Ziua Logo
  14:19, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PSD+PD=love
 22 mai, 16:13 
Emil Boc
Desi, pana de curand, democratii infierau ''monstruoasa coalitie'' PNL-PSD, presedintele PD, Emil Boc, a dezvaluit ieri seara ca partidul pe care il conduce ar putea colabora cu social-democratii lui Geoana. ''Nu excludem eliminarea tezei in programul nostru prin care se interzice colaborarea cu PSD'', a declarat Boc, intr-o emisiune la RealitateaTV. Totodata, surse din cadrul PSD au declarat, pentru Rompres, ca vicepresedintele acestei formatiuni, Ioan Rus, a propus alternativa unei aliante cu PD si intrarea la guvernare prin formarea unui guvern de uniune nationala. Vicepresedintele PD, Cezar Preda, i-a dat, la BBC, o replica dura sefului sau de partid, spunand ca PSD este condus in continuare de Iliescu si Hrebenciuc si ca numai Boc stie ce-a vrut sa spuna. Desi cele doua partide fac parte acum din doua familii politice europene diferite, de fapt le leaga o veche prietenie. Unii analisti politici au apreciat ca este vorba despre mai vechiul scenariu conform caruia scena ar urma sa fie ocupata de fostul Front al Salvarii Nationale, impartit intr-o formatiune de stanga si una de dreapta. In toata aceasta ecuatie, PNL-ul pare sa fi ramas, deocamdata, pe dinafara. In timp ce politicienii nostri ''pun tara la cale'', ziaristii de la Financial Times sunt de parere ca referendumul marcheaza progresul Romaniei in instaurarea democratiei, dar ca nu eram pregatiti sa intram in Uniunea Europeana.
"PD a decis in Biroul Permanent National sa isi impuna cateva prioritati rezultate in urma referendumului si pentru a realiza aceste prioritati, PD are o mare deschidere la discutie cu toate formatiunile politice parlamentare. Nu excludem eliminarea tezei din programul nostru prin care se interzice colaborarea cu PSD. Cand am introdus aceasta teza, PSD-ul era un partid profund nereformat, dominat de coruptie si incapabil sa reprezinte stanga moderna din Romania. Consideram ca inca mai are multe de facut pentru a fi compatibil cu exigentele de colaborare cu PD. Decizia va trebui sa apartina partidului, care ar trebui sa aprecieze mai devreme sau mai tarziu daca va face aceasta operatie chirurgicala in programul partidului. PD poate sa sustina astazi un proiect politic care contine prioritatile stabilite de romani prin referendum. Biroul Politic a dat astazi mandat conducerii partidului de a discuta cu formatiunile politice parlamentare pentru impunerea prioritatile stabilite de referendum", a declarat, aseara, Emil Boc.
Presedintele PD a revenit cu precizari in cursul zilei de azi, afirmand ca ''PD nu va intra in nici o formula la guvernare, nici cu PSD si nici cu altcineva'', ci va reveni la guvernare dupa alegeri anticipate sau la termen. El a spus ca PD va colabora cu toate fortele politice parlamentare actuale pentru indeplinirea prioritatilor stabilite dupa referendum, si anume introducerea votului uninominal, reducerea numarului de parlamentari, adoptarea Legii Lustratiei, alocarea a 6% din PIB pentru educatie si reforma sistemului de sanatate. Totodata, Boc apreciaza ca alegerile anticipate reprezinta singura solutie.
In aceeasi emisiune, Ioan Rus a intervenit, in direct, pentru a dezminti zvonurile conform carora PSD, prin grupul de la Cluj, ar negocia cu PD-ul intrarea la guvernare prin formarea unui guvern de uniune nationala.
Numai domnul presedinte Boc stie
Intr-un interviu acordat BBC, Cezar Preda, vicepresedinte PD, a aratat ca partidul din care face parte nu poate intra in negocieri cu un ''partid neocomunist nereformat. Or, PSD, dupa cum se vede, este inca condus de Ion Iliescu si de Hrebenciuc si nu vad unde este reforma''. Preda a subliniat ca, pana acum, prioritatea democratilor o reprezinta reformarea clasei politice in Parlament si in nici un caz realizarea, in viitorul apropiat, al unei aliante cu PSD. Rugat sa explice afirmatiile lui Boc, vicepresedintele PD a a raspuns ca ''ceea ce a declarat presedintele Boc cred ca numai domnul presedinte Boc stie''. ''Eu nu intru in scenarii. Nu am auzit vreodata sa se discute in partid asa ceva oficial si institutional, iar domnia sa va trebui sa va dea raspunsuri mai ample sau sa ne dea si noua raspunsuri mai ample. Isi asuma intreaga responsabilitate. Este presedintele PD'', a conchis Cezar Preda.
