Ziua Logo
  12:26, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
OMV la control
 17 noiembrie, 16:13 
ZIUA foto
Pe fondul unei atmosfere tot mai tensionate in jurul privatizarii Petrom, presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, s-a decis sa vina in Romania pentru a purta negocieri cu partea romana, mai marele OMV intalnindu-se deja cu ministrul Economiei, Codrut Seres, afirma surse guvernamentale. Urmatoarea intalnire a lui Ruttenstorfer va fi cu presedintele Traian Basescu. Conform acelorasi surse, partea romana este hotarata sa ceara cel putin 600 de milioane de euro in plus companiei OMV pentru privatizarea Petrom. In acelasi timp, premierul Calin Popescu-Tariceanu se declara impotriva renegocierii contractelor cu societatile furnizoare de petrol si gaze si a atras atentia ca o astfel de atitudine ar avea efecte devastatoare in relatia Romaniei cu investitorii.
''Nu sustin ideea renegocierii contractelor. Nu pentru ca as considera ca acestea sunt foarte bune pentru Romania, ci pentru ca fata de comunitatea de afaceri romana si internationala am da un semnal devastator'', a declarat seful guvernului intr-o conferinta de presa, relateaza Rompres.
Tariceanu a aratat ca, in eventualitatea in care partea romana ar incepe sa renegocieze contractele de privatizare, investitorii s-ar gandi de 20 de ori inainte de a mai veni in tara noastra. ''Ne chinuim de ani de zile sa reusim, iar anul acesta volumul investitiilor probabil ca va depasi opt miliarde de euro. Interesul nostru este sa atragem investitii, iar investitorii cauta stabilitate legislativa. Daca vom incepe sa schimbam aceste lucruri ne vom pierde toata credibilitatea dobandita cu multa truda'', a afirmat seful Executivului, adaugand ca, de acum inainte, privatizarile in domeniul energetic vor trebui facute cu mai multa responsabilitate.
Seful Guvernului a amintit de o practica ce a inceput sa castige teren in Uniunea Europeana, referitor la piata energiei si combustibililor, si pe care doreste sa o introduca si in Romania. Este vorba despre faptul ca statele din UE negociaza cu societatile furnizoare de petrol si gaze o subventionare a consumatorilor casnici, atunci cand profiturile acestora depasesc anumite limite.
''Atunci cand profiturile realizate pe marginea livrarii acestor produse la consumatorii individuali depasesc anumite limite rezonabile, se negociaza o marja de profit cu operatorii de petrol si gaze si o parte din aceste profituri sunt utilizate pentru subventionarea preturilor la consumatorul individual. Nu este vorba aici de industrie'', a explicat Tariceanu.
Petrom, in vizorul CSAT
Presedintele Traian Basescu a convocat pentru 22 noiembrie o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), consacrata problemelor energetice. Discutiile se vor axa pe prezentarea contractului de privatizare a Petrom si pe analiza efectelor procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale. Basescu i-a cerut ministrului Codrut Seres sa nu accelereze procesul de privatizare a companiilor distribuitoare de energie decat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor.
''Acum o luna i-am cerut ministrului Economiei si Comertului sa nu accelereze procesul de privatizare a altor companii distribuitoare de energie, vizand in mod deosebit Romgazul, urmand ca acest proces sa fie eventual reluat dupa ce se face o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniul energetic de pana acum, inclusiv privatizarea Petrom, dar si a distributiilor de gaze'', a spus presedintele Basescu.
Pentru mai multe detalii legate de privatizarea Petrom, cititi si:
Dezvaluirile lui Dorin Mucea, negociatorul sef al contractului de privatizare a Petrom www.ziua.net/display.php?data=2006-11-16&id=211285 (prima parte)
www.ziua.net/display.php?data=2006-11-17&id=211337 (partea a doua)
Privatizare impotriva consumatorilor
Problemele din sistemul energetic romanesc au declasat discutii aprinse inca din 11 noiembrie, cand gazele naturale s-au scumpit cu circa 8,5% cu toate ca acest lucru era programat pentru primavara anului viitor. Presedintele Basescu a fost acuzat ca nu a dezvoltat relatii speciale cu Federatia Rusa pentru ca Romania sa poata cumpara gaze la preturi avantajoase. In plus, recent, presa a intrat in posesia contractului de privatizare a companiei nationale Petrom, din ale carui anexe rezulta ca statul roman a trecut toate rezervele nationale de petrol si gaze in proprietatea OMV. Mai mult, compania austriaca, ce este actionar majoritar la Petrom, va beneficia de plata unor redevente mult mai mici decit media la nivel european ca si de scutirea de impozitul pe profit cativa ani buni de acum inainte.
Pentru mai multe dezvaluiri incendiare legate de privatizarea OMV nu ratati urmatoarea editie a ziarului ZIUA.
REACTII LA CALD
Eduard IVASCU, redactor sef Departament Economic:
''Cred ca ar fi naiv sa ne inchipuim ca vizita la Bucuresti a presedintelui OMV, cu cateva zile inainte de sedinta CSAT pe tema privatizarii Petrom si in plin scandal al gazelor, va aduce vreo modificare in ceea ce priveste preturile gazelor si benzinei platite de romani. Discutiile cu autoritatile vor fi cel mai probabil axate pe problema redeventelor pe care compania le plateste statului roman pentru exploatarea resurselor. Nivelul acestora a fost stabilit prin contractul de privatizare a Petrom si este defavorabil pentru stat. Poate ca ar fi fost mai normal daca CSAT ar fi citit cu mai multa atentie contractul inainte de semnare lui si nu acum cand faptul este consumat, iar intreaga agitatie pare a avea un substrat mai mult politic decat economic''.
Adrian ENCULESCU  
Stirile zilei
 16:15 
27 dintr-o lovitura  2006-11-17
12 comentarii
 16:11 
Kristin Davis, nerabdatoare sa joace in "Totul despre sex"  2006-11-17
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.