Ziua Logo
  14:25, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Oprescu si-a prezentat bilantul activitatii la Primarie pe anul 2009
 22 ianuarie, 16:55 
Primarul general Sorin Oprescu si-a prezentat, vineri, intr-o conferinta de presa, bilantul activitatii sale la Primaria Capitalei, in perioada ianuarie-decembrie 2009. Informatiile transmise bucurestenilor cuprind date despre infrastructura stradala si utilitatile publice, parcari, reabilitarea sistemului educational si a fondului locativ, precum si masurile pe care edilul Capitalei le-a luat in domeniul Sanatatii, al Protectiei Sociale, dar si al Culturii, Protectiei Medilui si aplicarii Legii 10 privind retrocedarea caselor nationalizate.
"Nu am venit sa va spun povesti, va pot privi in ochi atunci cand va raportez, cu tot respectul, munca depusa in Primaria Muncipiului Bucuresti. A fost un an greu, de criza, in care, in ciuda multor dificultati, am reusit sa mentinem functionalitatea si imbunatatirea conditiilor de trai in Capitala. (...) Mi-as fi dorit sa facem si mai multe. Stiu ca sunt inca o serie de oameni nemultumiti ca nu s-a facut suficient. E dificil sa ii multumesti pe toti si uneori chiar imposibil. Dar pot sa va spun ca nu ma voi opri aici. Si asa cum de fiecare data am dus la bun sfarsit tot ce am promis, asa voi face si acum", a spus Oprescu in deschidere.
Referindu-se la ideea prezentarii anuale a bilantului de activitate, primarul general a precizat ca aceasta ar trebui sa fie "regula obligatorie de morala si conduita pentru orice om politic". "Consider ca este un gest de normalitate care ar trebui sa fie regula obligatorie de morala si conduita pentru orice om politic, pentru orice om care are raspunderea gestionarii si administrarii banului public, si care, prin functiile numite sau alese, are menirea sa conduca o institutie sau o comunitate. Opinia publica, electoratul, trebuie sa cunoasca in permanenta, in mod deschis si transparent, realizarile si nerealizarile, problemele reale, proiectele si planurile de dezvoltare care vizeaza direct viata lor si a familiei lor", a spus Oprescu.
Infrastructura stradala si utilitati publice
In anul 2009, in domeniul infrastructurii s-au finalizat lucrarile de reabilitare a sistemului rutier pe strazile George Enescu, Bachus, Tacerii, Brezoianu, Humulesti, Freamatului, Leonida Varnali, Ionel Perlea - contractate in anul 2008 -, precum si cele de reparatii pe carosabil si trotuare, de amenajare a spatiilor de parcare - 13 locatii in sectorul 1, 9 locatii in sectorul 2, 6 locatii in sectorul 3, 7 in sectorul 4, 15 in sectorul 5 si 11 in sectorul 6.
In paralel, Administratia Strazilor a continuat programul de intretinere multianuala a marilor bulevarde, in vederea mentinerii nivelelor de serviciu contractate. Este vorba despre 98 de artere cuprinse in cele 6 pachete de strazi din program.
Tot in cursul anului trecut s-au executat si finalizat lucrarile proiectare si renovare, reabilitare sistem de ventilatie, sistem statii de pompare etc. la doua pasaje rutiere importante din Capitala: Pasajul Unirii si Pasajul Victoriei. De asemenea, Primaria Capitalei a finalizat licitatiea si a inceput reabilitarea Pasajului Lujerului. Totodata, au fost incheiate licitatiile si urmeaza inceperea lucrarilor de reparatii la 6 poduri: Bordei, Lac IOR, Ciurel, Timpuri Noi si Tei-Toboc, iar la Podul Lacul Tei au inceput si sunt in stadiu avansat de executie lucrarile de reparatii capitale. "In anul 2010 ne-am propus sa reabilitam inca 19 artere, pentru care am demarat procedurlei de licitatie: Aviatorilor, Piata Charles de Gaulle, C-tin Prezan, Mircea Eliade, Valea Lunga, Peris, Pescarilor, Avrig, Grigore Cobalcescu, Cetatea de Balta, Padina, Teisani, Maior Vasile Bacila, Drum Bragadiru, Pescarilor, Laminorului, Piata Garii de Nord, Rasaritului, Drum Padurea Pustnicu. Dorim, totusi extinderea programului de intretinere multianuala la alte aproximativ 60 de artere, pentru care se realizeaza expertize tehnice si se cauta solutii de implementare", a precizat Sorin Oprescu.
