Ziua Logo
  19:23, luni, 8 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Presedintele FEN, Catalin Croitoru, nu intelege de ce, in Romania anului 2008, un ministru are nevoie de hotarari judecatoresti ca sa respecte legea
"Ministrul Adomnitei sfideaza legea, refuzand sa aplice prevederile Contractului Colectiv de Munca"
-- Federatia Educatiei Nationale solicita Guvernului, intr-o scrisoare deschisa, acordarea majorarii salariale de 10%
 3 februarie, 15:42 
Catalin Croitoru, presedinte FEN (ZIUA foto)
Federatia Educatiei Nationale (FEN) solicita Guvernului Romaniei, printr-o scrisoare deschisa transmisa astazi premierului Calin Popescu Tariceanu, sa acorde personalului din invatamant, nediscriminatoriu, in toata tara, majorarea salariala de 10% asigurata prin amendamentul la Legea bugetului aprobat anul trecut de Parlament. Intr-un interviu acordat ZIUA, Catalin Croitoru, presedintele FEN, explica temerile profesorilor, generate de faptul ca nici o unitate de invatamant nu a primit normele metodologice de aplicare a acestei cresteri ce trebuie acordata de la 1 ianuarie 2008, cu toate ca suntem in 3 februarie. De asemenea, liderul FEN atrage atentia ca "in caz contrar si tinand cont de starea conflictuala la care s-a ajuns in scoli, putem asista la proteste spontane care nu vor tine de vreo organizatie sindicala".
Ati transmis astazi o scrisoare deschisa premierului Tariceanu. Despre ce este vorba?
In cadrul discutiilor pe care le-am avut cu ministrul Educatiei, ne-a garantat ca, incepand cu 1 ianuarie, in conformitate cu modificarile aduse la Legea bugetului, in Parlament, se va asigura o crestere a salariilor de 10% pentru personaluil didactic cu gradul II, definitiv si debutanti, dar si pentru cel didactic auxiliar si nedidactic. Practic, este o majorare pentru tot personalul din invatamant care nu a primit-o pe anul trecut. Pentru asta este nevoie de o ordonanta de urgenta, iar noi constatam ca ea nu exista, constatam ca afirmatia d-lui ministru nu are acoperire in fapte - ceea ce este extraordinar de grav. Nu vrem sa credem ca ne aflam in fata unei mari minciuni si, mai mult decat atat, in fata nerespectarii unei prevederi clare a Legii bugetului - pentru ca au fost mutate niste fonduri de la infrastructura la salarii pentru a se acoperi aceasta majorare.
Ea a fost acordata, anul trecut, de Parlament, nu de Guvern
Da, cand s-a discutat bugetul in Parlament, a fost un amendament care s-a aprobat. Bineinteles ca nu Guvernul a fost cel care a propus asa ceva - el trebuie si este obligat sa execute. Se pare, insa, ca pentru actualul Guvern, apare din ce in ce mai evident, pe fiecare zi ce trece, ca legile sunt o chestiune facultativa, ca se considera deasupra legii. Si va dau exemplul cel mai elocvent: ministrul Educatiei continua sa sfideze legea, continua sa spuna ca pe el nu-l intereseaza prevederile Contractului Colectiv de Munca National incheiat la nivel confederativ, in care este stipulata valoarea nivelului salariului minim pe economie, si care, de altfel, apare si intr-o hotarare a guvernului din care face parte. Cristian Adomnitei ne spune cu nonsalanta ca el nu o sa aplice aceasta valoare a salariului minim, si ca nu o s-o respecte decat atunci cand o sa aiba hotarari judecatoresti.
Am ajuns in Romania anului 2008 ca un ministru sa spuna ca el are nevoie de hotarari judecatoresti ca sa respecte legile tarii. Asta este deja o atitudine infractionala, iar locul acestui domn in nici un caz nu mai este la conducerea Ministerului Educatiei. El ar trebui trimis in fata instantei, judecat si condamnat pentru asemenea atitudine de sfidare a legii.
Anul trecut ati obtinut salariul minim, pentru membrii FEN, la Curtea de Apel Bucuresti
Noi am obtinut, prin hotarari judecatoresti, respectarea valorii salariului minim de la vremea respectiva, si nu este normal sa se mai continue aceasta situatie - nemaivorbind de faptul ca membrii nostri de sindicat au obtinut acest lucru, iar alti salariati, aflati in situatii identice, nu. Se creeaza o discriminare tocmai din refuzul unui ministru de a aplica legile acestei tari. Pai el este ministru acolo tocmai ca sa fie primul care respecta si aplica legile tarii! Altfel, este un infractor.
Cat castiga un debutant?
In momentul acesta, abia s-a reusit sa se ajunga, dupa ultima majorare de salarii, putin peste nivelul salariului minim pe economie, adica 890 de lei brut, ceea ce inseamna nu mult peste 6 milioane de lei vechi bani in mana venit net. Este o valoare cu care nu se poate supravietui in ziua de astazi, daca nu ai o familie care sa te sustina financiar, sa completeze un asemenea salariu de mizerie. Este si motivul pentru care tinerii nu mai vin in invatamant, decat cei care chiar nu au alta sansa, nu gasesc altceva; si, oricum, vin asa, ca pentru o situatie de avarie, stau doua-trei-sase luni pana gasesc un job mai bine platit - si pleaca.
