< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - duminica, 19 martie 2000

Comandorul care i-a facilitat lui Dragodan imprumutul de la SAFI a primit patru ani de inchisoare

Stefan Dragomir l-a ajutat pe patronului grupului de firme "Madalina", Gheorghe Dragodan, sa obtina 3,3 miliarde de lei * Comisionul lui Dragomir varia intre cinci si zece la suta

Comandorul in rezerva Stefan Dragomir, acuzat de trafic de influenta si luare de mita pentru ca i-a facilitat lui Gheorghe Dragodan obtinerea de la Fondul SAFI a unui credit in valoare de aproximativ trei miliarde lei, a fost condamnat ieri la patru ani de inchisoare, printr-o sentinta definitiva a Curtii Supreme de Justitie. Instanta suprema a confirmat astfel pedepsele pe care Dragomir le-a primit la instantele inferioare. CSJ a dispus confiscarea sumelor pe care fostul ofiter le-a primit de la Dragodan in schimbul interventiilor sale, valoarea acestora fiind apreciata la 300 milioane lei. Dragomir, fost colaborator al Casei de Ajutor Romanesc (CAR), a fost acuzat ca a intervenit pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul SAFI pentru a-i inlesni lui Gheorghe Dragodan acordarea unui plasament financiar esalonat, in valoare de 3,3 miliarde lei. Potrivit declaratiilor pe care Dragodan, fostul patron al grupului de firme "Madalina", le-a depus la prima instanta, atunci cand a solicitat creditul de la SAFI a fost initial refuzat, pentru ca societatea sa era datoare la acea data cu circa 500 milioane lei. Omul de afaceri a adaugat ca in aceasta situatie contabila sa si Dragomir au modificat balantele societatii comerciale, "radiind", pe hartie, acest debit. Pe de alta parte, Dragodan a sustinut judecatorilor de la Tribunalul Militar ca pentru obtinerea creditelor i-ar fi platit lui Dragomir procente intre cinci si zece la suta din valoarea imprumutului.

In cadrul ultimei sedinte de judecata de la Curtea Suprema, aparatoarea lui Stefan Dragomir a pledat in special pentru achitarea inculpatului, bazandu-se pe faptul ca fostul comandor nu l-ar fi cunoscut pe George Danielescu sau alta persoana cu functie de conducere la SAFI si ca denuntul lui Dragodan ar fi "contradictoriu". (Adrian ARTENE)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=40481&data=2000-03-19