Ziua Logo
  18:23, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vaticanul ia partea romanilor in Italia
 13 mai, 18:35 
Cardinalul Martino, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace
In vreme ce ministrul Cristian David incearca sa amelioreze scandalul legat de imigrantii romani din Italia, cel al Muncii, Paul Pacuraru, anunta intentia de modificare a legislatiei pentru romaniii care lucreaza in strainatate. Intre timp, Vaticanul anunta ca poporul roman nu trebuie "diabolizat" si ca "imigratia clandestina nu trebuie considerata un delict".
Cardinalul Martino, "ministrul" justitiei de la Vatican, a declarat luni ca imigratia clandestina "nu poate fi considerata un delict" si ca poporul roman, ai carui cetateni se afla in numar mare in Italia, "nu trebuie diabolizat", informeaza AFP, citata de Rompres.
Presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace a facut aceste declaratii in conditiile in care guvernul italian pregateste o serie de masuri pentru a facilita expulzarea clandestinilor, romanii fiind in mod special vizati.
"Nu sunt deloc de acord sa consideram imigratia clandestina drept un delict. Este bineinteles necesar sa se respecte legalitatea si sa se regularizeze fluxul de imigranti, insa nu putem spune de pe o zi pe alta ca nu mai este nevoie de imigranti", a afirmat Cardinalul Martino.
Evocand slaba natalitate italiana, monseniorul Martino a estimat ca "in 15 ani, italienii nu vor mai fi 57 de milioane, ci 50 de milioane, un adevarat dezastru pentru aceasta tara care are nevoie de imigranti". Nu trebuie sa diabolizam un popor asa cum suntem pe cale sa facem cu poporul roman", a subliniat el.
In cadrul primei reuniuni a guvernului condus de Silvio Berlusconi, ce va avea loc in saptamana viitoare la Napoli (sud), urmeaza sa se adopte o serie de masuri noi impotriva imigratiei clandestine. Printre masurile deja anuntate se numara in special obligatia strainilor de a avea un venit minim si de origine legala, precum si aceea de a trai intr-o locuinta decenta.
Paul Pacuraru doreste modificarea legislatiei privind romanii ce lucreaza in stainatate
Ministrul Muncii Paul Pacuraru(Ziua Foto, Lucian Curelariu)
Ministrul Muncii Paul Pacuraru a prezentat marti concluziile raportului privind migratia fortei de munca, informeaza BBC, editia romana. Din datele furnizate reiese ca din ce in ce mai multi romani isi doresc sa lucreze in strainatate.
Ca atare, Ministerul se gandeste sa modifice legislatia in domeniu astfel incat sa poata oferi o protectie eficienta muncitorilor romani care pleaca in afara.
"Legea din 2000 nu mai este foarte actuala in multe privinte, si va trebui sa fie modificata. Modificarea legii si atributiile noi pe care le putem gandi pentru ambasade si consulate vor trebui aduse la zi, pentru a fi siguri ca am facut ce ne-a stat in putinta, pentru ca romanii sa simta ca au asistenta autoritatilor", spune Paul Pacuraru.
Ministrul Muncii a precizat ca intentioneaza sa modifice si ordonanta de urgenta care face referire la acordarea asistentei juridice, astfel incat toti cetatenii romani aflati in strainatate sa poata beneficia de ajutor in orice moment.
Verificarea agentiilor de munca trebuie facuta de cei ce vor sa apeleze la servicii
Uneori insa problemele muncitorilor romani incep dinainte sa plece din tara.
De cele mai multe ori romanii care vor sa lucreze in strainatate apeleaza la ajutorul unor firme de intermediere, iar acestea se dovedesc neserioase.
Inspectorul de stat Mariana Basuc spune ca in ultima vreme numarul reclamatiilor impotriva unor astfel de agentii a crescut constant. Se reclama in primul rand nerespectarea conditiilor din contract. Acolo unde exista unul, pentru ca sunt si situatii in care firmele evita sa incheie un contract in care sa fie stipulate drepturile si obligatiile pe care le au in relatia cu clientii lor. Mai grav este atunci cand acestia sunt trimisi la munca in strainatate fara a incheia un contract cu angajatorul.
Nu rare sunt cazurile in care firmele din afara profita de acest lucru si nu-si mai respecta promisiunile legate de salariu sau de conditiile de munca.
Pentru a preveni astfel de situatii, inspectorul de stat Mariana Basuc ii sfatuieste pe cei care vor sa munceasca in strainatate sa se informeze despre agentiile la care vor sa apeleze.
"Fiecare inspectorat teritorial de munca detine informatii despre bonitatea firmelor respective. Chiar daca aceste firme nu mai sunt autorizate de nimeni, pentru ca legislatia s-a schimbat intre timp, ele se inregistreaza la Inspectoratul Teritorial de Munca. Vorbim de firmele de buna credinta. Daca firma nu figureaza in bazele de date ale inspectoratului, cred ca nici nu ar mai trebui sa se oboseasca cineva sa apeleze la agentia respectiva. Daca ea este inregistrata la inspectorat, ofiterul de serviciu poate oferi detalii despre firma - daca a fost vreodata verificata si amendata", a adaugat Mariana Basuc.
Agentiile functioneaza fara autorizatie speciala
Agentiile de plasare a fortei de munca sunt infiintate si functioneaza ca orice societate comerciala, fara a fi nevoie de vreo autorizatie speciala. Singura cerinta este ca aceste agentii sa se inregistreze la inspectoratele teritoriale de munca.
