Ziua Logo
  12:29, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cristian Mungiu: "Am aratat ca nu e nevoie de mari bugete si mari vedete ca sa iei Palme d'Or"
Romania, succes rasunator la Cannes
 28 mai, 16:16 
Jane Fonda si Cristian Mungiu (foto: AFP- Mediafax)
Triumf pe linie pentru filmul romanesc in cadrul celei de-a 60-a editii a Festivalului de la Cannes. Productia lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a castigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes. Marele Premiu al festivalului francez constituie prima distinctie acordata unui film de lung metraj, din istoria cinematografiei romanesti. "Pentru mine e ca o poveste. Acum un an inca nici nu ne gandeam la acest proiect, iar acum sase luni nu aveam bani sa facem acest proiect", a declarat merituosul scenarist, producator si regizor al peliculei castigatoare, la acordarea trofeului inmanat, in aplauzele publicului din sala, de actrita Jane Fonda. "Patru luni, trei saptamani, si doua zile", care a concurat alaturi de alte 21 de productii internationale, ale unor regizori consacrati precum fratii Coen, Emir Kusturica sau Quentin Tarantino, constituie prima parte a trilogiei "Amintiri din Epoca de Aur". Alaturi de marele premiu al festivalului, filmul lui Mungiu a mai castigat Premiul criticii internationale, acordat de juriul Federatiei Internationale a Presei Cinematografice si Premiul educatiei nationale, distinctie acordata anual unei pelicule pentru contributia sa pedagogica. La editia din acest an a festivalului european de film a mai fost premiat, la sectiunea "Un Certain Regard", si lungmetrajul, neterminat, "California Dreamin' ", al tanarului regizor Cristian Nemescu, disparut prematur, la doar 27 de ani, in urma unui accident rutier. Succesul regizoral al romanilor a uimit presa straina, care a elogiat, in paginile sale, meritele filmului din tara noastra. Pelicula castigatoare a Palme d'Or va avea premiera romaneasca in deschiderea Festivalului International de Film "Transilvania", pe 1 iunie.
Anuntat drept marele castigator al editiei din 2007 de catre presedintele juriului de la Cannes, Stephen Frears, Cristian Mungiu a primit trofeul de la cunoscuta actrita americana, Jane Fonda, in aplauzele spectatorilor prezenti in sala.
Cristian Mungiu si Stephen Frears (foto: AFP- Mediafax)
"Pentru mine e ca o poveste", si-a inceput Mungiu, emotionat, discursul de multumire. Regizorul a dat glas recunostintei sale in fata juriului si a organizatorilor festivalului, in primul rand pentru ca a avut onoarea de a fi fost selectionat intre productiile acestui an. "Pentru noi a contat enom si atentia care ne-a fost data aici de-a lungul festivalului", a spus regizorul. "Acest Palme d'Or va fi o veste buna pentru filmele fara un buget foarte mare. Am aratat ca nu e nevoie de mari bugete si mari vedete ca sa iei Palme d'Or", a adaugat Mungiu.
Lung-metrajul cineastului roman, in varsta de 39 de ani, a devansat creatii ale unor regizori consacrati precum fratii Coen, Emir Kusturica, Quentin Tarantino sau Gus Van Sant.
Salba de premii
Distinctia primita de tanarul regizor roman este cea mai importanta din istoria cinematografiei romanesti. Cu 50 de ani in urma, Ion Popescu Gopo a castigat un Palme d'Or pentru scurtmetraj, cu "Scurta istorie".
Pelicula lui Cristian Mungiu a mai primit - la Cannes - premiul criticii internationale de film, acordat de cei mai respectati zece critici de film din lume. Filmul a luat si premiul Administratiei Nationale a Sistemului de Educatie din Franta. Din juriul care a acordat aceasta distinctie fac parte profesori si membri ai comunitatii din educatie, precum si oameni din lumea filmului.
La editia de anul acesta a Festivalului, filmul "California Dreamin'" al regizorului Cristian Nemescu, decedat recent, a castigat premiul sectiunii "Un Certain Regard".
Povestea fimului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile"
Afisul filmului
"Filmul nu este neaparat despre situatia pe care trebuiau sa o rezolve personajele. Este vorba despre avort in general, si de aceea a fost important pentru mine sa arat acest lucru, pentru ca oamenii au tendinta sa evite si sa nu se gandeasca la lucrurile care nu le plac. Asa ca a fost important pentru mine sa demonstrez un lucru, si anume ca oamenii trebuie sa ia decizii doar daca sunt constienti de consecintele faptelor lor", precizeaza regizorul laureat.
Actiunea dramei se deruleaza in Romania lui Ceausescu, unde avortul este interzis. O tanara studenta, Gabita (interpretata de Laura Vasiliu) cauta sa-si intrerupa sarcina cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), colega sa de camera.
Cele doua femei apeleaza la dl Bebe (Vlad Ivanov) pentru operatie, discret intr-o camera de hotel. El va dori sa fie platit nu in bani, ci in natura.
Timp de o noapte, regizorul face spectatorul partas la suferintele si nelinistile Otiliei, care organizeaza, in amanunt, un intreg scenariu pentru a-si ajuta prietena.