La capitolul reabilitare strazi cu linii de tramvai, in 2009 au fost finalizate Calea Mosilor (Sos.Mihai Bravu - Piata Unirii), terminal transport public Pta. Sf. Vineri/ Piata Sf. si Str. Viitorului (Sos.Stefan cel Mare - Piata Galati). In executie se mai afla doar Strada Tunari (Sos.Stefan cel Mare - Pta. Galati.
Supralargiri de strazi
Tot in 2009 au fost finalizate urmatoarele lucrari de strapungeri, supralargiri si penetratii: Piata Obor lungime 2,2 km cale dubla si Str. Gen. Berthelot lungime 1,53 km. Mai sunt in executie sau in pregatire de executie: Pasajul denivelat suprateran Basarab - lungime 1,92 km - (executat 75%); supralargire Str. Gh. Ionescu Sisesti - lungime de 3,33 km (executat 95%); Strapungere Buzesti-Berzei-Uranus (1,85 km, executat 3,5%); supralargire Soseaua Pipera - Pasaj denivelat (1,36 km, in pregatire pentru executie); supralargire Nitu Vasile (2,340 km, finalizat 100% tronson Secuilor - Obregia, in lucru tronson Obregia - Constantin Brancoveanu 20%); Supralargire Bd. C-tin Brancoveanu (4,96 km, finalizat tronson 100% Oltenitei- Nitu Vasile, in lucru tronson Nitu Vasile - Obregia 15%); Penetratie Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti-Pitesti (10,0 km, in pregatire pentru executie); penetratie prelungire Ghencea-Domnesti (Str. Brasov-limita administrative) - lungime 6,5 km, in pregatire pentru executie; strapungere Bd. Nicolae Grigorescu-Splaiul Dudescu - lungime 2,3 km, in pregatire pentru executie.
Sensuri unice si semaforizare
In scopul fluidizarii traficului s-au identificat posibilitatile de introducere a sensurilor unice de circulatie, a benzilor de rulare dedicate transportului public, vehiculelor de interventie si, eventual, taxiurilor (care nu au fost analizate in cadrul altor studii), si de realizare de parcaje supraetajate in apropierea arterelor majore. Astfel, vor fi imbunatatite conditiile de deplasare in zona cuprinsa de urmatoarele artere: Sos. Stefan cel Mare - sos. Mihai Bravu - calea Vacarestilor - str. Nitu Vasile - str. Izvoru Rece - str. Drumul Gazarului - sos. Giurgiului - str. Toporasi - str. Prelungirea Ferentarilor - calea Ferentarilor - str. Mihail Sebastian – str. Drumul Taberei - bd. Timisoara - bd. Vasile Milea - bd. Regiei - sos. Orhideelor - calea Grivitei - str. Turda - bd. Maresal Alexandru Averescu - bd. Maresal C-tin Prezan - calea Dorobantilor.
De asemenea, au post puse in functiune instalatiile de semaforizare pentru 5 treceri pietoni, in intersectiile: Calea Victoriei/ Str. C.A. Rosetti; Sos. Kiseleff/Str. Docentilor; Sos. Kiseleff/Str. Primo Nebliolo; Sos. Kiseleff/Str. Monetariei; Sos. Kiseleff/capat tramvai 41. Au fost acceptate operational semaforizarile in cele 96 de intersectii cu subsistemele aferente si au fost instalate, testate si acceptate operational, echipamentele pentru subsistemul de Management al Transportului Public pe 302 vehicule apartinand RATB, respectiv 34 de troleibuze Astra IrisBus, 38 de tramvaie V3A si V3A modernizate si 230 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3. A fost realizat Centrul de Control pentru Managementul Transportului Public, in sediul apartinand RATB din str. Pitar Mos.
Apa, canalizare
Extinderea retelelor de apa si canalizare in sectoarele 1 si 6 s-a facut in baza unor proiecte finantate de Banca Mondiala, astfel: Contract B1 - 20 de strazi, din care 10 finalizate; Contract B2 - 52 de strazi, 8 finalizate in Cartierul Vatra Noua, 8 in Chitila Triaj, 11 din 13 incepute in Straulesuti - Stanga, 3 din 10 strazi incepute in Straulesti- Dreapta si 13 finalizate in Cartierul Odai.
Primaria Capitalei a reusit, in paralel, extinderea retelelor de canalizare pe 15 strazi din sectoarele 2, 4 si 5, pe 4 strazi de pamant sip e 12 strazi din Cartierul Olimpia din sectorul 3, remedierea lucrarilor de canalizare pe Bd. Laminorului sector 1 si finalizarea legaturii intre canalul colector B 1 si colectorul Boanca pentru preluarea debitelor pluviale suplimentare.
