Ziua Logo
  12:27, luni, 8 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rusia ataca SUA pentru a-si ascunde propria slabiciune
-- Lipsa ferma de reactie a Occidentului in cazul invadarii Georgiei si anexarii de facto a Abhaziei si Osetiei de Sud, criza economica mondiala si rezerva sa importanta de hidrocarburi au lasat Rusia sa creada ca isi poate recastiga prestigiul si forta din era sovietica. Infrangerea micutei armate georgiene a fost urmata de "parade" pompoase ale navelor din Marea Neagra sau Baltica, zboruri ale bombardierelor strategice, manevre militare considerate "fara precedent", in colaborare cu Venezuela si Belarus. Mai nou, presedintele Medvedev a lansat un atac dur la adresa Statelor Unite, lasand clar impresia ca doreste sa creeze un front anti-american. Scopul sau este, de fapt, divizarea completa a Occidentului, ruperea legaturilor trans-atlantice si controlarea intregii Europe. In ciuda aparentelor, Rusia este slaba si are nevoie, asa cum a dovedit-o de-a lungul timpului, de state satelit pe care sa se sprijine si pe care sa le exploateze la maxim. Recuperarea statelor din fostul bloc sovietic nu este doar o problema de mandrie, ci este o necesitate, este o problema de supravietuire, pentru Moscova. De aceea, Kremlinul se foloseste de toate mijloacele pentru a castiga teren in Europa: ameninta statele central si est-europene si incearca sa intervina in politica lor interna, foloseste arma santajului energetic si incerca sa convinga cancelariile occidentale ca SUA reprezinta raul suprem.
 9 octombrie, 12:48 
Foto: EPA
Frontul antiamerican
Cotidianul britanic Daily Telegraph comenteaza, joi, ca Medvedev a facut in mod deschis apel catre Europa, in vederea crearii unei noi ordini mondiale, in care rolul SUA sa fie redus la minim. Convins de faptul ca Europei i-a trecut "gustul amar" de dupa desfasurarea trupelor rusesti in Georgia, Medvedev a sosit la Evian, pentru a-i convinge pe liderii europeni sa creeze un front antiamerican. Liderul rus a catalogat SUA drept principala cauza a tuturor problemelor economice. Dmitri Medvedev a acuzat Washingtonul de "egoism economic", de lipsa de maleabilitate fata de cerintele si provocarile pietei financiare mondiale. Medvedev a declarat ca, prin politica sa externa distrugatoare, Administratia Bush impinge Europa spre un nou razboi rece.
Referindu-se la extinderea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, un subiect extrem de dureros pentru Rusia, Medvedev a declarat ca "in mod firesc, Moscova considera aceasta extindere drept o actiune indreptata impotriva statului rus". Exprimand opinia ca "sovietofobia, la fel ca paranoia, constituie o boala foarte periculoasa", Medvedev s-a plans de faptul ca multi reprezentanti ai Administratiei americane sufera de aceasta boala.
La randul sau, publicatia americana The Wall Street Journal il pune pe Medvedev pe acelasi plan cu liderii venezuelan si iranian, Hugo Chavez si Mohmoud Ahmadinejad, care ataca SUA in mod regulat. De asemenea, publicatia americana se intreaba in mod ironic daca nu cumva undeva pe la Kremlin se mai pastreaza inca pretiosul talisman al regimurilor sovietice, renumitul pantof cu care Hrusciov batuse in tribuna Organizatiei Natiunilor Unite.
Macinata de problemele interne, Rusia se poate prabusi oricand
Numerosi experti in problemele Rusiei au spus, in urma invaziei ruse asupra Georgiei, ca Vladimir Putin, cel mai puternic politician al tarii, isi recroieste drumul spre statutul de superputere. Noua resurgenta a Rusiei a fost ajutata de profiturile imense de pe urma veniturilor din petrol si gaze, de cresterea cheltuielilor pentru aparare si de atitudinea plina de sine din timpul conflictului cu Georgia, vecinul sau de la sud, sprijinit de SUA. Multe voci afirma ca puternica Rusie din timpul Razboiului Rece prinde din nou viata.
Acestea sunt, insa, afirmatii pripite, este de parere profesorul Murray Feshbach de la Woodrow Wilson International Centre for Scholars, semnatarul analizei publicate de Los Angeles Times-Washington Post News Service. In opinia sa, ele ignora problemele interne grave ale Rusiei. Cu siguranta, Rusia a putut invinge micuta armata a Georgiei. Insa armata lui Putin se afla inca intr-o stare deplorabila, armele fiind invechite si soldatii nepasatori.
Intre timp, scaderea numarului populatiei lipseste armata de o noua generatie de soldati. Economia Rusiei este aproape in totalitate dependenta de pretul petrolului. �i, mai grav decat orice altceva, ea se confrunta cu o dezastruoasa criza a sanatatii publice.
La suprafata, situatia e promitatoare: in orasele rusesti se construieste mult, industria pare sa isi revina, rusii isi permit sa mearga in vacanta in Caraibe, iar mogulii rusi achizitioneaza proprietati si opere de arta la Londra. Insa dincolo de aceasta suprafata fragila, societatea rusa poate fi chiar mai slaba decat in perioada sovietica, sustine sursa citata.
In vreme ce Rusia a avut de castigat enorm de pe urma industriei sale petroliere, volatilitatea pietei petrolului il impiedica pe Putin sa se bazeze pe un influx de venituri pe termen lung din aceasta directie.
Printre cele mai inapoiate tari
Exista, insa, un element si mai grav care impiedica ascensiunea Rusiei. In ultimele decenii, in mod special dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991, a avut loc o deteriorare semnificativa a sanatatii populatiei, situand natiunea rusa, din acest punct de vedere, nu printre tarile dezvoltate, ci mai curand printre cele inapoiate, scrie publicatia, citata de Agerpres.
