Ziua Logo
  19:23, luni, 8 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Afacerea Bacalaureatul, reclamata de profesori, sindicalisti si ONG-uri
 18 mai, 18:00 
Examenul de Bacalaureat nu scapa de scandal nici in acest an, fiind contestat de unii dintre profesori, care critica subiectele de la limba romana ca fiind extrem de dificile. Variantele la probele orale, postate pe site-ul Ministerului Educatiei in urma cu doar trei saptamani, nu numai ca au fost elaborate pe ascuns, fara o dezbatere publice, dar nici macar nu contin literatura. Dascalii reclama ca in felul acesta elevii sunt obligati sa faca diferite compuneri pe texte fara valoare. In replica, reprezentantii Ministerului Educatiei toarna gaz pe foc, spunand ca, de fapt, profesorii fac presiuni asupra elevilor sa obtina note mari, pentru a se mandri cu ei. In opinia multor profesori, unele dintre subiecte sunt prea dificile. Cei de la minister sustin insa ca subiectele respecta programa scolara, putand fi rezolvate de elevii care s-au pregatit, iar la examenul oral se pune accent pe comunicare, pe ceea ce inteleg elevii dintr-un text, si nu pe analiza literara. Cum examenul incepe intr-o luna, liceenii au foarte putin timp la dispozitie sa pregateasca texte pe care nu le-au studiat la scoala.
Matematica de olimpiada
Ministerul Educatiei a dat-o in bara si cu probele scrise, fiind nevoit sa scada substantial nivelul de dificultate al variantelor de subiecte, sub presiunea unui imens scandal ce ameninta sa izbucneasca din partea tuturor celor implicati - elevi, profesori, parinti, ONG-uri. "Ministerul Educatiei a primit 765 de propuneri, in baza carora a operat modificari, procentual", a anuntat conducerea institutiei la jumatatea lunii aprilie, cu doar doua luni inainte de examen. Cea mai spectaculoasa reducere a nivelului de dificultate, de 22%, a fost facuta la matematica, programa M1,M2,M3, M4, insa au suferit modificari si toate celelalte probe-engleza, germana, franceza, limbi materne, chimie, biologie, informatica, economie, psihologie, educatie antreprenoriala, limba si literatura romana, istorie, chimie, fizica.
Subiectele, o afacere de miliarde
Trebuie sa precizam ca Ministerul Educatiei a platit 1.209 de "experti" pentru elaborarea celor 43.500 de subiecte (grupe de itemi). Ca sa tripleze volumul de lucru - dar si onorariul creatorilor de subiecte - anul acesta s-au comandat de la minister cate 300 de subiecte/grupuri de itemi, impartite in cate 100 pentru fiecare dintre cele trei categorii (subiectul I, subiectul II si subiectul III), fata de anul trecut, cand pentru fiecare disciplina au fost create cate 100 de variante. Anul trecut au lucrat pentru elaborarea subiectelor la Bac' si Teste Nationale 840 de cadre didactice, care au primit 3,4 miliarde de lei vechi. Anul acesta, "expertii" si-au terminat treaba dupa sase luni de la inceperea anului scolar, astfel ca variantele au fost postate pe site-ul www.subiecte2008.ro cu doar trei inainte de examen. Coplesita de avalansa de sesizari si reclamatii, conducerea ministerului a ales, in locul utilizarii celor 100 de subiecte de anul trecut - care, de bine de rau, erau mai bune - sa mai fure din timpul elevilor si sa le anunte pe cele finale cu putin inainte de Paste. Banii publici cheltuiti pentru niste subiecte gresite si prea grele puteau, fi, astfel, justificati de un minister prea putin interesat de soarta elevilor.