Contorizarea termica
In privinta proiectuui "Contorizarea vanzarii de caldura si apa calda", primarul general a nuntat ca etapa I a acestuiai a fost finalizata la inceputul anului 2009, cand au fostcontorizate 12.740 de scari de bloc din cadrul a 5.653 de immobile, iar in 2009 a inceput etapa a II, cu 4.000 de scari din 1.800 de blocuri.
Parcarile - la faza de "strategie"
"Una din marile probleme ale Bucurestiului pe care o stim cu totii este problema parcarilor, total insuficiente in comparatie cu cresterea numarului de autovehicule din ultimii ani. Avem in curs de finalizare a unei strategii de parcari. Avem in vederea realizarea urmatoarelor tipuri de parcari: parcari subterane, parcari supraterane si de resedinta. In 2009 au fost avizate 11.656 locuri parcare de resedinta. Avem in vedere dezvoltarea in patru zone de interes a unor pachete de parcari de resedinta in zonele: Calea mosilor - 7 pachete; Colentina - 5 pachete; Drumul Taberei - 7 pachete; Iuliu Maniu - 7 pachete", a anuntat Oprescu.
In parteneriat public-privat, in 2009 s-a semnat contractul de concesiune pentru construirea Parcajului subteran Piata Universitatii, cu Consortiul Interparking Hispania S.A., Terratest Cimentaciones S.L., Alius Inversiones S.L., Simex S.A. De asemenea, a fost finalizata procedura de concesiune de lucrari pentru Parcajul subteran Gara de Nord. Intrucat situatia juridica a terenului nu a fost clarificata nici pana cum, contractul de proiect in forma negociata nu a fost supus aprobarii CGMB, fiind necesara transmiterea terenului din proprietatea Ministerului Transporturilor in proprietatea PMB.
"De asemenea, suntem in faza de intocmire a formalitatilor necesare in vederea stabilirii situatiei juridice pentru inca 8 amplasamente de parcaje subterane, intocmirea documentatiei cadastrale si intabularea amplasamentelor", a mai spus Sorin Oprescu. Este vorba despre parcajele subterane de la Esplanada Gara Baneasa, Piata Walter Maracineanu, Piata Presei, Piata Alba Iulia, Edgar Quinet, Piata Charles de Gaulle, Piata Dorobanti si Piata Revolutiei- Ateneul Roman.
"Pentru parcajele supraterane suntem in faza in care identificam terenurile disponibile, rezolvam situatiile juridice ale terenurilor pentru a le putea intabula, pentru a trece la faza urmatoare, realizarea studiilor de fezabilitate si demararea procedurile de proiectare si executie a acestor parcari. Avem in vedere trei tipuri de parcaje supraterane in functie de zona in care vor fi amplasate: Parcaje supraterane Tip 130 locuri, Tip 300 locuri, Tip 500 locuri", a precizat primarul general.
Sorin Oprescu a amintit de preluarea, de catre municipalitate, a peste 3.000 locuri de parcare de la societatea Dalli Exim, prin rezilierea contractului. "Suntem departe de a fi multumiti de modul in care am reusit sa le administram si sa le exploatam. Va trebui sa introducem disciplina severa in randul lucratorilor din aceste parcari si avem in vedere sa montam aparate de taxare sau alte modalitati de monitorizare moderne, ca in orice oras european", a avertizat edilul-sef.
Reabilitarea scolilor si gradinitelor cu fonfuri BEI
"O problema majora cu care s-a confruntat Bucurestiul - si multi ani neglijata - a fost infrastructura sistemului educational. Multi ani spatiile de invatamant din scoli si gradinite au cunoscut o degradare continua, o deteriorare a instalatiilor facand, deseori, aproape imposibila desfasurarea activitatilor didactice. Desi existau bani europeni alocati prin BEI, in care erau incluse in proiect 102 scoli, acest program era partial efectuat si blocat. Acum va pot spune ca lucrarile sunt fie finalizate fie vor fi finalizate in acest an, la toate cele 102 scoli. Deci pot sa spun ca daca in cinci ani s-au finalizat doar cinci scoli, in doi ani din mandatul meu cred ca voi reusi finalizarea reparatiilor si modernizarilor, inclusiv cu dotarile aferente a celor 102 scoli. Avem in vedere ca in acest an, dupa finalizarea negocierilor cu BEI si realizarea procedurilor de rigoare, adica studii de fezabilitate si licitatii pentru proiectare si executie, sa incepem un program substantial pentru 40 de gradinite care sa aduca bucuria copiilor si liniste parintilor", a anuntat Oprescu.
