Ziua Logo
  06:26, miercuri, 17 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Autostrada blestemata
 9 iulie, 17:14 
Imagine de la accidentele in lant de vineri
Un nou accident a avut loc astazi pe Autostrada Sorelui. O Dacie stationata neregulamentar pe banda de urgenta a autostrazii a fost acrosata de un Tir, aruncata 50 de metri, dupa care a izbucnit in flacari. Cele trei persoane aflate in autoturism au fost carbonizate. In decursul ultimelor cateva zile, Autostrada Soarelui a devenit scena mai multor accidente dramatice, ce au facut numeroase victime. Blamate au fost, rand pe rand, fumul provocat de incendierea miristilor, proasta organizare a politiei rutiere si chiar si Garda de Mediu. O parte din vina au avut-o insa si soferii autovehiculelor, pe care "chemarea Marii" ii face adesea sa "pacatuiasca" mai ales prin neadaptarea la conditiile de drum si viteza exagerata.
Vinerea trecuta s-au produs pe cea mai moderna autostrada din Romania nu mai putin de doua accidente in lant. Potrivit purtatorului de cuvant al Grupului de pompieri "Barbu Stirbei", citat de Rompres, acestea "au antrenat pe sensul de mers Constanta-Bucuresti 14 autovehicule. Un barbat a murit si sapte persoane au fost ranite, dintre care patru au fost transportate la spitalul de urgenta din Calarasi si trei la spitalul din Lehliu. Pe sensul de mers Bucuresti-Constanta s-au tamponat usor sapte autovehicule". Purtatorul de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta a precizat ca spectaculosul accident rutier a fost provocat de un incendiu de vegetatie uscata de pe marginea Autostrazii Soarelui, fumul produs de acesta reducand drastic vizibilitatea soferilor.
Reactiile diferitilor potential-vinovati nu au intarziat sa apara. Responsabilii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania s-au grabit sa arate ca, in ultimele zile, ii anuntasera pe reprezentantii Garzii de Mediu Calarasi despre incendiile provocate intentionat de taranii care detin terenuri in apropierea Autostrazii Soarelui. Directorul general Intretinere drumuri din cadrul CNADNR, Florin Dascalu, a tinut sa precizeze ca "noi ne ocupam doar de intretinerea drumului propriu-zis si nu de ceea ce se petrece in apropierea autostrazii".
Garda de Mediu a reactionat si ea cu promtitudine, anuntand ca le-a aplicat agentilor economici din judetul Calarasi care detin miristi incendiate langa autostrada amenzi in valoare totala de 210.000 lei. Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM) a tinut de asemenea sa explice ca, din cauza lipsei de personal cu care se confrunta GNM, comisarilor judeteni le este foarte greu sa acopere suprafete de dimensiunile terenurilor agricole. "Comisarii GNM trebuie sa intervina impreuna cu Politia si Jandarmeria pentru sanctionarea faptei si obligarea faptuitorului de a stinge focul", a declarat comisarul, pentru Rompres, precizand ca "Am solicitat vineri Ministerului Internelor si Reformei Administrative sa puna GNM la dispozitie un elicopter, care sa faciliteze interventiile in cazul incendierilor de parcele agricole".
Nereguli pe Autostrada
Imagine de la accidentele in lant de vineri
In aceeasi zi fatidica de vineri, au devenit cunoscute si alte nereguli legate de Autostrada Soarelui. Surse oficiale din Compania Nationala de Autostrazi au declarat pentru Rompres ca sistemul telefonic de urgenta, instalat pe tronsoanele Bucuresti - Lehliu si Lehliu - Drajna, este nefunctional, in ciuda faptului ca din 2004 pana in prezent autoritatile au cheltuit peste 10 milioane de euro pentru achizitionarea acestuia si reparatii. Asa se explica de ce, persoanele implicate in gravul accident de la kilometrul 96 al Autostrazii Soarelui, nu au putut chema Politia si Salvarea de la respectivele telefoane.
Desi Compania Nationala a Autostrazilor a inlocuit anual circa 10 kilometri de retea optica, furata succesiv in anii 2004, 2005 si 2006, sistemul nu functioneaza nici in prezent. Compania a ajuns la concluzia ca o noua serie de investitii financiare pentru repararea retelei de telefonie ar fi inutila, dat fiind ca nu se poate asigura o supraveghere riguroasa. Totusi, au precizat reprezentantii companiei, viitoarele tronsoane de autostrada ce vor fi construite in Romania vor fi dotate atat cu retea de telefonie, cat si cu camere de luat vederi pentru a impiedica noi furturi
Primele capete taiate
A doua zi dupa accidentul din 6 iulie, Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a dispus eliberarea din functie a sefului Directiei Politiei Rutiere, comisar sef de politie Dumitru Jianu, si a sefului Politiei Autostrazi, comisar sef Axente Mihai. Ministerul a luat aceasta decizie dupa ce a constatat ca, desi aveau dispozitii clare, cei doi politisti de rang inalt nu au gestionat corespunzator resursele umane si logistice avute la dispozitie, au demonstrat atat o abordare superficiala in ceea ce priveste activitatile de prevenire si monitorizare a traficului rutier, cat si o lipsa de coordonare a efectivelor din subordine care, prin actiunea lor pasiva, au pus in pericol siguranta traficului rutier, cu consecinte grave. Acest anunt, care a putut fi ascultat la mai toate posturile de radio, nu a oferit insa nici o explicatie concreta cu privire la modul in care situatia generata cu o zi in urma pe autostrada ar fi putut fi, dar nu a fost, gestionata.
