Ziua Logo
  15:17, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Negocieri dure
De ziua nationala a SUA, Varsovia face Washingtonului cadou un refuz al scutului antiracheta
 4 iulie, 19:50 
Polonia a respins ca nesatisfacatoare cea mai recenta oferta inaintata de SUA in contrapartida la instalarea de elemente ale scutului american antiracheta pe teritoriul sau, a declarat vineri, la Varsovia, premierul polonez Donald Tusk, precizand insa ca negocierile vor continua - transmit AP, Reuters si AFP, citate de Rompres.
"Nu am ajuns la un rezultat satisfacator in problema cresterii nivelului de securitate al Poloniei", a afirmat Tusk dupa studierea ofertei Washingtonului, ale carei detalii nu au fost facute publice.
In schimbul acordului sau, seful Guvernului a precizat ca a cerut "garantii reale pentru securitatea" Poloniei. "Nu avem intentia nici sa acceleram, nici sa incetinim negocierile, suntem pregatiti sa cooperam, dar asteptam un raspuns din partea americana", a mentionat Donald Tusk, subliniind ca, din punctul sau de vedere, discutiile vor continua, iar acordul ar putea interveni "imediat, maine, intr-o saptamana sau o luna".
Declaratiile sale intervin a doua zi dupa convorbirea telefonica avuta cu vicepresedintele american Dick Cheney si dupa anunturi contradictorii privind stadiul negocierilor.
La finalul rundei de discutii purtate in aceasta saptamana in capitala americana, un inalt responsabil al Departamentului de Stat a afirmat ca partile au ajuns la "un acord de principiu" in privinta proiectului scutului antiracheta in Polonia.
Varianta lituaniana
Marti, Statele Unite au avertizat Polonia ca ar putea negocia si cu alte state pentru defasurarea scutului antiracheta, daca discutiile cu Varsovia nu avanseaza, in conditiile in care se vehiculase deja ca Washingtonul poarta tratative cu Lituania.
"In prezent ne concentram eforturile pe obtinerea unui raspuns definitiv la desfasurarea sugerata si propusa Poloniei si nu ne-am angajat in negocieri privind o pozitie alternativa, pentru ca obiectivul este sa incheiem un acord cu Polonia", a declarat un oficial din Departamentul de Stat. "Dar, daca dintr-un motiv sau altul, aceste aranjamente nu se vor concretiza, sunt sigur ca vom cauta in alta parte", a avertizat el.
Un expert al Departamentului de Stat, John Rood, a mers discret in Lituania luna trecuta, pentru a afla daca Vilnius ar accepta ca Statele Unite sa isi instaleze rachetele de interceptare din cadrul scutului antiracheta pe teritoriul fostei republici sovietice in loc de Polonia.
Lansate in mai 2007, negocierile cu Polonia au avansat rapid atat timp cat la putere a fost conservatorul Jaroslaw Kaczynski. Dar noul guvern liberal al lui Donald Tusk, care a fost investit in noiembrie, a ridicat standardele. Polonia nu mai este multumita cu un ajutor militar de 46 de milioane de dolari (30 de milioane de euro), asa cum promisese Bush pentru anul 2009.
Americanii tatoneaza terenul si cauta alternative
In urma tergiversarilor ce au loc in cadrul negocieriilor cu Cehia si Polonia, SUA par mai hotarate ca niciodata sa gaseasca alternative viabile pentru instalarea scutului antiracheta in Europa. Astfel, secretarul de stat american Condolezza Rice se va duce in Cehia saptamana viitoare pentru semnarea unui acord privind amplasarea unei parti a scutului american antiracheta pe teritoriul ceh, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Sean McCormack, adaugand ca secretarul de stat va parasi luni seara Washingtonul cu destinatia Europa. Dupa vizita de pe 8 iulie de la Praga, Condoleezza Rice va face o scurta vizita, de circa cinci ore, la Sofia pe 9 iulie, conform ziarului bulgar Standard News, citat de agentia de stiri Novinite. Vizita lui Rice, pregatita in graba, a ridicat o serie de suspiciuni in randul analistilor internationali, suspiciuni legate de o eventuala "varianta bulgara" a scutului antiracheta tinand cont ca SUA detine deja o baza militara in Bulgaria iar pozitia geostrategica a acestei tari ar putea constitui o varianta de amplasare a scutului antiracheta in cazului unui refuz din partea Pragai sau a Varsoviei. Intrebat de agentia de presa bulgara BTA despre informatiile privind apropiata vizita a dnei Rice, un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Sofia, Dimitar Tancev, a precizat ca au avut loc discutii de principiu privind organizarea unei asemenea vizite, dar a adaugat ca nu are deocamdata informatii oficiale in acest sens si nu poate confirma data sau perioada desfasurarii ei.
