Ziua Logo
  06:23, miercuri, 17 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
New York Times si International Herald Tribune lanseaza acuzatii dure
Jandarmii romani, acuzati de moartea celor doi protestatari albanezi
 14 februarie, 16:06 
foto: EPA
Cei doi albanezi care si-au pierdut viata, sambata, in urma manifestatiilor violente din Kosovo au murit, din cauza gloantelor de cauciuc trase, probaibil, de jandarmii romani din trupele ONU de mentinere a pacii, relateaza New York Times in editia electronica. Deocamdata, Jandarmeria Romana nu are o pozitie oficiala in aceasta chestiune.
Potrivit rezultatelor autopsiilor celor doi etnici albanezi, decesul a fot provocat de gloante de cauciuc. In timp ce New York Times noteaza ca ''probabil'' gloantele au fost trase de jandarmii romani din Kosovo, cotidianul International Herald Tribune sustine insa ca cei doi albanezi au fost ucisi ''in mod evident'' de trupele romanesti. Speculatiile se bazeaza pe imaginile video prezentate pe diferite posturi de televiziune.
Agim Ceku, premierul provinciei Kosovo, a declarat ca trupele internationale au facut exces de forta in reprimarea miscarilor de protest, soldate cu 70 de raniti. "Natiunile Unite nici macar nu au recunoscut oficial ca au folosit gloante de cauciuc", a declarat Alex Anderson, director al biroului din Kosovo al Grupului de Criza Internationala. "Replica lor la aceste incidente a fost lenta si defensiva. Ii va costa credibilitatea (...) iar spatiul de manevra a fost restrans", a subliniat el.
Natiunile Unite au deshis o ancheta in acest caz. In plus, politia din Kosovo a perchezitionat trei birouri operate de grupuri care s-au aflat la originea acestor proteste, confiscand documente si calculatoare si efectuand trei arestari, relateaza The International Herald Tribune.
Demonstratiile violente din Pristina au fost generate de nemultumirea fata de prevederile unei propuneri avansate de Natiunile Unite potrivit careia provincia din sudul Serbiei va obtine probabil independenta, dar sub supraveghere internationala, pentru a se garanta astfel protectia minoritatii sarbe. Pentru aplanarea conflictului au fost mobilizati jandarmi ONU din mai multe tari precum Italia, Polonia si Ucraina. ''Jandarmii romani au intervenit imediat, folosind gradual forta si reusind sa restabileasca ordinea publica'', se arata intr-un comunicat al ministerului Administratiei si Internelor.
Cele doua articole pot fi consultate la
http://www.nytimes.com/2007/02/14/world/europe/14kosovo.html?_r=1&oref=slogin
http://www.iht.com/articles/2007/02/13/news/kosovo.php
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa
''Presa americana se grabeste sa dea verdicte. Ancheta ONU va decide ce si cum insa, intre timp, prezumtia de nevinovatie ar trebui sa fie valabila chiar si in astfel de cazuri. Oricum, presupun ca jandarmii romani au respectat un ordin, nu au actionat de capul lor''.
A.E.  
Stirile zilei
 16:06 
Cainii rosii ataca Lisabona  2007-02-14
1 comentariu
 16:05 
Premierul asteapta raspunsul Curtii Constitutionale  2007-02-14
 15:09 
Parlamentul European a adoptat raportul Fava  2007-02-14
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00687 sec.