300 cu taxa.

Universitatea Bucuresti ajuta elevii superdotati

Conducerea Universitatii Bucuresti (UB) va initia un program de sprijinire a copiilor si tinerilor superdotati din mediul rural precum si a celor din casele de copii, a declarat rectorul Mihailescu. Pentru acestia din urma, Universitatea se afla deja in colaborare cu cateva case de copii din Bucuresti de unde au fost selectati cinci tineri care au devenit studenti ai Universitatii. UB suporta pentru acestia cheltuielile de scolarizare, acorda burse sociale, cazare si ajutor pentru imbracaminte.

Proiectul pe care conducerea UB doreste sa-l initieze urmareste ca elevii saraci sa beneficieze de un sprijin material pe durata invatamantului liceal si universitar, a adaugat Mihailescu.

Elevii vor fi selectionati din timpul liceului sau chiar din perioada gimnaziului, conducerea universitatii orientandu-se, pentru anul 2001, spre tinerii din judetele limitrofe Capitalei. In programul ce va fi operational din primavara anului 2001, rectorul Universitatii bucurestene spera sa cuprinda aproximativ 200 de tineri.

O bursa de studiu poate ajunge la 1.500.000 de lei

Senatul Universitatii Bucuresti a decis ca pentru anul de invatamant 2000-2001 cuantumul bursei de studiu sa nu fie mai mic de 600.000 si mai mare 1.500.000 de lei, a afirmat rectorul UB, Ioan Mihailescu. In functie de fondurile de care dispun, conducerile facultatilor sunt autorizate sa stabileasca exact ce suma aloca pentru o bursa de acest tip, fiind insa obligate sa se incadreze in limita minima si maxima stabilita de Senat. Ioan Mihailescu a precizat totodata ca valoarea bursei de merit va fi mai mare decat cea a bursei de studiu.

Multe din cererile de cazare pentru caminele Universitatii sunt fictive

Referindu-se la situatia cazarii pentru studentii provinciali, rectorul Universitatii Bucuresti (UB) a precizat ca institutia are posibilitatea de a onora aproximativ 60% din solicitari. Domnia sa a afirmat ca in acest moment sunt depuse aproximativ 12.000 de cereri de cazare dar in realitate este vorba despre doar 9000, restul fiind cereri fictive, deponentii nefiind de fapt interesati sa ocupe un loc in camin ci de a-l comercializa. Deja pe holurile facultatilor si ale caminelor pot fi vazute afise cu oferte de locuri, pretul variind in functie de conditiile de cazare (numar de paturi in camera, grup sanitar comun sau pe camera etc).

Rectorul Mihailescu a precizat totodata ca va continua sa suporte, ca si in anul trecut, cazarea in spatii inchiriate in oras pentru un numar de aproximativ 200 de studenti. Paradoxal, sustine profesorul Mihailescu, chiria pe care Universitatea o suporta lunar pentru a-si caza studentii in aceste conditii este adesea mai mica decat costurile cazarii lor intr-un camin al Universitatii. Pentru acest an, UB are disponibile aproximativ 5200 de locuri. Politica de perspectiva a conducerii Universitatii Bucuresti prevede asigurarea unor conditii decente de cazare a studentilor. Acest lucru va determina insa o reducere a numarului de locuri. Rectorul Mihailescu doreste ca fiecare camera sa fie dotata cu spatii sanitare proprii, lucru ce imbunatateste conditiile pentru studentii caministi dar reduce numarul de locuri in camera. Spre exemplu, la o camera cu patru paturi, aceste modificari conduc la reducerea cu jumatate a numarului de paturi.

Mihaela JITEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=50581&data=2000-09-22