Exista insa si cazuri cand aceasta prevedere nu este respectata si din acest motiv, spune inspectorul de stat Mariana Basuc, controalele isi pierd din eficienta.
O alta problema este legata de plata unor comisioane inainte de angajare. Oamenii platesc mii de lei acestor firme, care mai apoi dispar cu banii sau ii pacalesc in privinta conditiilor de munca.
Sunt si cazuri in care agentiile isi respecta aceste promisiuni, dar isi pacalesc clientii, solicitandu-le un comision lunar, asa cum se intampla de obicei in cazul firmelor care trimit muncitori in Slovacia.
"Aceasta taxa de intermediere conform legii este de 20% din salariul lunar in cazul in care contractul de intermediere este pe o perioada mai mica de sase luni si de 30% daca perioada este mai mare. Aceasta suma este o una fixa care se plateste la inceput. In momentul in care agentia sau persoana care face intermedierea prezinta contractul atunci se plateste acea suma fixa. Multi romani au fost pacaliti pentru ca agentiile care i-au adus le-au cerut bani in fiecare luna", spune Anca Dragu, , colaboratoarea BBC de la Bratislava.
In Romania exista peste 1400 de de agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate.
Anul trecut peste 17 mii de romani au apelat la serviciile lor, cu aproape 30 la suta mai mult ca in 2006.
Firmele cu capital italian din Romania ar avea de suferit
Primul ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu
Pe fondul scandalurilor legate de imigrantii romani si vizita ministrului de Interne Cristian David in Italia, Deutche Welle face o comparatie intre campania electorala din tara noastra si cea din peninsula. Daca problema romanilor din Italia s-a inflamat si din cauza campaniei electorale, acelasi lucru se petrece acum si in Romania. Jurnalistii sunt de parere ca tonul politicienilor romani este mai apasat poate din cauza campaniei electorala, dar, chiar si fara campanie electorala, politica romaneasca nu ar putea sa renunte la libera circulatie a persoanelor intrucat, pe moment cel putin, este avantajul cel mai vizibil al integrarii europene. Acestia atrag atentia aupra unui discurs al primului ministru Calin Popescu Tariceanu care folosind o nota mai incisiva, desi bine imbracata in aluzii amicale a vorbit de cele 23.000 de intreprinderi cu capital italian care functioneaza in Romania si a sugerat ca, daca reactiile impotriva romanilor se vor inrautati in Italia, atunci s-ar putea ca si aici sa apara contrareactii.
R. M.  
Alte articole
  ULTIMA ORA: Sase romani au murit in Italia    (2008-06-11 18:37)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Interventia VATIVANULI = € 480.000,00   de LucaRO
S-AR PUTEA FACE CEVA PT PROTECTIA ACESTORA   de JMJ
Stirile zilei
 19:38 
Actorul Colea Rautu a decedat la Spitalul Universitar  2008-05-13
8 comentarii
 19:35 
Basescu: Eu intru in campanie in decembrie 2009  2008-05-13
20 comentarii
 19:29 
Transportatorii rutieri ameninta cu blocarea principalelor artere ale Capitalei  2008-05-13
1 comentariu
 19:29 
Vorba cantecului: Termopane, termopane...  2008-05-13
7 comentarii
 19:24 
Tabara de romi din Napoli atacata cu sticle incendiare  2008-05-13
2 comentarii
 18:58 
Putin "decapiteaza" cele mai influente institutii din Rusia  2008-05-13
1 comentariu
 17:52 
Premierul Putin va deveni la fel de puternic precum cancelarul Merkel  2008-05-13
 17:50 
Pensionarii spadasini: Cea mai recenta metoda de recreere intr-un azil australian  2008-05-13
 17:40 
Tarnova, satul on-line de peste Prut  2008-05-13
 17:40 
Poluarea creste riscul de formare a cheagurilor sangvine potential letale  2008-05-13
 17:18 
Unui veteran de 96 de ani nu i-a fost ridicat gunoiul pentru ca a gresit tomberoanele de reciclare  2008-05-13
 17:09 
Voronin ii ameninta cu puscaria pe oficialii moldoveni care doresc scoaterea sarmei ghimpate de pe Prut  2008-05-13
3 comentarii
 16:52 
Renault angajeaza 3.000 de ingineri la Titu  2008-05-13
7 comentarii
 16:28 
Goldie Hawn arata din ce in ce mai bine. Sa fie de la machiaj, sau e "de vina" Cupidon?  2008-05-13
2 comentarii
 16:27 
Romania a fost condamnata la CEDO pentru rele tratamente aplicate unui detinut  2008-05-13
1 comentariu
 16:19 
Rusii, "dezvatati" de injuraturi prin concursuri de proverbe si zicatori  2008-05-13
 16:16 
Einstein: Biblia e o colectie de "legende primitive si copilaresti"  2008-05-13
81 comentarii
 16:12 
Elena Udrea: Unii varsa galeti de mizerii in capul lui Basescu  2008-05-13
14 comentarii
 16:07 
Dupa ce i-a cerut iertare mamei, o copila de 12 ani s-a aruncat de la etajul 10  2008-05-13
7 comentarii
 15:57 
Secretele psihologice ale artei seductiei  2008-05-13
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01155 sec.