< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - vineri, 22 septembrie 2000

Plutonierul Mihai Mihailescu este acuzat de jaf armat

Un raket in Sectia 20 Politie

Mihailescu este acuzat de talharirea unui cetatean arab * La comiterea faptei a mai participat o persoana pe care anchetatorii nu au identificat-o inca * Daca "Legea Tacerii" se aplica in acest caz, viata si integritatea victimei ar putea fi puse in pericol * Politistul Mihailescu este inca in libertate si in functie

Educati sa respecte legea, politistii sunt cei care se confrunta primii cu reziduurile societatii, cu asasini si mafioti, practic cu tot ce nu vrem noi sa avem de-a face. Cateodata, politistii gresesc. Cedeaza. De cele mai multe ori pentru bani. Atunci cand trec de cealalta parte a baricadei, ei devin cei mai periculosi infractori, nu atat prin violenta manifestata, cat prin abilitatea de a-si ascunde faptele si prin relatiile de prietenie, stranse de-a lungul anilor, cu cei care urmeaza sa-i cerceteze si deferi Justitiei.

Cazul plutonierului Mihai Mihailescu, agent de ordine in cadrul Sectiei 20 Politie, este unul care arata felul in care a trecut de partea infractorilor un politist si cum a fost tratat acest caz.

Doi "maradonisti" au actionat in Complexul Studentesc Regie

Conform declaratiei cetateanului arab Camara Ibrahima Sory Tafsir, pe data de 4 septembrie 1999, in timp ce se afla in Complexul Studentesc Regie, langa cantina, a fost acostat de un individ care s-a recomandat drept politist in cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Camara i-a spus interlocutorului sau ca nu are actele la el, dar sunt in camin si poate merge sa le aduca. In acel moment a aparut o Dacie din care a descins un alt civil care i-a solicitat din nou actele la control. Fara prea multe vorbe, soferul a scos o pereche de catuse si l-a imobilizat pe arab. La protestele acestuia, cei doi "politisti" i-au spus ca il duc la aeroport unde un avion il va repatria.

Asadar, l-au aruncat in masina si au demarat in tromba. Pe parcursul calatoriei, rapitorii si-au schimbat atitudinea. Iata ce a declarat victima: "M-au intrebat unde stau. Le-am dat adresa mea completa si mi-au zis ca le-am spus adevarul, ca au incredere in mine si deci ma pot lasa sa plec, dar numai cu conditia sa le las inelul pe care il aveam pe deget. Am refuzat si atunci soferul a scos un pistol, mi l-a pus in gat si mi-a cerut 1000 de dolari". Pentru ca arabul le-a spus ca nu are de unde sa stranga la acea ora suma ceruta de agresori, acestia l-au intrebat daca nu are vreun prieten ce-l poate ajuta. Camara a spus ca un anume ATK poate sa-l ajute cu bani, dar trebuie sa-l sune. Astfel, cei trei s-au oprit langa o cabina telefonica de unde victima si-a sunat amicul. Camara a fost obligat de pazitorii sai sa vorbeasca in romaneste pentru a nu-l alerta pe ATK. La randul lui, ATK a promis ca in cinci minute ajunge acolo, asa ca "politistii" s-au mai potolit. In timp ce se aflau in masina si-l asteptau pe ATK, unul dintre rapitori l-a intrebat pe arab daca prietenul sau se afla de mult in Romania. Raspunsul afirmativ al lui Camara i-a speriat pe agresori, care au inceput sa-l buzunareasca. Dupa ce i-au sustras 200 de dolari si 500.000 lei, "politistii" i-au desfacut catusele si l-au aruncat din masina.

Camara a alergat pana la urmatorul semafor, unde a putut sa citeasca numarul Daciei, care atarna, legat cu sarma, de bara din fata. Camara s-a deplasat apoi la Politia Capitalei pentru a depune plangere.

Unul dintre "maradonisti" este politist

Cadrele DGPMB l-au indemnat pe Camara sa faca o plangere la sectia de Politie unde a avut loc fapta. Arabul s-a deplasat imediat la Biroul de Politie Regie, unde a declarat tot ce s-a intamplat, precum si numarul masinii.

Dupa verificari s-a constatat ca numarul era fals. Exista o singura pista pentru a-i prinde pe faptasi: identificarea acestora, pe strada, de catre victima. In acest scop, politistii i-a dat lui Camara un numar de telefon unde putea sa sune la orice ora in cazul in care ii vedea pe cei doi.

Zilele au trecut si, spre sansa victimei, pe data de 9 septembrie 1999, l-a vazut pe unul dintre cei doi. Era "soferul". Camara a notat numarul masinii, de data aceasta o Dacia Nova de culoare rosie, si a anuntat Politia.

Cercetarile au scos la iveala ca Dacia cu numarul AG-26-YGP apartine lui Mihai Mihailescu, agent de ordine in Sectia 20 Politie. Arabul nu a mai avut nici un dubiu: politistul era unul dintre autorii jafului armat.

Surse din cadrul Sectiei 20 sustin ca Mihailescu a scos arma din Sectia de Politie, conform registrului, in jurul orelor 21.00, dar asta n-are nici o relevanta daca a fost identificat fara dubii de catre victima. Pistolul putea fi procurat de la celalalt autor.

Cazul a fost predat Parchetului Militar Bucuresti

Conform Politiei Capitalei, cazul plutonierului Mihai Mihailescu a fost predat Parchetului Militar Bucuresti, "competent din punct de vedere procedural sa continue cercetarile si sa se pronunte in aceasta cauza". Nu se spune insa nimic despre cel de al doilea participant. Daca nu este politist, este totusi un cunoscut al subofiterului. Cum se face ca politistii Sectiei 20, ai Biroului de Politie Regie, dar si magistratii Parchetului Militar Bucuresti nu l-au depistat dupa un an de cercetari? Ramas in libertate, cel de al doilea autor ar putea exercita mari presiuni impotriva victimei, alaturi de plutonierul Mihailescu, mai ales daca este cadru al MI.

Conform victimei, nici Mihailescu nu este inca tratat ca suspect de comiterea unei infractiuni cu violenta cu circumstante agravante: "Intr-una din lunile urmatoare, in timp ce treceam prin fata Sectiei 20 Politie, l-am vazut pe Mihailescu iesind din sectie si urcandu-se in Dacia Nova de culoare rosie. Era imbracat in politist".

Dupa un an de la jaful armat care a avut loc impotriva cetateanului arab Camara Ibrahima, plutonierul Mihailescu nu a fost nici sanctionat si nici suspendat pana la finalizarea cercetarilor, asa cum ar fi fost normal. Daca in locul politistului ar fi fost un civil, arestarea preventiva ar fi fost dictata imediat.

Este evident ca cercetarea penala a subofiterului Mihailescu nu s-a desfasurat ca la carte. Viciul l-ar putea scapa de pedeapsa, iar victima, in mod cert, va avea de suferit.

Petre NITEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=50565&data=2000-09-22