Vizita la Sofia a fost introdusa pe agenda dnei Rice in ultimul moment: sefa diplomatiei americane va vizita Praga la 8 iulie pentru a semna contractul privind desfasurarea unei instalatii radar in Republica Ceha in cadrul scutului antiracheta al SUA, iar de la Praga ar urma sa plece la Varsovia pentru a semna un acord vizand instalarea de rachete de interceptare pe teritoriul polonez.
Cehia a incheiat deja un acord cu SUA, semnat la inceputul lunii aprilie a.c., cu ocazia summitului NATO de la Bucuresti. Incepute in mai 2007, negocierile cu Polonia au avansat rapid atat timp cat premierul conservator Jaroslaw Kaczynski era la putere. Insa guvernul liberal al lui Donald Tusk, care si-a preluat mandatul in noiembrie, a ridicat mai sus stafeta.
Nici Varsovia, nici Washingtonul nu au exclus ca un acord ar putea fi anuntat in cadrul unei apropiate vizite in Polonia a secretarului de stat american. Surse poloneze au avansat data de 10 iulie pentru aceasta vizita, insa informatia nu a fost confirmata oficial.
Statele Unite planuiesc sa implanteze in Europa Centrala, in jurul anilor 2011 - 2013, elemente ale scutului antiracheta destinat sa le protejeze teritoriul de eventuale atacuri din partea unor tari precum Iranul: zece rachete de interceptare pe care ar vrea sa le amplaseze la Slupsk, in nordul Poloniei, si o statie radar in Cehia.
Madalin NECSUTU  
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Polonia a incercat sa-si deschida taraba si a incurcat preturile. Au adaugat prea multe zerouri   de ionion
FREEDOM IS NOT FREE bagati bine la cap! Trebuie sa fie o America ca sa nu va iasa din cap   de cercetas
GOD BLESS AMERICA   de cercetas
   de the
Polonia a demonstrat, ca desi este ochi si urechi la doleantele SUA, are totusi onoare   de Evreu-rus
Cinste polonezilor!   de Eufrosin
Stirile zilei
 20:22 
O fetita abuzata sexual la 11 ani a nascut un copil in Italia  2008-07-04
3 comentarii
 19:24 
Taubman: Romania a devenit mai puternica si mai inteleapta  2008-07-04
29 comentarii
 18:05 
Clonarea animalelor de companie, la mare moda in Statele Unite  2008-07-04
1 comentariu
 18:03 
Intreprinzatorilor le merge bine in Romania  2008-07-04
 17:51 
Romanii sunt mai activi pe Bursa decat strainii  2008-07-04
 17:42 
Ziua Crucii Rosii Romane, sarbatorita prin actiuni de voluntariat  2008-07-04
 17:34 
Vanghelie vrea sa atraga jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile pe listele PSD  2008-07-04
 17:30 
UPDATE: Operatia de intrerupere a sarcinii fetitei de 11 ani s-a incheiat cu succes  2008-07-04
15 comentarii
 17:28 
Elena Udrea, coordonator al campaniei PD-L de comunicare pentru parlamentare  2008-07-04
2 comentarii
 17:28 
Goala-pusca la cumparaturi  2008-07-04
8 comentarii
 17:15 
Japonezii, "alungati" de la munca de catre roboti (VIDEO)  2008-07-04
5 comentarii
 17:03 
Noi dezvaluiri: FARC ar fi primit un "stimulent" de 20 de milioane de dolari in schimbul eliberarii lui Betancourt  2008-07-04
2 comentarii
 17:02 
SMS-uri crestine direct de la Sursa  2008-07-04
 16:41 
  2008-07-04
 16:40 
Poanta zilei: Bancul pedelist spus de Antonie Solomon  2008-07-04
2 comentarii
 16:29 
  2008-07-04
 16:17 
Teoria relativitatii generale a lui Einstein, confirmata de un pulsar binar  2008-07-04
10 comentarii
 16:02 
Prabusirea "Pasarelei mortii", cauzata de un sir de greseli si evenimente neprevazute  2008-07-04
 15:52 
NASA afirma ca planeta Mercur se miscoreaza  2008-07-04
 15:48 
Condamnat pentru ca era pasionat de sex cu caracatite, serpi sau tigri  2008-07-04
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01073 sec.