Ziua Logo
  07:17, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
EXCLUSIV ONLINE
Pusca si cureaua lata, ce sporuri da Boc, ca niciodata!


Cantec de adormit ''alegatorul'' in vremuri de criza
 3 iulie, 21:23 
Emil Boc si Maria Dragomiroiu incantandu-ne cu ''Pusca si cureaua lata''
Criza economica? Ce-i aia? Mariri de salariu pentru directorii din Ministerul Agriculturii, prime de vacanta si stimulente financiare pentru angajatii de la Finante, protocoale la hoteluri de cinci stele in strainatate pentru bugetarii de la Ministerul Dezvoltarii, salarii ''uriase'' picate din cer la Transporturi... Pusca si cureaua lata, dar achizitii nu mai facem o data? Masini noi la Ministerul de Finante, renovarii de sediu, scene de 75.000 de euro la Ministerul Tineretului, si lista nesimtirii poate continua...
Zi de zi suntem asediati de ''masurile coerente'' pe care Guvernul Boc le intreprinde pentru ''propasirea materiala'' a poporului roman. Insa propasirea materiala e doar pentru unii, pentru altii soarta e ciuma. Spre exemplu: Somaj tehnic la CFR, medicii, profesorii si farmacistii din mai multe judete nu si-au primit banii de o luna, salarii platite cu intarziere in aproape tot sectorul bugetar, si din pacate si aceasta lista poate continua cu alte sute de exemple...
Dar ce mai conteaza toate acestea cand unii bugetari nu resimt criza, ba chiar se pot caza la hotele de cinci stele pe banii nostri, ai contribuabililor? Culmea tupeului este si invocarea asa-ziselor venituri proprii ale ministerelor sau autoritati de stat. De parca nu tot din taxele romanilor ar fi alimentate bugetele celor impricinati.
Ilie Sarbu a majorat cu 50% salariile directorilor din Ministrul Agriculturii
In plina criza, ministrul Agriculturii Ilie Sarbu mareste considerabil veniturile directorilor din institutie. Doua ordine semnate de Ilie Sarbu ridica sporurile si indemnizatiile sefilor de la agricultura cu pana la 50%.
Ministrul a explicat sec motivul cresterii sporurilor: ''Exista riscul sa ramanem fara directori!''. "Este vorba de sporurile pe care le primeste personalul de conducere, pana la 50% puteam noi sa acordam. Am incercat sa-i aducem la un nivel cat de cat acceptabil pentru ei. Am luat acesti bani din fondul de salarii, din fondul pe care il aveam la dispozitie dupa ce le-am redus cu 20%", a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
In aceeasi zi in care Sarbu vorbea la Realitatea Zilei despre cresterea sporurilor directorilor de la Agricultura, alti doi ministri vorbeau despre posibila neplata a salariilor si chiar despre disponibilizari.
Protocoale in strainatate la hoteluri de cinci stele pentru angajatii pastoriti de Blaga
Desi criza financiara ar fi trebuit sa aduca la ordinea zilei reducerea cheltuielilor bugetare, Executivul a pregatit un proiect de Hotarare de Guvern (HG) pentru aprobarea cheltu�ielilor privind "organi�zarea in strainatate a actiunilor de protocol specifice Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei" (MDRL).
Conform proiectului de HG aflat in consultare publica pe site-ul ministerului de resort, MDRL poate plati deplasarea persoanelor care participa la evenimente in strainatate, inclusiv la clasa business, iar invitatii ministrului Vasile Blaga pot fi cazati si la hoteluri de cinci stele.
Atat MDRL, cat si diferitele Autoritati si institutii aflate in subordinea sa pot organiza, in strainatate, "reuniuni, conferinte, colocvii, mese rotunde, seminarii, cursuri, sesiuni, activitati de instruire, intalniri de lucru, prezentari si alte asemenea evenimente, in conformitate cu prevederile Strategiilor Multianuale/Anuale de Asistenta Tehnica ale Programelor operationale, in scopul implementarii acestora", se arata in proiectul de HG, publicat de ZIUA.