Secrete pe bani publici
Precizam ca datele despre banii cheltuiti anul trecut cu elaborarea subiectelor au fost prezentate public de fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, intrucat actualul ministru, Cristian Adomnitei, pastreaza bine ascunse asemenea date. Iata continutul intregului comunicat de presa transmis de MEdC anul trecut, in ianuarie: "Cheltuielile pentru realizarea subiectelor de la testele nationale si bacalaureat se cifreaza la 337.500 lei, informeaza Ministerului Educatiei si Cercetarii. Din aceasta suma, 225.000 lei au fost alocati pentru elaborarea subiectelor, acoperind 25.000 de ore, si 112.500 lei pentru 12.500 de ore, calculate pentru editarea si corectarea subiectelor, la cuantumul de 9 lei/ora. Totodata, cheltuielile de personal din cadrul Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE) pentru elaborarea, editarea si corectarea subiectelor la testele nationale s-au ridicat la valoarea de 156.416 lei. Dintre acestia, 100.884 lei au fost destinati salariilor celor 24 de experti angajati permanent, 25.221 lei pentru salariile a sapte experti nou angajati si 30.411 lei - pentru ore suplimentare. Sumele alocate provin din fondurile SNEE. Peste 840 cadre didactice au lucrat la elaborarea subiectelor pentru Testele nationale si Bacalaureat, 813 de profesori din teritoriu alaturandu-se angajatilor SNEE. Prin publicarea subiectelor pe Internet la adresa www.subiecte2007.edu.ro, ministrul Mihail Hardau vrea sa diminueze interesul elevilor pentru meditatii, intrucat cele 100 de variante la fiecare disciplina reprezinta toata materia. Variantele afisate pe site-ul MEdC in 15 ianuarie raman in dezbatere publica timp de o luna, cei interesati avand posibilitatea sa atentioneze cu privire la itemii ale caror solutii sunt interpretabile. Daca vor fi semnalate cazuri de subiecte care necesita reformulari, variantele respective vor fi revizuite, urmand ca forma definitiva sa fie publicata in 17 februarie", se precizeaza in comunicatul transmis de Ministerul Educatiei.
Caracatita culegerilor si meditatiilor
Profesorul Stefan Vlaston, presedintele asociatiei pentru educatie si cercetare EDU CER, atrage atentia asupra intereselor financiare: "Ne intrebam daca interese de natura financiara nu pervertesc si aceste examene, asa cum au facut cu educatia ultimilor 18 ani: editarea si vanzarea de culegeri cu rezolvarile problemelor, care au aparut deja in librarii, cresterea exploziva a pietei meditatiilor, umflarea sumelor destinate "protocolului" pentru cumpararea indulgentei examinatorilor si comisiilor de examen. Desi Ministerul o neaga, se banuieste de catre profesori si elevi ca autorii subiectelor pentru examene sunt in mare masura colaboratori ai editurilor specializate in carti adresate elevilor, interesul acestora in vanzarea culegerilor de rezolvari fiind evident".
EDU CER prevede o "mare frauda" la Bac'
Prof. Vlaston sustine ca elevii au doua alternative: "Fie isi vad naruite proiectele de viitor, prin pierderea examenului, fie vor incerca sa-l fraudeze. Presedintii comisiilor de bacalaureat, fiind universitari, sunt motivati ca universitatile sa incaseze taxe de la viitori studenti. Elevii, parintii, profesorii, directorii, inspectorii, toti sunt interesati ca examenul sa fie promovat de cat mai multi elevi. Putem presupune ca, in conditiile create special de conducerea Ministerului Educatiei, vom asista la o mare frauda nationala, spre bucuria celor care vor profita material din aceasta, dar spre rusinea sistemului nostru de invatamant. Nici n-ar fi o noutate, dupa vanzarea subiectelor de bacalaureat la taraba, in piata publica, dupa ce unii ziaristi au "preluat" subiectele, inca secrete, de la minister, dupa fraudarea tezelor unice in proportie de 35-40%. Ministerul Educatiei va nega cu vehementa evidenta si se va limita sa ceara dovezi, in buna traditie romaneasca", ne-a declarat prof. Vlaston.
FEN reclama subiectele din afara programei
Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), sustine ca subiectele pentru limba si literatura romana de la proba orala a examenului de bacalaureat sunt in afara programei. Intr-un comunicat de presa, presedintele FEN reclama ca ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, face "tot felul de schimbari pripite (...), insuficient gandite din cauza grabei dictata de programul de campanie", referindu-se la subiectele de la examenul de bacalaureat. "Dupa ce a purces la "decongestionarea programelor" prin care ministrul, numit pe buna dreptate Astelutei, urmareste probabil ca generatiile de elevi pe care le afecteaza sa nu-i mai puna in dificultate pe ministrii PNL si sa aiba un nivel de cultura care sa garanteze ca la intrebarea "cine sunt cei mai frumosi si mai destepti din tara?!" oglinda fermecata sa poata raspunde "ministrii PNL", iata ca se arata si recidiva manifestata printr-o agresiune fara precedent asupra disciplinei Limba si literatura romana", se arata in documentul remis redactiei.