Stadionul Lia Manoliu
Referindu-se la construirea Stadionului National Lia Manoliu, Oprescu a precizat ca programul de investitii mari ale Bucurestiului "contine un obiectiv de importanta deosebita atat ca valoarea constructiei, cat si ca imagine pentru Romania". Dupa cum se stie, proiectul se bazeaza pe reconstructia totala a stadionului ca arena cu 55.000 locuri acoperite, urmarindu-se asigurarea celor mai bune conditii de vizibilitate pentru spectatori prin apropierea tribunelor de terenul de joc, valorificarea spatiului de sub gradenele stadionului prin amenajarea acestora pentru sportivi, oficiali, spectatori. In aprilie 2007 fost incheiat contractul de executie intre Primaria Municipiului Bucuresti si Asocierea Max Bogl Bauunternemmung GmbH &Co. Germania si Astaldi S.p.a. Italia. Termenul de finalizare a obiectivului de investitii aprobat este de 34 luni de la data ordinului incepere si include proiectare, demolare, executie organizare santie executie stadion, dezafectare organizare de saniter si refacere teren afectat de organizarea de santier. Investitia a inceput in anul 2007 cu lucrarile de demolare vechiului stadion. In cursul anului 2010 urmeaza a se executa finalizarea gradenelor, finalizarea stalpilor de sustinere a acoperisului, compartimentari si instalatii interioare, acoperisul retractabil, sistematizare verticala, retele exuerioare aferente utilitatilor si post trafo pentru asigurarea alimentarii individuale cu energie electrica.
"Valoarea lucrarilor executate la finele anului 2009 este de 262.213 mii lei. Dupa cum stiti, stadiul executiei lucrarilor de constructie si montaj erau aproape la cota 0 iar acum evolutia acestui proiect este spectaculoasa, se vede cu ochiul liber. In ciuda tuturor greutatilor, in acest an s-a intrat intr-un ritm alert de lucru, astfel incat intarzierile dinainte au fost aproape recuperate si cred ca ne vom bucura impreuna ca, dupa omologarea de catre UEFA, vom avea mandria sa asistam pentru prima oara in Romania, la organizarea unei finale de cupa europeana la fotbal pe un stadion modern, la ultimele standarde in domeniu. Lucrarile se afla in stadiu avansat de executie, urmand a fi finalizate in decembrie 2010", a anuntat Oprescu, amintind ca a fost de curand la Frankfurt, unde a luat contact cu cei care asigura mentenanta renumitului stadion din acest oras si cu care este foarte posibil sa incheie un parteneriat de management comun.
Consolidare antiseismica
In cadrul Programului de actiuni privind reducerea riscului seismic sunt in derulare activitatea de proiectare si executie la un total de 51 imobile, cu 1.730 apartamente, a spus primarul oprescu. La imobilele cu destinatia de locuinte incadrate in clasa I de risc seismic se aproba anual, prin Hotarari de Guvern, listele de prioritati, pe baza carora se aloca fondurile de la bugetul de stat. in anul 2009 a fost finalizat din punctul de vedere al lucrarilor de executie si receptionat 1 imobil cu 55 apartamente (str. Stirbei Voda nr. 17) si sunt in executie lucrarile la doua imobile cu 172 apartamente, respectiv: Calea Victoriei nr. 128 (realizat 70%) si bd. Nicolae Balcescu nr. 24 (realizat 90%).
De asemenea, au fost aprobate proiectele pentru 9 imobile cu 235 apartamente, la care urmeaza sa se declanseze procedurile de achizitie de lucrari, iar pentru 5 imobile insumand 70 apartamente se va organiza procedura de achizitie de servicii (proiectare). Tot in cursul anului 2009 s-au demarat proceduri de achizitii publice pentru contractarea proiectarii lucrarilor de consolidare pentru 10 imobile cu 283 apartamente, urmand a se incheia contracte pentru 8 imobile; consolidarea a 10 imobile cu 309 apartamente, urmand a se incheia contracte pentru 8 imobile; expertizarea tehnica a 11 cladiri cu 452 apartamente, urmand a se incheia contracte pentru 3 imobile.
fondurile alocate si utilizate in anul 2009 pentru derularea programelor anuale au insumat 3840 mii lei, din care, peste 90% sunt fonduri alocate de la bugetul de stat.
