Ziua Logo
  06:19, miercuri, 17 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Pentru ca fiecare partid ce intra in cursa sa isi vada visul implinit, Romania ar trebui sa aiba rezervate in PE 51 de fotolii
Calcule optimiste pentru europarlamentare
 9 iulie, 18:14 
Batalia pentru cele 35 de locuri in Parlamentul European (PE) se va da in noiembrie. Partidele si-au facut calculele si si-au stabilit tintele. Data exacta la care vor fi organizate alegerile pentru Parlamentul European va fi stabilita la inceputul lunii septembrie, imediat dupa terminarea vacantei parlamentare. Liberalii si-au stabilit o tinta ambitioasa - opt locuri in PE si au decis sa il foloseasca drept locomotiva a partidului pe fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu, care a si anuntat azi, prin seful de campanie al PNL Dan Motreanu, ca se va reinscrie in PNL, inainte de alegerile pentru PE. Stimulati de rezultatele ultimelor sondaje de opinie care ii crediteaza cu aproximativ 50 de procente, democratii intra si ei in lupta electorala cu gandul de a castiga "minimum 14" locuri de eurodeputat. Ei sunt, de altfel, singurii care si-au definitivat lista azi, pe care se afla nume precum: Sorin Frunzaverde, Roberta Anastase, Valeriu Tabara, Sebastian Bodu etc. Si social-democratii sunt optimisti si spera ca partidul sa optina aproximativ 12 locuri in Parlamentul European. Conform speculatiilor presei, PSD va miza la aceste alegeri pe experienta fostului negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, si a europarlamentarului Adrian Severin. Acestia vor fi infimati sau confirmati vineri, odata cu finalizarea listei candidatilor PSD.
Mihai Razvan Ungureanu se va reinscrie in PNL, inainte de alegerile pentru Parlamentul European
Dan Motreanu a negat informatiile potrivit carora Ungureanu (foto) ar fi impus anumite conditii pentru a accepta sa deschida lista PNL pentru alegerile europarlamentare.
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
"Nu este adevarat, Razvan Ungureanu a acceptat sa candideze si nu a pus niciun fel de conditie", a precizat secretarul general al PNL, preluat de NewsIn. El a explicat ca Ungureanu a fost nevoit sa se autosuspende din partid pentru a-si relua postul de la Viena, insa se va reinscrie in PNL imediat inainte de scrutin.
Biroul Politic Central al PNL nu a stabilit inca lista candidatilor, insa a revalidat criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat si cele stabilite de partid, referitoare la vechime, activitatea politica si nivelul de reprezentativitate la nivel national.
Conducerea PNL a mai convenit formarea unor echipe de campanie la nivelul regiunilor, echipe ce vor fi conduse de vicepresedintii liberali pe regiuni. De asemenea, Biroul Politic Central a stabilit ca, in perioada 15 iulie - 1 septembrie, organizatiile PNL sa faca sondaje de opinie in baza carora vor fi desemnati candidatii partidului pentru alegerile locale din primavara lui 2008.
Motreanu a precizat ca membrii conducerii PNL au convenit sa nu fie acceptati candidatii care au o cota de reprezentativitate sub 20%, la nivelul comunitatilor si sa fie reprezentativi si la nivel national.
PSD va finaliza, pana vineri, lista candidatilor la PE
Diaconescu a afirmat, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD, ca social-democratii vor finaliza, pana vineri, cand a fost convocat Comitetul Executiv National, lista candidatilor pentru alegerile pentru Parlamentul European, informeaza Mediafax.
El a mentionat ca lista ce va fi finalizata va cuprinde candidatii in ordine alfabetica, pozitia acestora pe lista urmand sa fie stabilita in urma unei evaluari a activitatii pe linie electorala pe care acestia o vor derula in timpul verii.
De asemenea, tot la Comitetul Executiv de vineri ar urma sa fie desemnat si seful campaniei electorale pentru Parlamentul European.
Diaconescu a precizat ca lista finala si pozitia candidatilor pentru PE va fi stabilita si tinand cont de criteriile propuse de Coalitia pentru un Parlament European Curat, precum si de cele propuse de socialistii francezi, cu care PSD are un protocol de colaborare in perspectiva alegerilor europarlamentare.
Sorin Frunzaverde, Roberta Anastase, Valeriu Tabara, Sebastian Bodu - pe lista PD pentru PE
PD si-a definitivat lista de candidati pentru euroalegeri, pe care figureaza Sorin Frunzaverde (foto), Valeriu Tabara, Marian Jean Marinescu, Roberta Anastase, Sebastian Bodu, Monica Iacob Ridzi, a anuntat, azi, dupa sedinta Biroului Permanent National, presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, informeaza Mediafax.
Conform lui Videanu, fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde este cel mai important candidat al PD, care ar putea sa fie plasat pe prima pozitie a listei pentru PE.
Liderul democrat a mai spus ca lista va fi facuta publica dupa ce va fi prezentata Coalitiei pentru un Parlament Curat.
Videanu a precizat ca sunt 65 de candidati, din care vor ramane 45.
La randul sau, seful de campanie al PD la alegerile pentru PE, Vasile Blaga, a completat ca democratii isi propun sa obtina minimum 14 europarlamentari, ceea ce ar reprezenta cel putin 35-40% din voturile exprimate.
"Aproape sigur cap de lista va fi domnul Sorin Frunzaverde, dar vor mai candida si alti ministri", a spus Blaga.
Intrebat daca fostul ministru al Integrarii, Anca Boagiu, a refuzat candidatura la PE, Blaga a raspuns: "Nu o obliga nimeni, dar eu cred ca si dansa va candida. Cand va veni cu CV-ul si va spune ca va dori sa candideze, va vom spune ca va candida si dansa".
Potrivit secretarului general al PD, lista pentru europarlamentare va avea reprezentanti din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, "oameni foarte cunoscuti in regiunile lor".
El a aratat ca pe lista vor mai figura si primarul orasului Oradea, vicepresedintele PD Petru Filip, presedintele CJ Arad sau viceprimarul orasului Galati.
Desi in ultimele sondaje PRM este creditat cu putin peste 4 procente, adica sub pragul electoral, liderii partidului sunt siguri ca vor obtine 7 fotolii de europarlamentar.
UDMR, PC, PLD, PIN si PNTCD si-au propus sa obtina cate doua locuri.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Deaprtament Politica Interna:
"Partidele si-au stabilit capii de lista pentru europarlamentare, cu exceptia PSD-ului. Se poate observa ca fiecare dintre actorii politici si-a ales, de fapt, niste <<locomotive>>, oameni cu notorietate si imagine care vor putea aduce puncte electorale si partidului din care fac parte."
A.G.  
Stirile zilei
 18:15 
Greenpeace acuza presiunile "iresponsabile" ale lui Basescu in masacrul din Retezat  2007-07-09
2 comentarii
 18:03 
Boeing si-a lansat avionul ecologic: 787 Dreamliner  2007-07-09
 17:43 
Noul cod electoral si uninominalul, amanate din lipsa de cvorum  2007-07-09
 17:14 
Autostrada blestemata  2007-07-09
 15:07 
Giovanni Becali: Chivu vrea sa ramana la Roma si sa castige titlul  2007-07-09
1 comentariu
 14:08 
Bacalaureat 2007  2007-07-09
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00761 sec.