Ziua Logo
  23:20, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
De la lacrima, la santaj si panica: Traian Basescu interpreteaza iar Constitutia dupa cum doreste si acuza partidele ca au adus tara in imposibilitate de a plati pensiile si salariile
 14 octombrie, 19:41 
Traian Basescu interpreteaza iar Constitutia dupa cum doreste (ZIUA Foto, Mircea PAUN)
Presedintele Traian Basescu si-a inceput discursul de miercuri seara cu acuzatii la adresa partidelor politice care formeaza noua majoritate in Parlament. Curtea Constitutionala si partidele politice sunt, in viziunea lui Basescu, principalii vinovati pentru imposibilitatea platirii pensiilor si salariilor. "Fara sa tragem cele doua transe de la FMI si Uniunea Europeana in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, putem fi in imposibilitatea de a plati pensiile si salariile", a avertizat demagogic Traian Basescu.
Va rog pe toti sa cititi Constitutia - nu exista niciun articol in care partidele au responsabilitate pentru formarea majoritatii. Responsabilitatile pentrui formarea unei majoritati apartine premierului desemnat, el intra in negociere cu partidele, sustine Basescu.
''Unele partide mi-au propus nominalizarea lui Klaus Johannis. Nu am respins posibilitatea ca domnul Johannis sa devina prim-ministru, in conditiile in care optiunile mele se indreapta totusi spre alte solutii. Dar nu am respins propunerea din capul locului doar pentru ca vine de la PNL sau de la PSD'', a declarat Traian Basescu.
''Relatia mea cu Klaus Johannis este una corecta. Eu i-am propus la un moment dat sa participe la guvernare ca ministru al Educatiei, el fiind profesor. Avand in vedere criza economica, optiunea mea e ca prioritatea majora trebuie sa fie tratamentul pentru criza economica, deoarece criza politica a fost adaugata peste criza economica de partide. Optiunea mea ca prim-ministru e catre un om care sa aiba expertiza economica, sa aiba experienta in relatia cu bancile si cu institutiile financiare'', a adaugat Basescu.
Panica, o tehnica preferata de Basescu
''Vreau sa lamuresc un lucru: raspunsul la descrierea pe care am facut-o a fost 'nu, avem nevoie de un ministru de Finante'. Acest raspuns mi-a aratat ca vorbeam de lucruri diferite. Imprumutul de la FMI si transa de la UE au legatura cu mai multe aspecte: indeplinirea conditiilor de salarizare, restructurarea aparatului de stat, sistemul de pensii, absorbtia fondurilor europene. Fara sa atragem cele doua transe de imprumut, avem dificultati, sau, s-o spun deschis, putem fi in imposibilitatea de a plati salariile si pensiile'', a adaugat Traian Basescu. ''Asta cu atat mai mult cu cat astazi la Curtea Constitutionala s-a amanat legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea si care viza realizarea de economii prin concediu fara plata, zece zile la tot aparatul bugetar. Acest lucru ne pune in dificultate: legea nu a fost validata inca de Curtea Constitutionala, care a dat un nou termen'', a precizat presedintele.
Basescu: In ultimele zile partidele s-au jucat cu Economia
''Criza politica trebuie sa fie rezolvata gasind formule care sa rezolve criza economica. As spune ca in ultimele zile partidele s-au jucat cu Economia. N-au luat in consideratie toata gravitatea situatiei pe care o genereaza, suprapunand si o criza politica peste criza economica'', a afirmat Traian Basescu.
''Am rugat partidele sa continue discutiile pana maine (joi - n.red.) in jurul pranzului. Nu in principal pentru rezolvarea crizei politice, ci pentru rezolvarea crizei economice. Rezolvarea crizei politice fara rezolvarea crizei economice este o mare eroare care se poate face in acest moment'', a continuat Basescu.
Traian Basescu a lasat apoi de inteles, in mod explicit, faptul ca nu va accepta un alt prim-ministru decat cel pe care il va alege si il va desemna el singur: ''Va rog sa cititi Constitutia Romaniei: nu exista nici un articol in care partidele au responsabilitate pentru formarea majoritatii. Aceasta responsabilitate apartine prim-ministrului desemnat. El intra in negocieri cu partidele pentru a-si forma un Cabinet, astfel incat sa poata primi votul de investitura. Va rog sa aveti in vedere articolul 103, aliniatul 1 si 2. Citesc aliniatul 2: 'candidatul pentru functia de prim-ministru va cere in termen de 10 zile de la desemnare votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii echipe'. Nu ma voi abate de la Constitutie in desemnarea primului ministru si in fixarea atributiunilor acestuia'', a sustinut Basescu.