Catalin Croitoru precizeaza si ca protestul public al academicianului Eugen Simion, al cadrelor didactice de liceu si al parintilor si elevilor de clasa a XII-a referitor la subiectele de la limba si literatura romana – proba de examinare orala "este perfect indreptatit si trebuie luate masuri imediate pentru a preveni o catastrofa la notarea elevilor sau aparitia unui fenomen de coruptie in masa".
Asa cum ati putut citi in Ziarul Ziua, academicianul a atras atentia ca, la proba de limba si literatura romana, subiectul de literatura a fost inlocuit cu unul de comentare a unui text la prima vedere din cele patru stiluri functionale ale limbii romane. "Absolventii liceului romanesc nu trebuie sa fie capabili sa vorbeasca despre Caragiale, Blaga, Calinescu, Eminescu, Bacovia, Stanescu, Sorescu, ci numai despre "Ghidul cetateanului roman in UE", "Raportul Tismaneanu" sau "Raportul de Sociologie Urbana si Regionala", denunta Croitoru. El este de parere ca astfel de subiecte se afla in afara coordonatelor logice ale programei de liceu, "deoarece numarul de ore afectat sectiunii Comunicare in cei patru ani nu justifica existenta la bacalaureat doar a acestui tip de subiect", iar profesori nu sunt pregatiti sa le noteze unitar.
Croitorul ii mai reproseaza ministrul Adomnitei publicarea foarte tarziu, la sfarsitul lunii aprilie 2008, desi termenul era in 15 septembrie 2007, a subiectele pentru examenul de bacalaureat, doar pe site-ul Ministerului Educatiei, ceea ce nu a asigurat o preluare unitara pentru toti absolventii de liceu. Ca urmare, sustine liderul FEN, exista riscul ca, la examenul de bacalaureat, prin mijloace specifice coruptiei, sa se amplifice si aprofundeze stimularea materiala a profesorilor pana la aparitia unui fenomen de masa care va scapa de sub control". Croitoru cere retragerea imediata a acestor subiect si aplicare celor din 2007 pentru care elevii s-au pregatit deja.
Magda SEVERIN  
 Afisari: 852  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bataie de joc...   de mamica
Asta e culmea   de Shadow
Stirile zilei
 23:23 
Demi Moore este in Romania!  2008-05-18
1 comentariu
 23:02 
  2008-05-18
3 comentarii
 19:21 
Nimeni nu a castigat marele premiu la Loto 6/49  2008-05-18
 18:24 
A VIII-a editie a HYPERION STUD FEST debuteaza luni  2008-05-18
 18:04 
Salile Teatrului National, Polivalenta si Palatului, invadate de Nunti de aur  2008-05-18
 17:53 
O femeie de 49 de ani, acuzata ca a provocat o farsa mortala pe internet  2008-05-18
1 comentariu
 17:21 
Prezentare de lenjerie sado-maso, in scop caritabil  2008-05-18
3 comentarii
 17:08 
  2008-05-18
2 comentarii
 16:41 
Cum sa dezbraci o femeie cu excavatorul  2008-05-18
5 comentarii
 15:38 
Serviciul de spionaj britanic, banuit de implicare in scandalul sexual din Formula 1  2008-05-18
1 comentariu
 14:43 
Irlanda: Frauda bancara de 1 milion de euro dirijata din Romania, Italia si Spania  2008-05-18
3 comentarii
 14:29 
  2008-05-18
2 comentarii
 13:23 
Inedit: Fotograful care e platit sa distruga rochii de mireasa  2008-05-18
 12:37 
Gravidele care vorbesc la telefonul mobil nasc copii hiperactivi  2008-05-18
3 comentarii
 12:27 
Nunta mare la Castelul Windsor: Printul Peter Phillips s-a insurat cu canadianca Autumn Kelly  2008-05-18
 12:24 
  2008-05-18
 10:44 
Ziua Portilor Deschise la Palatul Cotroceni  2008-05-18
 10:17 
  2008-05-18
 22:08 
  2008-05-17
 21:00 
Atletul fara picioare alearga la Jocurile Olimpice  2008-05-17
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01011 sec.