Ziua Logo
  05:24, miercuri, 17 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Politia rusa "umfla" simpatizantii Opozitiei in Piata Rosie
 3 martie, 17:34 
Politia a retinut, luni, la Moscova, cel putin zece militanti ai opozitiei
care incercau sa organizeze o manifestatie neautorizata, in semn de protest fata de alegerile prezidentiale de duminica, relateaza Reuters.
Peste 300 de politisti inarmati au fost mobilizati pentru a incercui si dispersa grupurile de manifestanti ai opozitiei care incercau sa se organizeze.
Unul din liderii opozitiei, fostul campion mondial la sah, Garry Kasparov, a declarat luni ca alegerea lui Dmitri Medvedev la conducerea Rusiei este "ilegitima" si a cerut invalidarea scrutinului. In apropiere de Piata Rosie, fostul campion mondial la sah si lider al opozitiei Garry Kasparov si un grup de sustinatori au arborat bannere cu mesajul: "Nu suntem implicati in aceasta farsa!". "Toate legile ruse sunt incalcate. Autoritatile au lichidat alegerile in aceasta tara. Este acum necesar sa incepem o campanie sa recunoastem (alegerile) drept ilegitime", a declarat Kasparov. El a decis anul trecut ca nu candideze la presedintie, in semn de protest.
"Nimeni nu stie nimic despre Medvedev, fapt anormal pentru un sef de stat. Se stie numai ca el conduce Gazprom, societatea rusa cea mai opaca", a continuat Kasparov, adaugand ca "Medvedev este o persoana fara legitimitate".
Kasparov, insotit de aliatul sau Eduard Limonov, liderul national-bolsevicilor, s-a adresat unui grup de jurnalisti intr-o cafenea din apropierea garii Moscova.
"Ceea ce am vazut ieri este un act de escrocherie politica, fapt ce nu ne mai mira. Tarul (Putin) l-a facut pe Medvedev sa iasa din culise tinandu-l de mana", a mai spus el, cerand contestatarilor regimului "sa iasa in strada mai des".
Marsul de la Sankt-Petersburg a fost autorizat de primaria orasului, spre deosebire de cel de la Moscova, prevazut a avea loc la aceeasi ora.
Un alt lider al opozitiei, seful filialei din Sankt Petersburg a partidului de opozitie Iabloko, Maxim Reznik, a fost arestat duminica dupa ce a fost acuzat ca a opus rezistenta in fata autoritatilor. Succesorul desemnat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvdev, a fost ales presedinte al Rusiei cu peste 70% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare anuntate luni de presedintele Comisiei Electorale Centrale.
Gross: "Consideram ca aceste alegeri nu au fost libere"
Scrutinul din Rusia nu si-a atins "potentialul democratic", alegerile prezidentiale nefiind nici corecte nici libere, a apreciat luni liderul singurei misiuni de observatori occidentali prezente in Rusia, din partea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), informeaza AFP. "Consideram ca aceste alegeri nu au fost libere", a declarat Andreas Gross, seful delegatiei APCE, intr-o conferinta de presa. "Nu au fost nici corecte", a adaugat oficialul.
Alegerile de duminica "au repetat majoritatea problemelor constatate la alegerile parlamentare din decembrie", a spus Gross, adaugand ca participantii la concursul electoral nu au avut acces egal la presa, "ceea ce ridica intrebari in legatura cu corectitudinea alegerilor". Raportul APCE, care a trimis 22 de observatori in Rusia, prezinta probleme in inregistrarea candidatilor, de exemplu in cazul opozantului liberal si fost premier Mihail Kasianov, care a fost impiedicat sa participe.
Alegerile din Rusia, opera kgb-ista
Alegerile prezidentiale din Rusia constituie o operatiune a KGB, care consta in transferarea puterii de la o persoana la alta, a declarat fostul premier rus Mihail Kasianov, membru al opozitiei, citat de Reuters.
Liderii opozitiei ruse au denuntat mai multe nereguli in alegerile prezidentiale desfasurate duminica, castigate de Dmitri Medvedev.
"Este o operatiune a serviciului secret KGB de a transfera puterea de la o persoana la alta. Nu are nimic de-a face cu alegerile", a declarat Kasianov, in Piata Rosie.