Acesta este motivul pentru care ati respins oferta ministrului Adomnitei privind cresterile salariale din 2008?
Absolut. Oferta este mai mult decat jignitoare, pentru ca nici macar nu putem vorbi de o reala majorare, care macar sa acopere nivelul inflatiei. Asistam - iata - si la o escaladare extraordinara a preturilor. Or, in Educatie, unde sunt cele mai mici salarii din domeniul bugetar, asemenea procente sunt pur si simplu bataie de joc. De aceea noi am cerut - si continuam sa argumentam si sa demonstram ca exista fonduri si resurse - pentru o majorare minima de 50%. Asta, daca e sa vorbim de procente. A nu se uita, insa, ca aceste procente, aplicandu-se la valori salariale foarte mici, nu rezulta - de fapt si in ultima instanta - decat alte salarii tot mici. Iar cresterea, in valoare absoluta, este minora, de cateva sute de mii de lei vechi.
Exemplificati!
Practic, o crestere de 12% aplicata la un salariu minim de 890 de lei, va dati seama la ce castig se ajunge - absolut insignifiant. (n. red.: crestere de 106 lei brut, 72 lei net).
In concluzie, asa cum ne-ati mai declarat, asteptati semnale din tara pentru inceperea actiunilor de protest?
Noi am facut filialelor din tara o informare foarte exacta asupra situatiei, asupra cifrelor clare, spuse si afirmate de ministrul Educatiei ca venind din partea premierului. Au fost publice si pozitiile guvernamentale dupa sedinta de Guvern - deci noi am facut o informare foarte exacta si foarte corecta. Urmeaza ca salariatii din invatamant pe care ii reprezentam sa hotarasca daca aceasta oferta guvernamentala ii satisface pentru anul 2008. In cazul in care raspunsul este negativ, daca doresc sa isi manifeste in vreun fel nemultumirea, sa apelam la forme de protest, ne putea organiza dupa toate rigorile si tipicul legii, asa incat sa nu vina cumva ministrul Transporturilor sa ne impuste si pe noi in piata publica, cum face cu cei de la CFR. Avem experienta a ceea ce inseamna o greva absolut legala, iar daca acest guvern considera ca Romania nu are nevoie de scoli si universitati, si trebuie sa trateze dascalii in batjocura, sigur ca poate trage concluziile de rigoare.
Veti colabora si cu celelalte sindicate pentru a va corela graficul actiunilor?
Nu vom putea - si nici nu vom accepta vreodata - sa facem actiuni de protest decat daca impreuna. Numai atunci ele pot fi eficiente si putem sa ajungem la un rezultat. Situatia este mult prea grava pentru a putea fi abordata pe bucati. Categoric, va trebui ca toate cele patru federatii sindicale care au participat la negocieri - si care sunt reprezentative, conform legii - sa desfasoare o actiune unitara.
Interviu realizat de Magda SEVERIN  
Alte articole
  Profesorii au dat Guvernul in judecata    (Social, 2009-03-28)
 Afisari: 590  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
Stirile zilei
 18:04 
Ministrul David cere demisia sefilor Politiei Dolj  2008-02-04
3 comentarii
 17:44 
Elena Basescu vrea sa fie secretar general al tineretului PD-L  2008-02-03
9 comentarii
 17:23 
Un tanar roman si-a ucis parintii adoptivi din America  2008-02-03
11 comentarii
 16:37 
Guvernul britanic, criticat ca nu aloca fonduri pentru tratarea militarilor cu stres posttraumatic  2008-02-03
 16:12 
Ocolul Pamantului in zece zile intr-un hotel zburator  2008-02-03
1 comentariu
 15:15 
"Pentru noi, voi sunteti un gunoi!"- este vocea nemultumitilor din Piata Universitatii  2008-02-03
14 comentarii
 14:53 
Focuri de arma la granita cu Ucraina  2008-02-03
1 comentariu
 14:19 
Politistul Cioaca da statul roman in judecata  2008-02-03
 13:50 
Reactivarea lui Adrian Nastase, incinge dezbaterile la PSD  2008-02-03
2 comentarii
 13:02 
O adolescenta a luat foc la un bal din Galati  2008-02-03
1 comentariu
 12:50 
Calatoria cu metroul, mai scumpa din 5 februarie  2008-02-03
1 comentariu
 12:35 
Locuitorii din Dragasani s-au imbogatit din fraude pe eBay  2008-02-03
2 comentarii
 12:06 
Sarbii isi aleg presedintele  2008-02-03
 11:33 
Carla Bruni: Sunt o lingusitoare, o pisica, monogamia ma plictiseste de moarte  2008-02-03
4 comentarii
 14:50 
Habibou are fractura de pomete si va fi spitalizat 48 de ore  2008-02-02
 14:41 
Nicolas Sarkozy si Carla Bruni s-au casatorit  2008-02-02
5 comentarii
 14:17 
Transformarea CNSAS intr-o autoritate administrativa de investigatie, singura solutie  2008-02-02
2 comentarii
 13:47 
PD-L solicita Guvernului emiterea unei ordonante de urgenta pentru continuarea activitatii CNSAS  2008-02-02
 13:06 
PD-L, PNL si PSD isi fac planuri pentru campanie  2008-02-02
 11:51 
Noul tarif al gazelor va avea un impact de maxim 0,3% in pretul alimentelor  2008-02-02
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01079 sec.