Dupa ce a taiat aceste doua importnate capete ale Politiei, ministrul Cristian David a anuntat pentru ziua de astazi o intrunire a Comitetului Operativ, in vederea analizarii modului de indeplinire a dispozitilor transmise deja din data de 14 iunie, cu ocazia deschiderii Sezonului Estival.
Tariceanu acuza Politia
Dupa sapuneala primita de la Ministrul de Interne, Politia a fost silita sa asculte neputincioasa si reprosurile venite din partea premierului C. P. Tariceanu. Aflat sambata la Dubrovnik, el a declarat ca accidentul de pe autostrada Soarelui s-a produs din cauza faptului ca politia nu si-a facut datoria de a avertiza soferii in legatura cu fumul de la incendiul izbucnit pe terenurile cultivate din zona.
"Am cerut si voi discuta aceasta chestiune in mod foarte serios. Eu consider ca Politia Rutiera trebuie sa fie mult mai prezenta, nu in sensul reprimarii dure, nu aceasta este functia principala, ci in sensul de prevenire, de avertizare, de informare", a aratat premierul.
Tariceanu nu a uitat sa taxeze nici furturile de pe autostrada: "Noi ne trezim intr-o situatie absolut unica in Europa, ca orice se pune pe autostrada, pana si capacele din dreptul cabinelor telefonice de urgenta, care sunt din metal, au fost furate. La noi, furatul oricarui obiect de metal devine pentru unii o preocupare majora si cred ca politia trebuie sa-si faca treaba".
Cainii latra, caravana trece
In timp ce mai marii tarii se intreceau in declaratii si masuri, soferii de pe Autostrada Soarelui isi vedeau mai departe de drum. La fel de grabiti, la fel de nervosi, la fel de neatenti ca intotdeauna. Si care sa fie culmea neatentiei in cazul unui sofer, daca nu adormitul la volan? Exact asta s-a intamplat in cazul soferului unui Mercedes, care rapit de farmecele lui Mos Ene, a intrat sub o cisterna, pierzandu-si viata. La fata locului si-a facut aparitia, de aceasta data, insusi ministrul de Interne Criustian David, la bordul unui elicopter. Dezolat de ce-a vazut din aparatul de zbor, ministrul a simtit nevoia sa anunte printr-un comunicat ca "e regretabil faptul ca Politia nu isi face treaba in teren si sta in birouri, uitandu-se la televizor". El a precizat de asemenea ca, incepand de duminica, numarul autoturismelor ce se afla la dispozitia Politiei Autostrazi va fi suplimentat cu 20 de echipaje de la judetele limitrofe, astfel incat conditiile de deplasare pe traseul Bucuresti - Constanta sa fie mult mai bune. Intr-adevar, efectivele de pe Autostrada Soarelui au fost suplimentate in cursul zilei de duminica. Totusi, in ciuda noilor masuri si efective, nu a putut fi evitata producerea unui nou accident mortal, in care a fost implicata de aceasta data o moticicleta si in urma caruia a murit o tanara bucuresteanca de numai 34 de ani.
Dimineata zilei de astazi a fost marcata de un nou accident dramatic pe Autostrada Soarelui. De aceasta data, nu viteza sau neatentia au stat la baza accidentului, ci stationarea neregulamentara a unui autovehicul Dacia intre banda intai si banda de urgenta a autostrazii. Masina a fost acrosata de un TIR, aruncata la 50 de metri, pentru ca in cele din urma sa ia foc. Niciuna dintre cele trei persoane aflate in autoturism nu a avut vreo sansa, ele fiind carbonizate.
REACTII LA CALD
Mihai PALSU, redactor sef adjunct:
"Accidente din vina unor soferi neatenti se intampla pe orice autostrada din lume. Pe de alta parte, cele in lant produse din cauza fumului de pe miristi demonstreaza ca sistemele de avertizare luminoasa, supravegherea cu camere si cu politisti de pe Autostrada Soarelui sunt, parafrazandu-l pe Caragiale, sublime, dar lipsesc cu desavarsire".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 111  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
Stirile zilei
 18:15 
Greenpeace acuza presiunile "iresponsabile" ale lui Basescu in masacrul din Retezat  2007-07-09
2 comentarii
 18:14 
Calcule optimiste pentru europarlamentare  2007-07-09
 18:03 
Boeing si-a lansat avionul ecologic: 787 Dreamliner  2007-07-09
 17:43 
Noul cod electoral si uninominalul, amanate din lipsa de cvorum  2007-07-09
 15:07 
Giovanni Becali: Chivu vrea sa ramana la Roma si sa castige titlul  2007-07-09
1 comentariu
 14:08 
Bacalaureat 2007  2007-07-09
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.