"Nu sunt castigatori, insa cei infranti sunt cei 140 de milioane de rusi, Federatia Rusa si reputatia sa pe scena internationala", a adaugat el. Candidatura fostului premier Mihail Kasianov in aceste alegeri a fost blocata.
Candidatul comunist, Ghenadi Ziuganov, care s-a clasat pe cea de-a doua pozitie, a denuntat probleme in Extremul Orient rus.
"Din nefericire, exista multe nereguli", a precizat Ziuganov, care denuntase si fraude dupa alegerile parlamentare din decembrie.
Presa rusa pune sub lupa operatiunea "Succesorul"
Mass-media din Rusia analizeaza rezultatele preliminare ale primului tur al alegerilor prezidentiale din Rusia. Presa de opozitie pune accentul pe faptul ca victoria lui Dmitri Medvedev reprezinta, practic, un nou mandat pentru Vladimir Putin, in timp ce mass-media apropiata Kremlinului subliniaza sprijinul ferm acordat de poporul rus politicii trasate de Putin si de partidul "Rusia Unita".
La fel ca succedarea anotimpurilor, alegerea lui Dmitri Medvedev drept presedinte a fost inevitabila, insa doar dupa ce Kremlinul aprobase calendarul politic propriu-zis. In jurul acestui calendar se desfasurase, pana la sfarsitul anului trecut, o lupta acerba. Putin se cerea pentru un al treilea mandat, dorind sa modifice in acest sens Constitutia. Insa, un al treilea mandat nu i-a iesit. In orice caz, nu in mod formal. Cu toate acestea, actuala procedura de transmitere a imputernicirilor prezidentiale unui personaj ales in spatele culiselor, potrivit unui scenariu minutios elaborat, aduce oarecum cu un asemenea al treilea mandat, considera ziarul rus Gazeta, potrivit caruia Putin are toate sansele sa ramane "principalul" in Rusia, dupa ce va modifica un pic schemele de adoptare a deciziilor (desigur, in cadrul imputernicirilor constitutionale).
In mod categoric, schimbarea presedintelui este importanta pentru relatiile dintre Rusia si Occident. Da, "particularitatile scenografiei rusesti" le permit mass-media occidentale si organizatiilor non-guvernamentale sa proclame caracterul neligitim al spectacolului electoral, insa in aceeasi masura respectarea formalitatilor in procedura pentru alegerea lui Medvedev drept presedinte le primite guvernelor din Occident sa continue comunicarea cu liderii rusi la nivelul pe care il dicteaza repartizarea puterilor pe plan global. Un al treilea mandat oficial al lui Putin ar fi reprezentat un impediment in acest sens.
In final, Gazeta estimeaza ca echilibrul de forte care se inregistreaza acum la nivelul puterii din Rusia s-ar putea mentine si pe viitor. In orice caz, mentinerea, dezechilibrarea sau chiar distrugerea acestei balante nu va mai depinde de procesul electoral, ci de relatiile personale dintre Putin si Medvedev, de conjunctura economica si, de ce nu, de "strambele" bagate de dusmani.
In opinia ziarului rus Izvestia, victoria convingatoare a lui Dmitri Medvedev in alegerile din 2 martie a devenit inca o dovada a sprijinului absolut acordat de majoritatea populatiei cursului proclamat de Vladimir Putin si de "Rusia Unita".
Pentru prima data in istoria Rusiei, alegerile prezidentiale si cele parlamentare au fost foarte strans legate, si nu atat ca perioada de desfasurare, ci mai ales ca semnificatie. Tocmai in timpul alegerilor parlamentare fusesera formulate tezele principale ale ideologiei puterii in exercitiu, au fost ascultate, adoptate sau respinse argumentele adversarilor sai, au fost recunoscute greseli si trase anumite concluzii, inclusiv organizatorice. Toate contradictiile fusesera solutionate pana in data de 2 decembrie 2007, de aceea in 2008 puterea nu a facut decat sa-si expuna planurile pentru anii viitori.
