Sa eviti contactul vizual cu mancarea din farfurie nu-i lucru usor, mai ales cand te fixeaza cu privirea, implorandu-te parca sa nu duci furculita la gura. Si mai greu este cand ''preparatul'' incepe sa se zbata furios si deschide larg gura, mai mai sa te inghita el pe tine. Dar asta nu-i impiedica pe oameni sa consume cu placere ''ikizukuri'' - cea mai proaspata mancare din peste din lume. O experienta memorabila si, cu siguranta, nelinistitoare.
Totul incepe cu alegerea victimei. In timp ce pestii inoata linistiti, fara sa stie ce urmeaza sa li se intample, bucatarul te invita politicos sa te hotarasti asupra unui exemplar numai bun de mancat. ''Vinovatul'' este scos din apa cu ajutorul unei plase si lovit scurt cu un bat in moalele capului. Operatiunea nu este atat de simpla pe cat pare si trebuie facuta obligatoriu de un bucatar cu experienta. Si asta pentru ca pestele nu trebuie omorat, doar ametit, cat sa nu ti se zbata foarte tare in gura.
Apoi, cu miscari iuti si precise, preparatul este eviscerat si jupuit. Carnea de pe parti este taiata in 2-3 felii subtiri. Viteza este un factor cheie, pestele trebuie sa-si pastreze prospetimea si, pe cat posibil, sa fie inca vioi cand se pune in farfurie.
In sfarsit, momentul mult visat a sosit.. Servit pe un platou generos, ornat cu alge si crizanteme, pestele este gata. Tot ce-ti ramane de facut este sa rezisti tentatiei de a-l privi in ochi. Pofta buna!