Aceasta este o adevarata tragedie, insa nu constituie si o surpriza. Potrivit cifrelor oferite de studii ale ONU, speranta de viata medie pentru un barbat rus este de 59 de ani - situand Rusia pe locul 166 in topul longevitatii natiunilor, cu doar putin mai sus de Gambia. Pentru femei situatia este oarecum mai buna: ele se pot astepta sa traiasca, in medie, 73 de ani. Diferenta dintre speranta de viata a barbatilor si a femeilor este cea mai mare din lumea dezvoltata.
Nici natalitatea nu se afla intr-o situatie mai buna. Rata natalitatii din Rusia este in scadere de peste un deceniu. �i, din nefericire, sanatatea nou-nascutilor din Rusia este destul de precara, in aproximativ 70 la suta din cazuri aparand complicatii la nastere.
Vara trecuta, Peter Piot, directorul UNAIDS, a declarat ca tinerea sub control a epidemiei de HIV/SIDA din Rusia este "o problema de conducere politica si de schimbare a abordarii". Acelasi lucru se poate spune despre criza ce afecteaza starea sanatatii intregii tari.
Pare putin probabil ca politicile sa se schimbe in timp ce tara isi parcurge drumul spre statutul de superputere, condusa de prioritati gresite si de asteptarile nerealiste ale unei conduceri orbite de resentimente. Moscova continua sa ignore adevarul grav: natiunea rusa nu este doar bolnava, ci muribunda, potrivit semnatarului articolului.
M. BATCA  
Alte articole
  "Rusia va trebui sa aleaga tinte in Europa"    (Eveniment, 2008-02-09)
  Rusia si China ameninta SUA    (Externe, 2008-02-08)
  Ciorovaiala intre colosi    (Eveniment, 2008-01-25)
  Rusia se zburleste din nou la scutul SUA    (Externe, 2007-12-17)
  Rusia cu ochii pe Romania    (Externe, 2007-09-20)
  Scenariu pentru 2012: Rusia ocupata de Europa, SUA si China    (2008-02-25 18:51)
  Rusia acuza SUA ca-si testeaza armamentul pe satelitul de spionaj    (2008-02-16 14:30)
  SUA incercuiesc Rusia    (2008-02-07 12:36)
  Rusia isi va spune in ianuarie argumentele privind scutul antiracheta la Varsovia    (2007-12-28 14:55)
  Rusia ar avea acordul SUA pentru a ramane in Transnistria    (2007-12-12 17:28)
 Afisari: 1696  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
inca ceva   de Stalinz
Cum gandesc asasinii nazisti!?   de Zenn
lumea nu este prea multumita in orice tara   de Stalinz
Pentru Sty...   de rasputin
Pentru Evreu-rus...   de rasputin
Daca nu ma insel numele de BATCA este rusesc ,   de sorge
Dle Sty-cateva linkuri pe care le vei gasi tare interesante   de Evreu-rus
corectare   de sty
ciucur   de sty
sty   de ciucur
Stirile zilei
 20:55 
DANS murdar: Adjunctul al agentiei pentru combaterea coruptiei din Bulgaria, demis dupa ce s-a aflat ca telefoanele a 50 de ziaristi erau ascultate  2008-10-09
3 comentarii
 20:27 
  2008-10-09
1 comentariu
 20:21 
Comisia Europeana avertizeaza: Amendamentele Parlamentului Romaniei la Codul de Procedura Penala pot impiedica anchetele penale  2008-10-09
3 comentarii
 20:15 
Vladimir Voronin, interesat in intensificarea colaborarii cu serviciile speciale ruse  2008-10-09
7 comentarii
 19:58 
Ucraina impune noi restrictii militarilor rusi stationati la Sevastopol  2008-10-09
4 comentarii
 19:55 
Courtney Cox: Botoxul mi-a facut viata oribila!  2008-10-09
 18:57 
NATO trimite sapte nave militare in largul coastelor Somaliei  2008-10-09
5 comentarii
 18:53 
Sute de milioane de oameni vor fi nevoiti sa migreze din cauza schimbarilor climatice  2008-10-09
 18:39 
Incendiu la o statie stiintifica rusa din Antarctica  2008-10-09
1 comentariu
 17:57 
Un barbat aflat in coma a asteptat jumatate de ora in salvare pentru ca o masina bloca intrarea in spital  2008-10-09
2 comentarii
 17:36 
Presupusa sora a lui Elvis Presley: Regele traieste!  2008-10-09
1 comentariu
 17:17 
SUA si Georgia vor discuta in curand cooperarea lor militara  2008-10-09
28 comentarii
 17:16 
Berlusconi critica cravata ministrului roman de Justitie, Catalin Predoiu  2008-10-09
6 comentarii
 17:07 
La 105 ani, e cea mai batrana virgina din lume: Am fost prea ocupata sa mai am timp si de sex  2008-10-09
7 comentarii
 16:52 
Berlusconi: Situatia romilor din Italia nu este disperata  2008-10-09
 16:23 
CRONICA DE FILM: Dusmanul dusmanului meu (My Enemy's Enemy)  2008-10-09
 16:22 
Vanghelie ii cere lui Basescu sa promulge legea Voiculescu  2008-10-09
3 comentarii
 16:09 
Cum a reusit un stilist sa intinereasca cu 20 de ani o octogenara si sa o transforme intr-o sosie a actritei Joan Collins din "Dinastia"?  2008-10-09
3 comentarii
 16:08 
  2008-10-09
1 comentariu
 15:45 
  2008-10-09
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01629 sec.