Cu ocazia actiunilor prevazute in HG, MDRL mai poate suporta cheltuieli cu inchirierea salilor de conferinta, interpretare simultana, traduceri documente, cheltuieli pentru realizarea de materiale informative si promotionale, si orice alte cheltuieli impuse de natura evenimentului. De asemenea, in vederea promovarii programelor pe care le deruleaza din fonduri europene, MDRL poate organiza in strainatate campanii media (TV, radio, presa scrisa, Internet, outdoor si altele asemenea).
Prime de vacanta si masini la Ministerul de Finante
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a decis ca, in 2009, sa isi tripleze bugetul alocat din venituri proprii pentru lucrari de constructii si achizitia de masini, mobilier si birotica, pentru "o serie de investitii conform angajamentelor pentru aderarea la spatiul Schengen si continuarea unor obiective de investitii derulate la nivel teritorial".
Si, daca tot e criza, salariatii din Ministerul de Finante au 13,3 milioane euro pentru prime de vacanta. Dupa negocierile cu sindicatele, ministrul Gheorghe Pogea a explicat ca suma este stipulata in legea bugetului. Spre deosebire de functionarii din Finante, profesorii nu primesc prime de vacanta.
Gheorghe Pogea a explicat ca, dupa negocierile cu sindicatele, in legea bugetului de stat au fost pastrate la capitolul cheltuieli bugetare primele de vacanta si plata orelor suplimentare, ceea ce nu ar fi o cheltuiala prea mare, pentru ca oricum sunt din bugetul propriu al Miniserului, de parca cei de la Finante ar vinde pufuleti si ar scoate profit.
"13,3 milioane de euro pare o cifra mare, si asa si este, dar repartizata la 33.000 de persoane pentru toti angajatii MFP - asta insemnand cele 42 de judete, Administratia Nationala a Vamilor, Garda Financiara, Comisia Nationala de Prognoza - inseamna un salariu, iar media, daca faceti impartirea, este in jur de 380 - 390 (euro). Ma obliga legea'', a spus Pogea, citat de NewsIn.
Ciudat este ca ma exista o lege care de acesta data, obliga Guvernul sa majoreze salariile profesorilor cu 50%. Insa pe aceasta Executivul refuza sa o aplice.
"Categoric este o suma mare, aceasta este o suma stipulata prin lege, pentru toti angajatii, si MFP nu face nota distincta de acest lucru", a adaugat el.
Secretarul general al Ministerului de Finante si ministrul Educatiei au, insa, informatii diferite despre bugetarii care beneficiaza de prime de vacanta.
Ioan Nicolescu, secretarul general al Ministerului de Finante, spune ca toti bugetarii primesc prime de vacant, dar el este contrazis de ministrul Ecaterina Andronescu.
"Din pacate nu se intampla lucrul acesta si va marturisesc sincer ca mi-as dori sa se acorde si profesorilor prime de vacanta", a replicat Ecaterina Andronescu.
Reprezentantii MFP au mai precizat ca "din bugetul total aprobat, pentru constructii a fost repartizata suma de 56.830 mii lei din bugetul de stat si suma de 78.100 mii lei din venituri proprii". MFP sustine ca, pentru aparatul central al ministerului (inclusiv sediul central al institutiei) nu au fost repartizate credite pentru obiective de constructii, iar fondurile prevazute la capitolul active nefinanciare/constructii au ca destinatie "o serie de investitii conform angajamentelor pentru aderarea la spatiul Schengen si continuarea unor obiective de investitii derulate la nivel teritorial". Si binenteles, reprezentantii Finantelor nu detaliaza "exact" destinatia sumelor alocate.
Presa a adus in discutie investitiile si reparatiile prevazute in acest an la MFP, afirmand ca, potrivit unor surse, o parte din aceste lucrari vizau inlocuirea marmurei de la minister cu alta provenita de la firma lui Adriean Videanu.
