Ziua Logo
  06:31, miercuri, 24 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Povesti, destine, intamplari
Prinsa sub daramaturi, Li Yue a supravietuit miraculos cutremurului care a zguduit China in luna mai
Cu un picior amputat, o balerina de 11 ani a taiat rasuflarea audientei, la deschiderea Jocurilor Paralimpice de la Beijing
 7 septembrie, 13:32 
La numai 11 ani, micuta chinezoaica Li Yue, in care profesorii de balet vedeau deja o mare stea, a trait momente cumplite, in timpul cutremurului care a zguduit provincia Sichuan. A stat mai bine de 70 de ore sub daramaturi, langa cadavrele colegelor sale de scoala si a supravietuit miraculos pana la sosirea echipelor de salvare. Dupa ce a fost scoasa de sub kilogramele de moloz, avea sa se spulbere si cel mai frumos vis al copilei: medicii i-au amputat micutei balerine piciorul stang. Nimic nu a putut sa o linisteasca in secunda cand a realizat ca medicii ii taiasera piciorul. Optimismul si puterea sa de lupta, insa, au facut-o sa invinga handicapul. Cu mari eforturi, dupa ore de recuperare medicala, a ajuns, ajutata de profesorii sai, sa isi alcatuiasca un program artistic, cu care sa se prezinte la festivitatea de deschidere a celei de-a 13-a editii a Jocurilor Paralimpice. A dansat dumnezeieste, lasand cu suflarea taiata intreaga audienta din sala si milioanele de telespectatori. A fost momentul sau suprem, pentru care a muncit din rasputeri. Performanta, realizata alaturi de un grup de artisti ai dansului, nevazatori, a fost unica. Un dans mirific, intitulat "Never-ending Dance" (Dansul care nu se termina niciodata-n.r.).
Dansul care nu se termina niciodata
Povestea copilei de 11 ani indragostita de balet a facut inconjurul Chinei. Copila, o viitoare balerina de renume mondial, cum au descris-o profesorii sai, a scapat cu viata de sub molozul cladirii scolii, care a cazut peste ea si peste colegele sale. Drama fetei, blocata sub sute de kilograme de beton, a fost cu atat mai mare cu cat era constienta ca celelalte colege si prietene ale sale isi dadusera ultima suflare in imediata apropiere, fara ca salvatorii sa mai poata face ceva pentru ele. "Nu vreau sa imi pierd piciorul!", a rostit, cu ultimele puteri, la scurt timp dupa ce a fost gasita, in viata, sub daramaturile din Sichuan. Internata saptamani intregi in spital, LiYue a fost consolata de zeci de rude si apropiati. Cu totii incercau sa o faca sa uite ca nu va mai putea dansa vreodata. Micuta Li avea insa alte planuri. Si-a dorit prea tare sa se recupereze, pentru a reveni in sala de repetitii. Organizatorii Jocurilor Paralimpice de la Beijing au contribuit si ei la bucuria fetitei, facand in asa fel incat aceasta sa isi implineasca un vis: acela de a deschide ceremonia Jocurilor destinate persoanelor cu disabilitati. Performanta, realizata alaturi de un grup de artisti ai dansului, nevazatori, a fost unica. Un dans mirific, intitulat "Never-ending Dance" (Dansul care nu se termina niciodata-n.r.).
Pentru ca nu isi mai poate folosi varfurile ambelor picioare, micuta Li s-a ajutat, in timpul performantei, de maini. Intregul sau corp s-a lasat unduit intr-un mod care a uimit asistenta si a demonstrat, o data in plus, spun organizatorii, ca persoanele cu probleme au o vointa si o capacitate de munca iesite din comun, cata vreme vor sa isi duca la indeplinire un vis. Capacitatea de efort si vointa incredibila a fetitei i-au impresionat pe cei din jurul sau, oameni maturi. Isi amintesc cu totii cate ore pe zi a petrecut in sala de antrenament, pana noapte tarziu. Nu a lasat niciodata sa se vada ca a obosit. Dimpotriva, ar fi vrut sa sara peste orele de somn, cat sa apuce sa isi mai repete miscarile. Si toate astea afisand, in fiecare minut al zilei, un zambet larg si un optimism debordant.
