< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - joi, 15 iunie 2000

Directorul general la SNP PETROM a fost arestat pentru abuz in servicu

Ioan Popa a primit, la 4.00 dimineata, mandat de cinci zile * Anchetatorii il acuza pe Popa ca a dispus livrarea de produse petroliere catre mai multe societati comerciale din Braila, impotriva dispozitiilor conducerii SNP * Prejudiciul s-ar ridica la 17 miliarde de lei

Ieri dimineata, in jurul orei 4.00, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Braila a dispus arestarea preventiva pe o perioada de cinci zile a directorului general al SNP Petrom, anunta Biroul de presa al Parchetului General. Conform comunicatului, Ioan Popa a fost arestat pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata, in paguba avutului public, fapta prevazuta de articolul 248 indicele 1 din Codul Penal. In sarcina inculpatului s-a retinut ca acesta a dispus livrarea de produse petroliere catre mai multe societati comerciale din Braila, impotriva dispozitiilor conducerii SNP privind conditiile de livrare a respectivelor produse. Prejudiciul cauzat de directorul SNP Petrom a fost estimat, pana in prezent, la 17 miliarde de lei. Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, Constantin Bulgaru, a declarat corespondentului ZIUA ca cercetarea a fost dispusa la acea ora, deoarece, "cu toate ca inculpatului i s-a pus in vedere inca de vineri, 9 iunie, sa se prezinte, la sediul Parchetului Braila, pe data de 13 iunie, la ora 9.00, acesta a fost prezent pe data de 13 iunie, la ora 22.00, cand au inceput audierile". Organele de cercetare penala au stabilit ca Ioan Popa a contribuit, cu buna-stiinta, la decapitalizarea patrimoniului SNP PETROM SA Bucuresti - Sucursala PECO Braila. In aceasta cauza, impreuna cu directorul general mai sunt cercetate in stare de arest preventiv inca 12 persoane.

Pe de alta parte, Biroul de presa al IGP arata ca, in ce-l priveste pe Ion Popa, s-a retinut ca in perioada 5 mai - 11 octombrie 1999 s-a dispus livrarea de produse petroliere catre SC INSULA MARE A BRAILEI SA, in valoare de 16.635.321.166 lei, in conditiile in care se stia ca la data livrarii societatea beneficiara mai avea un debit restant de 887.000.000 lei. Cu toate acestea, la data de 6.09.1999, Ion Popa a dispus livrarea de produse petroliere si catre SC INA COMPANY AGROZOOTEHNICA SRL Bucuresti, in valoare de 816.085.711 lei, cu toate ca stia ca nu fusesera achitate livrarile anterioare. Prin dispozitiile date, incalcand instructiunile SNP PETROM SA Bucuresti, directorul general a creat un prejudiciu in valoare de 29.499.505.510 lei, care nu a fost recuperat. Procurorii afirma ca cercetarile continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale, nefiind excluse noi arestari.

Elena TOMULESCU

Daniel MIHALASCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=45513&data=2000-06-15