Ziua Logo
  06:34, miercuri, 17 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Parlamentul European a adoptat raportul Fava
 14 februarie, 15:09 
Claudio FAVA (stanga)
Raportul Comisiei temporare a Parlamentului European privind presupusele activitati ale CIA in Europa, intocmit de Claudio Fava, a fost adoptat azi de legislativul comunitar cu 382 voturi pentru, 256 impotriva si 74 abtineri, transmite Rompres. Comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a facut azi un apel la guvernele celor 27 de state UE sa realizeze anchete nationale dupa prezentarea raportului Parlamentului european asupra activitatilor CIA in Europa.
Frattini a estimat ca "indispensabil" ca aceste anchete sa fie realizate acolo unde nu a fost inca cazul. "Statelor membre le incumba revelarea adevarului, chiar daca acest adevar deranjeaza", a subliniat el, estimand ca "au existat cu siguranta vinovati". Romania este meentionata in cadrul raportului Fava printre tarile care au gazduit zboruri ale unor avioane CIA banuite ca ar fi fost folosite in cadrul programului de "extradari extraordinare" al Statelor Unite. In cazul in care se va stabili ca Romania a incalcat drepturi fundamentale ale omului prin primirea acestor avioane CIA risca sa i se suspende dreptul de vot in cadrul Consiliului European.
REACTII LA CALD
Anne-Marie LUPASCU, redactor Politica Externa:
"Romania se afla din nou intre ciocanul SUA si nicovala UE. Nevoia de securitate a Romaniei, implinita prin alianta cu SUA si NATO, se afla acum fata in fata cu nevoia de prosperitate oferita de UE. Romania trebuie sa se dovedeasca un aliat previzibil al SUA si, in acelasi timp, sa se fereasca de apelativul de "magar troian" in UE, eticheta lipita deja pe fruntea Poloniei. Atata vreme cat UE nu are o politica externa si de securitate comuna, Romania va fi silita sa ramana sub umbrela de securitate a SUA si NATO".
George Damian  
Stirile zilei
 16:06 
Cainii rosii ataca Lisabona  2007-02-14
1 comentariu
 16:06 
Jandarmii romani, acuzati de moartea celor doi protestatari albanezi  2007-02-14
 16:05 
Premierul asteapta raspunsul Curtii Constitutionale  2007-02-14
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00571 sec.