Ziua Logo
  06:36, miercuri, 17 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
"Keep on walking Monica!", dar cam de una singura...
Premierul asteapta raspunsul Curtii Constitutionale
 14 februarie, 16:05 
Monica Macovei (Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto)
Guvernul a analizat motiunea simpla aprobata ieri de senatori, prin care se cere demiterea ministrului Justitiei. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut Monicai Macovei sa prezinte, in sedinta urmatoare de Guvern, o lista cu masurile ce se impun pentru a raspunde propunerilor si solicitarilor facute de senatori. Monica Macovei este primul ministru al Cabinetului Tariceanu care primeste un vot de blam din partea Legislativului. Dupa ce initial anuntase ca rezultatul motiunii nu conteaza, intrebat daca va da curs solicitarii Opozitiei de a o demite din functie pe Monica Macovei, seful Guvernului a ales, azi, sa nu se pronunte.
Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Camelia Spataru, premierul asteapta raspunsul Curtii Constitutionale, pentru a sti daca, legal, este obligat sa o demita pe Macovei, relateaza Realitatea Tv. Liderul PNL-PD din Senat, Puiu Hasotti, a trimis Curtii Constitutionale o sesizare privind neconstitutionalitatea articolului din Regulament referitor la obligativitatea respectarii decizilor Senatului in conditiile adoptarii motiunii simple care cere demiterea ministrului Justitiei. Ignorarea votului senatorilor ar putea duce la alta procedura parlamentara mai grava ca efect, anuntata deja de presedintele PC, Dan Voiculescu, respectiv cea de sanctionare a Guvernului prin motiunea de cenzura. Astfel, Tariceanu ar putea ajunge in situatia de a alege: ori el, ori Macovei.
Pe de alta parte, Alianta DA va lua in calcul posibilitatea revocarii din functie a presedintelui Senatului, pentru grave incalcari ale Regulamentului acestei Camere a Parlamentului si a Constitutiei, a anuntat, astazi, presedintele PD, Emil Boc.
Hasotti a precizat, azi, pentru NewsIn, ca solicitarea catre Curtea Constitutionala a fost redactata si urmeaza sa fie depusa la Curte. Cererea de mediere este semnata de liderul grupului senatorial si prevede formularea unui punct de vedere in legatura cu situatia creata in urma adoptarii de catre Senat a motiunii simple impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei.
Hasotti cere ca membrii Curtii sa se pronunte pentru ca exista o contradictie intre articolul 157, alin. 2 din regulamentul Senatului, care vorbeste despre demisia sau revocarea ministrului in cazul adoptarii unei motiuni simple si articolul 112 din Constitutie referitor la motiunile simple.
"Guvernul si fiecare dintre membrii sai au obligatia sa raspunda la intrebarile sau la interpelarile formulate de deputati sau de senatori, in conditiile prevazute de regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului. Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari", se arata in articolul din legea fundamentala. Astfel, Constitutia nu prevede obligativitatea demiterii sau revocarii unui ministru in urma adoptarii unei motiui simple.
Boc: Vacaroiu este pasibil de suspendare din functie
Presedintele PD, Emil Boc, considera ca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, este pasibil de suspendare din functie, pentru ca a incalcat regulamentul de fuctionare al Camerei superioare a Parlamentului prin trecerea pe ordinea de zi a motiunii impotriva ministrului Justitiei.
"Vom discuta acest aspect la nivelul coalitiei si Aliantei pentru ca este vorba despre o incalcare grava a Regulamentului Senatului. Potrivit Regulamentului Senatului, presedintele Senatului avea obligatia sa nu puna pe ordinea de zi spre dezbatere acele motiuni care prin continutul lor au conotatii specifice uneia de cenzura. Trebuia sa inlature acea prevedere din continutul motiunii. Era obligatia exclusiva a presedintelui Senatului. Prin aceasta, Nicolae Vacaroiu a incalcat grav prevederile Regulamentului si Constitutiei si poate face obiectul revocarii din functie", a explicat liderul democrat.
Potrivit acestuia, revocarea din functie a presedintelui Senatului va fi analizata in Alianta DA la inceputul saptamanii viitoare.
"Monica Macovei a deranjat si deranjeaza, dar este sanatos pentru sistemul politic din Romania", a mai spus Boc.
Motiunea anti-Macovei a fost adoptata, ieri, in plenul Senatului, cu 81 de voturi "pentru".
Pentru mai multe detalii accesati:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-02-14&id=215915&ziua=df4f31176b1bea3673cae586037fe1d6
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"PD a lasat-o pur si simplu balta pe ministresa Justitiei neobservand ca, de fapt, motiunea simpla la adresa sa avea caracteristicile uneia de cenzura. Daca democratii ar fi citit cu atentie documentul amintit, puteau sa-i ceara presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, scoaterea documentului de pe ordinea de zi sau pastrarea lui si, implicit, dezbaterea, dar fara accentele motiunii de cenzura. Astfel, Monica Macovei ar fi putut evita situatia de acum.
Pe de alta parte, liberalii au pasat problema demisiei la Curtea Constitutionala. In acest fel, Premierul Tariceanu se poate dezice de declaratiile sale anterioare, potrivit carora seful bJustitiei nu va fi demis indiferent de rezultatul de la votul motiunii simple."
A.Gh.  
Stirile zilei
 16:06 
Cainii rosii ataca Lisabona  2007-02-14
1 comentariu
 16:06 
Jandarmii romani, acuzati de moartea celor doi protestatari albanezi  2007-02-14
 15:09 
Parlamentul European a adoptat raportul Fava  2007-02-14
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00678 sec.