Ciprian STOLERU  
Alte articole
  Bugetul face Boc    (Eveniment, 2009-04-13)
  Emil Boc: Bugetul pe 2010 e un buget al iesirii din criza; Geoana: Acest buget repeta greselile anului trecut    (2010-01-11 18:02)
  Rectificarea bugetara, bazata pe un curs mediu de 4,3 lei/euro si o crestere a preturilor de 5,8%    (2009-04-14 16:33)
  Ce le lipseste parlamentarilor si poate fi cumparat din banii cetatenilor? O masina de slefuit marmura!    (2009-03-19 13:43)
  Masuri anticriza: Videanu ia in calcul introducerea pensiei minime garantate    (2009-01-19 14:37)
  LIVE Basescu: Economia este blocata chiar de Guvern    (2009-01-16 10:42)
 Afisari: 1229  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
sa arda "roma"   de VLAD DUMITRU
ar fi bine fara acest minister...   de azi
Stirile zilei
 21:15 
Circuitul banilor in scandalul oragnizarii Zilei Tineretului de catre MTS  2009-07-03
1 comentariu
 21:00 
Din meandrele concretului, varianta Stolojan: Cazul Ridzi a afectat deja imaginea PDL, nu stiu la ce ar mai mai ajuta demisia ei  2009-07-03
8 comentarii
 20:47 
"Greii" PDL folosesc scandalul "Ridzi" ca sa-i elimine pe tinerii "venetici" din partid aflati in gratiile lui Basescu  2009-07-03
3 comentarii
 20:19 
SURSE: Democrat-liberalii ii reproseaza Monicai Iacob-Ridzi ca a enervat si Comisia de ancheta si presa  2009-07-03
2 comentarii
 20:18 
"Satan black rock" - Fiind considerata satanista, trupa olandeza "God Dethroned" nu mai poate sa isi tina concertul de la Oradea  2009-07-03
22 comentarii
 19:50 
Turneu electoral netulburat: Dupa tunsul oii si pelerinajul in biserici, Basescu se pregateste de Festivalul Bujorului de Munte  2009-07-03
4 comentarii
 19:32 
Blestemul de la Clinceni: Dupa ce acum o luna comandantul aerodromului si-a pierdut viata, un alt pilot moare intr-un accident aviatic  2009-07-03
 19:32 
UPDATE: Se anunta o intalnire cu scantei - Putin ii raspunde lui Obama: "Noi nu stim sa stam cracanati"  2009-07-03
22 comentarii
 19:16 
Societatea civila il acuza pe Cristian Boureanu ca a fost misogin si bigot fata de Alina Gorghiu  2009-07-03
12 comentarii
 19:11 
Fermier, inchiriez vacute oamenilor de afaceri care vor sa vada ce inseamna viata la tara!  2009-07-03
2 comentarii
 18:59 
Cresterea brusca a pretului petrolului din aceasta saptamana, inflamata de escrocheria unui broker  2009-07-03
2 comentarii
 18:54 
Adunarea Parlamentara a OSCE a provocat furia Moscovei condamnand in mod egal nazismul si stalinismul intr-o rezolutie  2009-07-03
8 comentarii
 18:50 
UPDATE Senatul japonez: Insulele Kurile sunt parte indisolubila a Japoniei si trebuie recuperate urgent - Deputatii rusi reactioneaza vehement  2009-07-03
40 comentarii
 18:18 
Consiliul Concurentei: CE ar accepta mai usor capitalizarea CEC Bank daca ar exista si un actionar privat  2009-07-03
 18:10 
Olimpiada Bikini: Ele sunt vedetele cu cel mai frumos trup in costum de baie (FOTO)  2009-07-03
1 comentariu
 18:08 
Chisinau: Postul de televiziune pe internet Jurnal TV va emite si prin satelit  2009-07-03
1 comentariu
 18:04 
Ministrul Muncii: Sper sa reusim, totusi, sa platim regulat pensiile si salariile  2009-07-03
3 comentarii
 17:56 
Profesorii ameninta cu greva, daca Executivul nu le va mari salariile  2009-07-03
2 comentarii
 17:55 
Voronin acuza opozitia ca doreste ca "Moldova sa cada la picioarele papusarilor lor din strainatate"  2009-07-03
3 comentarii
 17:44 
Navodari: O vanzatoare a unui magazin de bijuterii a fost atacata cu sabia si jefuita  2009-07-03
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03663 sec.