Mircea Geoana (foto: Mircea PAUN)
Guvern monocolor PSD, guvern in alianta cu PD, guvern de uniune nationala
In ciuda informatiilor contradictorii, varianta formarii unui guvern de uniune nationala este luata in calcul de lideri ai PSD si PD, insa intre cele doua partide exista diferente de opinii privind mandatul unui astfel de guvern, au declarat, pentru Mediafax, surse din PSD si din PD. Varianta intrarii social-democratilor la guvernare este agreata de majoritatea liderilor formatiunii, inclusiv de Geoana, formula concreta - guvern monocolor PSD, guvern in alianta cu PD, guvern de uniune nationala - nefiind inca stabilita, ea facand obiectul unor negocieri. Conform acelorasi surse, Geoana a afirmat ca, in cazul concretizarii unor astfel de negocieri, posturile guvernamentale ar trebui sa fie detinute cu precadere de oameni tineri din PSD, in timp ce "batranii" ar trebui sa "se ocupe de partid". Pe de alta parte, democratii ar agrea formarea unui guvern de uniune nationala, dar numai in cazul in care un astfel de Cabinet ar avea mandat exclusiv pentru pregatirea, intr-un interval de maximum trei-patru luni, a alegerilor parlamentare anticipate.
Gest de... onoare
Democratul Romeo Raicu, vicepresedinte al PD, a demisionat din functia de deputat, motivand ca refuza sa ramana ''intr-un Parlament lipsit de sustinere si incredere populara''. Potrivit lui Raicu, demisia reprezinta ''un gest de onoare'' fata de votul dat de popor la referendum, vot care nu poate fi nici ignorat, nici negociat. ''Votul zdrobitor dat de popor la 19 mai este un vot de blam impotriva unei hotarari a majoritatii celor trimisi de electori sa-i reprezinte in Parlament si este rezultatul unei coliziuni dintre popor si cei alesi de el sa-l reprezinte in forul legislativ'', a sustinut democratul, relateaza Rompres.
In opinia sa, exercitiul democratic al referendumului ar indica ''derapajul'' in care actualul Legislativ a ajuns: ''El nu mai beneficiaza de increderea populatiei si, ca atare, se delegitimeaza''.
Coruptia, cea mai importanta problema a Romaniei si Bulgariei
Financial Times scrie ca referendumul din Romania si alegerile europene din Bulgaria marcheaza progresele celor doua state in instaurarea democratiei dupa dictatura comunista. Cu toate aceste, problemele din cele doua tari nu au disparut si ca cea mai importanta dintre ele ramane coruptia. Financial Times apreciaza ca nici Romania si nici Bulgaria nu erau pregatite sa intre in Uniunea Europeana, coruptia fiind foarte raspandita la toate nivelurile. In plus, cotidianul britanic noteaza ca ambele tari sunt atent monitorizate de Comisia Europeana si ca forumul comunitar ar putea decide activarea clauzelor de salvgardare, ceea ce ar insemna ca hotararile tribunalelor din Romania si Bulgaria nu vor mai fi recunoscute.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
''Dupa cum anuntau analistii politici, PSD a devenit brusc partidul care face cartile pe scena politica, avand in vedere ca in acest moment democratii nu au cum sa formeze o majoritate parlamentara, chiar si sprijiniti de PLD. Liderul democratilor, Emil Boc, a dat tonul inceperii negocierilor unui posibile colaborari cu PSD, anuntand ca ar putea propune partidului sau eliminarea din programul PD a excluderii colaborarii cu PSD. Ulterior, el a nuantat, precizand ca nu se pune problema unei guvernari alaturi de PSD ci numai a unei colaborari punctuale - vot uninominal, modificarea Constitutiei si legea lustratiei. Raspunsul PSD la aceasta propunere a fost unul pozitiv. Mai mult, vicepresedintele Ioan Rus, a propus asumarea guvernarii de catre partidul sau. Pe de alta parte, liberalul Catarama a lansat catre partidul sau o propunere de reconciliere atat cu PD cat si cu Traian Basescu, refacerea Aliantei DA si fuziunea cat mai grabnica cu PLD. Politicienii iau in calcul mai multe scenarii insa pana la o formula finala, toate fortele politice implicate sunt in efervescenta''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 106  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
Stirile zilei
 16:32 
Embargou la presedinte  2007-05-22
15 comentarii
 15:42 
Primul inculpat oficial in cazul Litvinenko  2007-05-22
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00838 sec.