Potrivit presedintelui Fondului "Politika", Viaceslav Nikonov, victoria lui Medvedev, atat de impunatoare pentru viitorul curs politic, inseamna ca succesorul lui Putin a primit unda verde pentru desfasurarea oricarui tip de politica. In principiu, tandemul Putin-Medvedev ar putea insemna ca in Rusia va fi intrunita principala conditie pentru modernizarea tarii: 20 de ani de dezvoltare linistita, lucru de care tara nu s-a bucurat niciodata. In opinia analistului citat, votand pentru Medvedev, rusii au votat pentru o sansa mai mare privind un salt serios in dezvoltarea tarii, dezvoltare de care sa beneficieze fiecare.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Vladimir Putin si-a subjugat Rusia    (Eveniment, 2007-12-04)
  Legislative contestate in Rusia    (Externe, 2007-12-03)
  Rusia voteaza doua saptamani    (Eveniment, 2007-11-27)
  Putin este dorit pentru URSS    (Externe, 2007-11-02)
  Democratia s-a transformat intr-o farsa in Rusia, spune Gorbaciov    (2009-10-19 14:42)
  Dmitri Medvedev a devenit noul presedinte al Rusiei    (2008-03-01 22:20)
  Medvedev, presedintele care ar putea "dezgheta" Rusia    (2008-03-01 15:33)
  Alegeri legislative in Rusia    (2007-11-30 13:52)
  Kasparov, condamnat la cinci zile de inchisoare    (2007-11-24 09:30)
 Afisari: 218  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Minoritatea agresiva in actiune.   de Socrate
Daca Putin....   de Alcor
Da' ce nu spuneti ca au buzunarele pline cu dolari americani!?...   de Zenn
Stirile zilei
 02:35 
Ambasadorul roman la Londra a demisionat la sfatul astrologului MI6  2008-03-04
5 comentarii
 20:18 
Daca vreti sa nu imbatraniti, mancati picioare de porc  2008-03-03
4 comentarii
 19:53 
PD-L: Verdictele de colaborare cu Securitatea, date de CNSAS, ar putea fi revizuite  2008-03-03
3 comentarii
 19:30 
Tratati-va de stres in Second Life  2008-03-03
 19:24 
Senatul respinge ordonanta de cedare a mostenirii Gojdu  2008-03-03
3 comentarii
 19:14 
Americanii cred in bunele relatii intre oameni si extraterestri  2008-03-03
5 comentarii
 19:03 
Decizia de casare a sentintei lui Munaf invoca o rascumparare platita pentru eliberarea ziaristilor  2008-03-03
2 comentarii
 19:00 
Kremlinul cumpara soareci pentru experimente cu poloniu  2008-03-03
3 comentarii
 18:33 
Pe Voronin l-a dezghetat primavara: "Moldova trebuie sa aiba relatii bune cu Romania"  2008-03-03
6 comentarii
 18:32 
A fost descoperita gena care blocheaza HIV  2008-03-03
3 comentarii
 18:32 
Cum arata Dita Von Teese inainte de a deveni regina show-urilor de cabaret  2008-03-03
1 comentariu
 18:18 
Abramovich si-a comandat o "jucarie" de 130 de milioane de dolari  2008-03-03
1 comentariu
 17:50 
Bataie cu jandarmii in Piata Charles de Gaulle  2008-03-03
1 comentariu
 17:46 
In Franta, Dacia se vinde mai bine decat Mercedes, BMW sau Audi  2008-03-03
9 comentarii
 17:43 
Premiata cu Oscar, Marion Cotillard: Guvernul SUA este vinovat pentru evenimentele din 11 septembrie  2008-03-03
29 comentarii
 17:37 
Intalnire de gradul trei intre Elena Udrea si Adriana Saftoiu  2008-03-03
10 comentarii
 17:19 
Boris Becker a devenit jucator profesionist de poker  2008-03-03
1 comentariu
 17:17 
Obligat de tribunal sa ii daruiasca sotiei 124.000 de trandafiri rosii  2008-03-03
 17:16 
Alegerile locale ar putea fi organizate pe 25 mai  2008-03-03
 17:05 
Si-a decapitat nepotul de 15 luni  2008-03-03
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01405 sec.