< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - joi, 25 mai 2000

Gabor ii cere lui Ciocalteu sa plateasca scoala specialistilor

Rezidentii raman in aer intre Ministerul Sanatatii si CNAS

Sorin Oprescu, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, considera ca ministerul trebuie sa plateascaMinisterul Sanatatii i-a trimis o scrisoare oficiala lui Alexandru Ciocalteu, presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), prin care solicita ca salariile stagiarilor, rezidentilor si cercetatorilor din spitalelele cu sectii clinice sa fie platite de Casa. Misiva a fost semnata de Hajdu Gabor.

"Pentru evitarea unui conflict care - prin afectarea intereselor vitale ale unui numar de 12.969 de stagiari, rezidenti si cercetatori din cadrul spitalelor cu sectii clinice - ar avea rezonante sociale, va rugam sa va asumati public sarcina platii salariilor acestei categorii profesionale", a spus ministrul Sanatatii.

Potrivit ministrului Gabor, in conformitate cu articolul 2 al Legii asigurarilor de sanatate 145/1997, activitatea de invatamant si de cercetare din cadrul spitalelor cu sectii clinice finantate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate poate beneficia de un sprijin financiar suplimentar din bugetul de stat. In aceste conditii, este evident ca activitatea de invatamant din spitale este suportata majoritar din bugetul asigurarilor, a conchis Hajdu Gabor.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca bugetul asigurarilor sociale de sanatate este permisiv. "Cheltuielile CNAS prevazute initial pentru 1999 au fost majorate in proportie de 133,1% pentru anul 2000, in timp ce, in bugetul MS, au fost operate reduceri tocmai pe considerentul ca unele sarcini apartin sistemului asigurarilor sociale de sanatate", a mai afirmat ministrul.

Alexandru Ciocalteu, a declarat, la randul sau, ca este practic imposibil ca, din banii colectati de la asigurati, sa fie platit invatamantul medical. El a adaugat ca, mai mult, institutia pe care o conduce nu poate incheia contracte de servicii cu medicii care nu si-au incheiat pregatirea.

Ministerul Sanatatii este, potrivit legii, singura institutie responsabila de salarizarea medicilor rezidenti, a declarat Sorin Oprescu, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti (CMB), la incheierea intrevederii cu reprezentantii rezidentilor.

Legea Bugetului pe anul 2000, prevede ca medicii rezidenti nu mai sunt platiti din bugetul Ministerului Sanatatii, intrucat responsabilii sanitari au "pierdut din evidentele institutiei fila vizand aceasta categorie profesionala", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Mircea Cinteza. Medicii rezidenti din Capitala au solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Bucuresti pentru rezolvarea acestei situatii. Singura promisiune facuta rezidentilor de catre presedintele CMB este ca va analiza, in prima sedinta a Biroului Consultativ, modalitatile legale de constitutive a unui structuri cu rol consultativ care sa reprezinte interesele rezidentilor in cadrul Colegiului. (P.M.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=44279&data=2000-05-25