Cristian Mungiu a scris, a regizat si a produs "4 luni, 3 saptamani, 2 zile", o productie cu un buget de doar 600.000 euro.
Anamaria Marinca: Din dragoste nu poate iesi decat ceva bun
Anamaria Marinca (Foto: Ioana Carlig, ZIUA foto)
Aflata in Romania, unde turneaza la Castel Film o miniserie pentru BBC, intitulata "The Last Enemy", Anamaria Marinca a fost bucuroasa sa poata fugi la Cannes doua zile sa vada filmul. Interpretarea ei din filmul lui Mungiu a avut parte de cronici entuziaste iar producatorul britanic al serialului la care lucreaza in prezent, Gub Neal, declara pentru ZIUA, inainte de decernarea premiului, ca "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este doar inceputul unei perioade extrem de faste pentru filmul romanesc.
Anamaria declara, saptamana trecuta, pentru ZIUA, ca participarea la proiectia filmului de la Cannes a facut-o fericita: "Nu vazusem filmul. A fost extraordinar, pentru ca m-am reintalnit cu Cristi, pentru ca acolo erau colegii mei. Cristi merita un premiu. Am avut o relatie deosebita atat cu ceilalti actori, cat si cu intreaga echipa. Si trebuia sa iasa ceva bun. Pentru ca, din dragoste nu poate iesi decat ceva bun".
Elogiu mondial pentru productia romaneasca
Mass-media din intreaga lume lauda in editiile de astazi triumful filmului lui Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or la Cannes, o pelicula "sfasietoare", cu un regizor "nou si talentat", care face ca industria de film din Romania sa fie "noua stea a cinematografiei europene".
"The Times" titreaza: "Triumful realismului la Cannes", Romania "a furat show-ul noaptea trecuta la cea de-a 60-a editie a Festivalului de Film de la Cannes /.../ Un film cu buget redus despre un avort ilegal si despre disperarea zilnica din era comunista a castigat Palme d'Or /.../ "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", povestea unei studente din Romania comunista care indura lucruri de neimaginat pentru a fi sigura ca prietena ei va putea face un avort ilicit, a revendicat trofeul de aur, unul dintre cele mai importante premii si replica Europei la premiile Oscar".
"Washington Post" - "Criticii internationali pot fi duri, dar cei mai multi au fost de acord ca la cea de-a 60-a aniversare a Festivalului de Film de la Cannes s-au prezentat filme foarte puternice. /.../ Nu a fost o surpriza ca premiul Palme d' Or a revenit unuia dintre cele mai indragite filme de la festival, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", al regizorului roman Cristian Mungiu", mai scrie ziarul in cauza.
"The Guardian" - "Criticii au pretuit realismul filmului si umilinta prin care a trecut Otilia, care s-a sacrificat pentru prietena sa", publica in editia sa de astazi ziarul britanic, care rezuma subiectul peliculei care a castigat Palme d'Or.
"Liberation" - Ziarul francez il numeste pe Mungiu "un nou si talentat regizor", ce "beneficiaza" de "o industrie care, ca toate cele din fostele tari din Est, incepe sa renasca din apocalipsa nu atat estetica, cat financiara". "Mungiu nu este primul cineast roman care arata provocarea unei cinematografii cu spirit liber, dar este primul care beneficiaza de o recunoastere internationala atat de stralucitoare".
Alte distinctii ale festivalului filmului european:
Marele Premiu al festivalului: "Mogari No Mori" (The Mourning Forest), Naomi Kawase, Japonia.
Premiul Juriului: "Persepolis", Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud, Iran - Franta; "Stellet Licht" (Silent Light), Carlos Reygadas, Mexic.
Premiul Aniversar 60 de ani: Gus Van Sant, "Paranoid Park", Statele Unite ale AmericiiCel mai bun regizor: "The Diving Bell and the Butterfly", Julian Schnabel, Statele Unite ale Americii.
Cel mai bun actor: Konstantin Lavronenko, "The Banishment", Rusia.
Cea mai buna actrita: Jeon Do-yeon, "Secret Sunshine", Coreea de Sud.
Cel mai bun scenariu : "The Edge of Heaven", Fatih Akin, Germania - Turcia
Premiul Golden Camera (debut regizoral): "Meduzot", Etgar Keret si Shira Geffen, Israel.
Cel mai bun scurtmetraj: "Ver Llover" (Watching it Rain), Elisa Miller, Mexic.
REACTII LA CALD
Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura:
"Si noi traim un basm. Nu numai Cristian Mungiu. Palme d'Or-ul castigat aseara la Cannes este ametitor. In Romania s-a vorbit si despre altceva decat despre fotbal. Dar peste toate raman o mare umbra si un puternic gust amar pentru ca celalalt mare premiant de anul acesta, castigatorul sectiunii "Un certain regard", Cristian Nemescu, nu mai este printre noi. "
Cristina STEFAN  
 Afisari: 459  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce poate fi mai frumos ?...   de S
Stirile zilei
 15:32 
Democratii ameninta cu motiunea de cenzura, PSD promite guvern stabil in 10 zile  2007-05-28
1 comentariu
 15:00 
"Sepuku" la Ministerul Agriculturii  2007-05-28
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00991 sec.