< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - vineri, 22 septembrie 2000

Angajatii societatii iesene si-au recunoscut numerele de telefon aflate pe traficul convorbirilor directorului Victor Balan

Lista telefoanelor interceptate la TEPRO

Fosta secretara a lui Balan confirma autenticitatea facsimilului publicat de ZIUA * Convorbirile de la "ZIUA de Iasi" sunt ascultate * Reporterii ZIUA au fost filati

Reporterii "ZIUA" au obtinut o lista a numerelor de telefon care au fost apelate din biroul fostului director general al "Tepro" Iasi, Victor Balan, arestat in prezent pentru instigare la omor calificat in dosarul raposatului lider sindical, "Virgil Sahleanu". Reamintim ca Serviciul Roman de Informatii a negat vehement faptul ca a interceptat telefoanele de la "Tepro" inainte de 7 septembrie, cand Virgil Sahleanu a fost ucis cu mai multe lovituri de cutit in fata locuintei sale. Este posibil ca SRI sa fi avut aceasta pozitie, datorita faptului ca interceptarile electronice s-au realizat fara mandatul Parchetului. Pe lista convorbirilor apar 115 apeluri de telefon initiate de la cabinetul fostului director Balan, numerele de telefon apelate apartinand unor angajati ai unitatii si nu numai. Aceste apeluri se refera la perioada 19 iulie - 6 septembrie. Pe lista apare inclusiv numarul de telefon al fostului director general al firmei "Protect", Catalin Ciubotaru, arestat in dosar, din informatiile noastre acesta figurand ca datornic cu 30 de milioane la compania "Dialog". Contractul de telefon al acestuia este incheiat pe persoana fizica, si nu pe firma de paza din Vaslui.

Secretara lui Balan este convinsa ca telefoanele au fost ascultate

Am discutat ieri chiar cu Anica Budescu, detinatoarea postului telefonic 121.062, o angajata care a lucrat in locul secretarei directorului Balan cat timp aceasta a fost in concediu (de pe 1 pe 14 august) si care a apelat postul sau de acasa si cel al fiicei sale de pe o derivatie a telefonului pe care este montat un fax. Aceasta si-a amintit de apelurile telefonice facute de la "Tepro": "Nu ma asteptam la asa ceva. Este adevarat ca am sunat acasa, la numarul 121.062, si la fiica mea, la numarul 137.190, de mai multe ori in cele cateva zile in care am lucrat in locul secretarei directorului Balan. Este perfect adevarat tot ceea ce se regaseste pe lista si m-am convins ca telefoanele au fost ascultate. Altfel nu aveati de unde sa stiti adresa mea, numarul de telefon sau adresa si numarul fiicei mele, care locuieste de fapt intr-un apartament al bunicului sotului sau, deci cu alt nume". Un alt angajat, lider de sindicat la o sectie a fabricii, si-a amintit ca, in cursul anului trecut, cineva i-a spus in receptor ca nu are voie sa-l caute pe Sahleanu acasa (in acea perioada Virgil Sahleanu avea contractul de munca desfacut): "Un baiat trimis de patronul unei firme sa incheie un contract cu noi mi-a spus ca are ceva sa-i transmita domnului Sahleanu din partea cuiva. Am rugat-o pe centralista sa-mi formeze numarul lui Sahleanu, nu l-am gasit acasa, dar dupa ce am inchis mi s-a spus in receptor ca nu avem voie sa-l cautam pe Sahleanu", ne-a spus Constantin Chircireanu.

Companie selecta pentru reporterii ZIUA

Marti dimineata, la orele 9.30, reporterii "ZIUA" aveau stabilita o intalnire cu una din sursele noastre din Iasi pentru a intra in posesia listei apelurilor efectuate din cabinetul fostului director. Ajunsi la locul intalnirii, timp de ora, reporterii nostri au fost supravegheati, din mai multe autoturisme, printre care si o autoutilitara. La un moment dat, unul dintre reporteri s-a indreptat catre autoturismul sau, moment in care un individ, de aproximativ 30 de ani, l-a acostat. "Sunteti ziarist?", intrebare la care redactorul nostru a raspuns afirmativ. "Sunteti din Bucuresti? Aveti treaba pe-aici? V-a chemat cineva?". Dupa ce redactorul nostru si-a declinat identitatea, insotitorul a disparut. Dupa intrarea in posesia documentelor, in parte publicate ieri, reporterii ZIUA au fost urmariti de un autoturism Dacia, de culoare visinie, pana la redactia ZIUA Iasi. Am retinut numarul autoturismului, impreuna cu alte numere de inmatriculare care ni s-au parut suspecte, in prezent acestea fiind in verificare.

La redactia ZIUA Iasi, reporterii nostri au demarat procedeul de verificare a tuturor numerelor de telefon care se gasesc pe lista. Cu aceasta ocazie, dupa primele verificari, cand am ajuns la numarul de telefon 239317, convorbirea s-a intrerupt brusc, cu un zgomot foarte puternic, aparatul ramanand practic fara ton. Nu a aparut nici macar tonul de post ocupat. La cateva secunde dupa aceea s-a reusit reluarea legaturii, dar doar pentru cateva secunde. In continuare, ori de cate ori am incercat sa apelam un numar de telefon de pe lista, terminalul telefonic al redactiei ori a "murit", ori se auzeau zgomote.

Cei care au fost ascultati de SRI

Lista numerelor de telefon interceptate la "Tepro" este de 115 pozitii, dar multe numere se repeta pentru ca s-au efectuat mai multe apeluri in acelasi loc. Vom publica doar prima aparitie a numerelor pe lista, pentru ca ar ocupa foarte mult spatiu tipografic.

127.888 - Politia Municipiului, camera 74, 20 iulie, orele 14.50 (16 secunde) si 14.53 (1,03 minute)

239.317 - Mirela Chirita, fosta angajata la Tepro si sora secretarei lui Victor Balan, 20 iulie, orele 15.34 (46 secunde) si 15.40 (4,41 minute)

142.225 - Moldova SA, 21 iulie, orele 11.10 (1,27 minute)

110.656 - Fomin Irina - inginer productie Tepro, 25 iulie, orele 11.35 (41 secunde)

174.282 - Acatrini Cristina, inginer Tepro, 27 iulie, orele 15.03 (35 secunde)

121.062 - Anica Budescu - responsabil Fax Tepro, 1 august, orele 9.16 (45 secunde)

137.190 - Dimitrie Simandan - proprietarul telefonului unde locuieste fiica responsabilului de fax de la Tepro, 1 august, orele 11.21 (4,05 minute)

129.398 - Olga Pocnet - fosta angajata la Tepro, 1 august, orele 11.32 (6.54 minute)

130.002 - Ecaterina Craus - secretara directorului Balan, 7 august, orele 15.17

122.507 - Tofan Marius, 21 august, 6 telefoane.

290.276 - Greierosu Ionel - cumnatul secretarei Craus, 30 august.

094.628.700 - Catalin Ciubotaru - director firma Protect Vaslui, 16 august, orele 11.38 (38 secunde).

Ioan Radu BUDEANU

Laszlo KALLAI

Iulian MOFTEESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=50555&data=2000-09-22