Prinsa sub daramaturi mai bine de 70 de ore, langa cadavrele colegelor sale
Tanara Li Yue a fost prinsa sub ramasitele Scolii Primare Qushan din provincia Beichuan mai bine de 70 de ore. Salvatorii sai s-au vazut nevoiti sa ii amputeze laba piciorului stamg, pentru a o putea scoate de sub ruine. A fost operata, apoi, de medicii din Mianyang. Doctorii le-su spus parintilor ca fetita lor e in afara pericolului. Bucurosi ca Li a scapat cu viata, mama si tatal micutei chinezoiace stiau, de fapt, ca adevarata drama din sufletul copilului lor abia incepea. Un fluturas plin de viata, al carui aripi sunt frante brusc si nedrept. Asa s-a intamplat cu fata lor, care nu mai avea sa sustina niciodata un spectacol de balet, desi isi dorea atat de mult. La cateva ore dupa operatie, Li s-a trezit. Chinuita de durere, odata ce anestezicul nu si-a mai facut efectul, Li Yue s-a trezit si a inceput se zbata. Nimic si nimeni nu a putut sa o linisteasca in secunda cand a realizat ca medicii ii taiasera piciorul. Infrante de neputinta de a-si ajuta fata, Rudele isi amintesc ca lacrimile le siroiau pe obraji. "Incepuse sa mearga la balet de jumatate de an, insa profesorii s-au aratat uimiti de postura si de talentul sau, si le-au spus parintilor mei ca este mai mult decat potrivita pentru a practica aceasta arta", povestea, la vremea respectiva, sora cea mare a chinezoaicei. Tanara de 18 ani si-a amintit cat de incantata a fost Li de balet, si cat de mult a muncit pentru a-si imbunatati performantele. Si pentru bunicul fetei, scapat, la randul sau de sub ruinele unei cladiri, puterea acesteia si dorinta de viata au fost incredibile. De altfel, printre victimele cutremurului de 7,8 grade pe scara Richeter, din 12 mai, din China, s-au numarat si bunica fetitei precum si alte doua rude apropiate.
Cand a fost gasita, copila de 11 ani avea langa ea trupurile neinsufletite a trei dintre colegele sale de scoala. Una dintre fetite a murit, chiar, langa ea. Desi a incercat sa o trezeasca, strigand-o pe nume si vorbind cu ea, Li a acceptat, intr-un final, ca o pierduse. Puterea sa i-a socat si pe salvaori. "Salvati-mi colegele inainte. Eu sunt bine, ele sunt prinse sub pamant!", le-a spus chinezoaica membrilor echipelor de interventie. Gandul care a salvat-o de la pierzanie a fost legat de balet. "Trupurile colegelor mele incepusera sa se descompuna langa mine. Am scapat gandindu-ma ca voi dansa curand", i-a marturisit micuta surorii sale, pe patul de spital.
Jocurile Paralimpice au inceput sambata. Printre cei 4 000 de sportivi din sase grupuri de dizabilitati diferite, reprezentand aproximativ 150 de tari si regiuni din lume vor concura in 20 de discipline sportive, printre care tragerea cu arcul, atletism, ciclism, echitatie, canotaj, probe nautice, tir, inot, tenis de masa si tenis in scaun cu rotile, volei si baschet in scaun cu rotile, se numara si micuta Li Yue. Nu mai putin de 472 de competitii medaliate vor avea loc in cursul celor 13 zile ale Jocurilor Paralimpice, ce se vor incheia pe 17 septembrie.
C. STEFAN  
Stirile zilei
 19:50 
Peste 2.000 de suporteri ai FC Timisoara demonstreaza in Piata Operei impotriva deciziei de depunctare a echipei lor favorite  2008-09-07
2 comentarii
 19:23 
SUA nu vor ridica embargoul impus Cubei in 1962, chiar daca un al doilea uragan va lovi puternic insula  2008-09-07
45 comentarii
 18:29 
Adrian Severin va cere demiterea purtatorului de cuvant al Comisiei Europene  2008-09-07
23 comentarii
 17:39 
Ghici cine se ascunde in spatele acestui machiaj perfect?  2008-09-07
5 comentarii
 17:27 
  2008-09-07
 17:21 
Traian Basescu: Aceasta vizita a vizat consolidarea relatiilor statului roman cu Vaticanul  2008-09-07
12 comentarii
 16:33 
Alec Baldwin: Am vrut sa ma sinucid dupa scandalul public iscat de mesajul injurios la adresa fetei mele  2008-09-07
6 comentarii
 16:27 
Lewis Hamilton a castigat Marele Premiu de Formula 1 al Belgiei  2008-09-07
1 comentariu
 16:20 
In timp ce amatorii de suveniruri se bat pe masina in care a murit Lady Di, proprietarul vrea sa i-o vanda miliardarului Al Fayed  2008-09-07
1 comentariu
 15:38 
Basescu, catre romanii din Italia: "Va astept acasa in cel de-al doilea mandat al meu!"  2008-09-07
14 comentarii
 15:18 
Barbatul din spatele experimentului Big Bang adora in copilarie sa arunce lucrurile in aer  2008-09-07
62 comentarii
 15:16 
Roger Federer, in finala de la US Open pentru a cincea oara consecutiv  2008-09-07
 14:54 
Senzuala Amelle de la Sugababes vrea sa-si schimbe sanii  2008-09-07
1 comentariu
 14:21 
Actorul Ilarion Ciobanu a incetat din viata  2008-09-07
3 comentarii
 14:20 
NATO va evalua pagubele militare suferite de Georgia in conflicul cu Rusia  2008-09-07
11 comentarii
 13:57 
  2008-09-07
 13:55 
Cererea PRM de suspendare a votului uninominal, va fi discutata de Curtea de Apel Bucuresti, pe 24 septembrie  2008-09-07
3 comentarii
 13:42 
CIA pregateste lansarea unui chat pentru spioni  2008-09-07
7 comentarii
 13:24 
Robotul-caine, noua inventie a americanilor pentru teatrele de razboi  2008-09-07
7 comentarii
 12:48 
Iranul isi testeaza sistemele de aparare antiaeriana  2008-09-07
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01075 sec.