''Astazi, PDL, renuntand la candidatura pentru functia de prim-ministru anuntata ieri in consultari, a facut solicitarea sa poata sa transmita si el o propunerea pentru functia de prim-ministru, la Presedintie, plecand de la premisa ca este partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, asa cum a rezultat din alegeri. (...) V-as aduce aminte ca, pe durata intregului mandat de presedinte, am facut desemnarea primului ministru de la partidul sau alianta care a dobandit la alegeri cel mai mare numar de parlamentari. (...) Vreau sa se mai inteleaga foarte bine: nici o presiune nu ma va face sa incalc litera si spriritul Constitutiei: majoritatea trebuie sa si-o formeze primul ministru desemnat. Nu voi face nici o abatere de la Constitutie pe final de mandat'', a incheiat Traian Basescu.
Z.O.  
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
In shkimb, la palatul Victoria,   de CALUGARU
Un UDMR pentru linistea noastra !   de CALUGARU
Ce ne-a adus bun aceasta criza ...   de CALUGARU
Pai asa-si marcheaza omu' teritoriul, ...   de cotrofelnitza
manipulare ordinara !   de FB
Scoateti naparca din barlog!   de FB
E greu cu nebunii!   de FB
Daca majoritatea parlamentara de 65 % nu-l suspenda pe porcu',chel, betiv,chior escroc, sunt NEBUNI!   de Hokusai san
Breaking the news : Crin Antonescu   de CALUGARU
Breaking the news : Mircea Gioana ...   de CALUGARU
Stirile zilei
 22:59 
Preliminarii Cupa Mondiala: Romania - Feroe 3-1  2009-10-14
3 comentarii
 22:40 
  2009-10-14
4 comentarii
 22:39 
  2009-10-14
2 comentarii
 22:36 
  2009-10-14
3 comentarii
 20:53 
Surse: Basescu a transmis partidelor ca il va desemna joi pe noul prim-ministru  2009-10-14
2 comentarii
 20:52 
Studiu: Calota polara artica va disparea complet pe timp de vara in 20-30 de ani  2009-10-14
6 comentarii
 20:39 
Drumul National 18 pe varianta Baia Sprie - Pasul Gutai - Mara a fost blocat de copacii doborati de vant  2009-10-14
2 comentarii
 20:27 
Mircea Geoana: ''Traian Basescu a ales calea cea mai periculoasa pentru Romania''  2009-10-14
10 comentarii
 20:19 
Stratfor: Vizita lui Biden in Romania este motivata de castigarea influentei in detrimentul Rusiei  2009-10-14
8 comentarii
 20:00 
Bogdan Aurescu spune ca noul scut antiracheta propus de Statele Unite acopera intreg teritoriul Romaniei  2009-10-14
2 comentarii
 19:00 
Romania doreste o reprezentare mai puternica la nivelul UE in domeniul securitatii si apararii  2009-10-14
 18:56 
SUA pregatesc militari din R.Moldova pentru misiuni speciale  2009-10-14
1 comentariu
 18:49 
Geoana: Nu e nici un impediment in numirea lui Johannis. Antonescu: Domnul Basescu e la rand la gandit. Borbely: Speram in intelepciunea presedintelui. Pambuccian: Nu vom sprijini nici o alta propunere de prim-ministru  2009-10-14
20 comentarii
 18:29 
A incercat sa-si omoare iubita insarcinata, ca sa-i cheltuie averea cu o alta femeie  2009-10-14
5 comentarii
 18:13 
O tanara sare din masina condusa de iubit si este calcata! (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE)  2009-10-14
2 comentarii
 18:06 
Uniunea Europeana recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia  2009-10-14
1 comentariu
 17:45 
"Am ajuns la psihoterapeut dupa ce am aflat ca sunt un copil din flori", marturiseste Carla Bruni  2009-10-14
1 comentariu
 17:35 
Prima victima a frigului  2009-10-14
 17:32 
Cele mai reusite/nereusite operatii la sani ale vedetelor de la Hollywood! (FOTO)  2009-10-14
 17:19 
Iulia Timosenko este cel mai sexy politician din lume  2009-10-14
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01676 sec.