< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - joi, 15 iunie 2000

Adversarul Kremlinului a fost aruncat dupa gratii

Magnatul de presa Vladimir Gusinski a fost arestat pentru delapidare

El declarase, dupa ce politia economica a perchezitionat arhivele Media-Most, ca Putin revine la vechile metode * Presedintele Rusiei declara ca nu stie nimic de arestare si ca procuratura este autonoma * Politistii au descoperit 2500 de dosare ale unor personalitati, intocmite de serviciile de securitate ale grupului Media-Most * Liderul ultranationalist Vladimir Jirinovski a afirmat ca Gusinski "nu este ultimul pe lista persoanelor care vor fi arestate" * Gusinski este presedinte al filialei din Rusia a Congresului Mondial Evreiesc

Vladimir Gusinski, adversar al Kremlinului si patron al celui mai mare grup de presa independent din Rusia, Media-Most, a fost arestat marti pentru deturnarea a zece milioane de dolari. El se afla, in momentul de fata, in inchisoarea Butirski, unde a fost retinut peste noapte, desi impotriva lui nu a fost pronuntata o acuzatie oficiala. Gusinski fusese convocat marti la Parchet, pentru a fi audiat intr-o ancheta referitoare la ascultarea ilegala a convorbirilor telefonice de catre serviciile de securitate de la Media-Most. Vicepresedintele grupului media, Igor Malasenko, a sosit in Spania in noaptea de marti spre miercuri, incercand sa obtina o intrevedere cu presedintele Putin, pentru a discuta problema arestarii lui Vladimir Gusinski, a anuntat agentia Interfax, citata intr-un comunicat Mediafax.

Vladimir Putin, care se afla in vizita oficiala la Madrid, a afirmat ca nu a fost pus la curent cu aceasta arestare si ca Parchetul General actioneaza autonom.

Putin "revine la metodele trecutului"

Dupa ce canalul de televiziune NTV a continuat sa-l satirizeze pe Putin, razboiul efectiv a inceput in data de 11 mai, cand mai multe sedii ale grupului au fost perchezitionate de politia economica, intr-o actiune de forta criticata atat la Moscova, cat si in Occident. Gusinski l-a acuzat, cu aceasta ocazie, pe presedintele Vladimir Putin, ca "revine la metodele trecutului" si ca exercita presiuni politice. Presa rusa a relatat ca, in urma perchezitiei, politistii au descoperit 2500 de dosare ale unor personalitati, intocmite de serviciile de securitate ale grupului Media-Most, care au fost acuzate si de ascultarea ilegala a unor convorbiri telefonice.

Gusinski a facut afaceri cu primarul Moscovei, fostul sau coleg de clasa

Vladimir Gusinski are 47 de ani si si-a facut studiile la Institutul pentru petrol si gaze din Moscova, urmand apoi prestigiosul Institut de Teatru Ghitis, pe care l-a absolvit in 1981. El a lucrat pentru scurt timp ca regizor la Tula, organizand apoi manifestatii culturale la Moscova. In 1989, si-a facut intrarea in lumea afacerilor, fondand Most-Bank, al carei presedinte a si devenit. Banca a prosperat rapid, in parte si datorita bunelor relatii ale lui Gusinski cu primarul Moscovei, Iuri Lujkov, cu care a fost coleg de clasa. Afectata de criza financiara din 1998, banca a fost plasata, in luna mai, sub administratie provizorie.

In 1992, Gusinski a inceput sa devina interesat de presa, lansand NTV, primul canal de televiziune privat din Rusia. El este proprietarul postului de televiziune NTV si detine si mai multe posturi de radio (printre care se numara si Ecoul Moscovei), cotidianul "Segodnia", saptamanalul "Itoghi" (creat dupa modelul saptamanalului american "Newsweek"), revista de programe de televiziune Siem Dnei si casa de editura Zaharov. De altfel, acestea sunt considerate drept singurele voci serioase ale opozitiei mediatice din Rusia.

Multa vreme apropiat al Kremlinului, el l-a sustinut pe Boris Eltin impotriva comunistilor la alegerile prezidentiale din 1996, dar a trecut, in primavara anului trecut, in tabara opozitiei. Media-Most a lansat atunci o campanie impotriva lui Eltin si a anturajului acestuia pe care NTV il numea "Familia" si a sustinut coalitia de centru-stanga la alegerile legislative din decembrie 1999 si pe candiatul opozitiei reformatoare, Grigori Iavlinski, la alegerile prezidentiale din luna martie. Gusinski este presedinte al filialei din Rusia a Congresului Mondial Evreiesc, binecunoscut in Statele Unite si Israel, tari unde se deplaseaza cu regularitate. Liderul ultranationalist Vladimir Jirinovski a afirmat ca Gusinski "nu este ultimul pe lista persoanelor care vor fi arestate", iar randul "oligarhilor, fostilor ministri si al guvernatorilor va veni".

Horia TABACU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=45516&data=2000-06-15