Construirea de apartamente
Programul pentru construirea de locuinte pentru anul 2009, a avut in vedere urmatoarele obiective:
a) Bloc M1 (locuinte sociale) din Ansamblul Strapungere Marasesti - regim inaltime PA8E., 32 apartamente cu una si trei camere. Valoarea investitiei inclusiv TVA fiind de 38.400 mii lei. In prezent lucrarile de executie pentru investitia de baza au fost finalizate si obiectivul receptionat. Blocul este racordat la reteaua de apa si canalizare precum si la reteaua de distributie a gazelor naturale. Urmeaza executia racordului la reteaua de alimentare cu energie electrica.
b) Bloc M8 ( locuinte sociale ) din Ansamblul Strapungere Marasesti - regim inaltime PA8E., 25 apartamente cu una, trei si patru camere, finalizat si receptionat in cursul anului 2008. Valoarea investitiei inclusiv TVA fiind de 43.100 mii lei. Predat prin DPG, in cota parte celor 6 Primarii de sector. Toate bransamentele pentru utilitati au fost executate. In luna septembrie 2009 a fost realizata receptia la terminarea lucrarior pentru acest obiectiv de investitii.
c) Blocul M55 ( locuinte sociale ) din Ansamblul Strapungere Marasesti din Ansamblul Strapungere Marasesti - regim inaltiime PA8E., 92 apartamente cu o camera. Valoarea investitiei inclusiv TVA fiind de 73.300 mii lei. Investitia este executata in proportie de 80%. Lucrarile de executie la investitia de baza au fost sistate, constructorul solicitand incheierea unui act aditional pentru decalarea termenului de finalizare alucrarii si suplimentarea valorii. Blocul este racordat la reteaua de apa si canalizare precum si la reteaua de distributie a gazelor naturale. Urmeaza executia racordului la reteaua de alimentare cu energie electrica.
d) Blocul V34B ( locuinte sociale ) din Ansamblul Vitan - Dudesti cu regim inaltime PA8E, 35 apartamente cu doua si trei camere. Valoarea investitiei inclusiv TVA fiind de 59.400 mii lei. In prezent lucrarile de executie pentru investitia de baza au fost finalizate si obiectivul receptionat. Blocul este racordat la reteaua de apa si canalizare precum si la reteaua de distributie a gazelor naturale. Urmeaza executia racordului la reteaua de alimentare cu energie electrica.
e) blocurile din ansamblul Ghermanesti Judetul Ilfov D1A, D1B, D4 si PR6 (punere in executare Sentinta Inaltei curti de casatie si Justitie nr. 6633/noiembrie 2004 - finalizare obiective) - proiectare finalizata.
Pentru blocurile D1A si D1B lucrarile de executie au facut obiectul licitatiei publice. Au fost incheiate contractele pentru executia lucrarilor de finalizare a investitiilor cu castigatorul licitatiei. Valoarea investitiei inclusiv TVA fiind de 59.000 mii lei. Au inceput lucrarile de executie, la finele lui 2009 constructorul prezentand primele situatii de lucrari.
Pentru blocurile D4 si PR6 a fost intocmita si depusa la DACC documentatia in vederea demararii procedurii de licitatie pentru achizitionarea lucrarilor de executie, in valoare de 46.000 mil lei inclusiv TVA.
"�Licitatia a fost anulata deoarece, in urma numeroaselor clarificari solicitate de ofertanti, s-a ajuns la concluzia existentei unor deficiente majore in elaborarea documentatiei tehnice. Totodata, avand in vedere ca proiectul de executie a fost elaborat in cursul anului 2007, situatia acuala a celor doua constructii nu mai corespunde proiectului initial, fiind necesara reproiectarea�", a anuntat Oprescu.
Sanatate
"De la preluarea celor 18 spitale de catre Primaria Capitalei, principala preocupare a fost aceea de a rezolva problema subfinantarii acestora prin acoperirea cheltuielilor de baza, respectiv cheltuieli materiale si de capital astfel incat sumele obtinute din contractele cu CASMB sa fie utilizate pentru achizitionarea de medicamente si materiale sanitare. Prin alocarea unor sume importante catre spitale, bugetele acestora au fost degrevate de plata utilitatilor si au fost realizate importante dotari ceea ce a permis mentinerea numarului de pacienti dar si cresterea adresabilitatii acestora, proveniti din alte judete si din mediul rural. Alocarea de catre administratia locala a sumei de 40.800.000 Euro in anul 2009 catre cele 18 spitale a facut posibila realizarea unor indicatori de exceptie, si anume: la 4265 numar total de paturi sa se inregistreze 222.813 pacienti externati, o durata medie de spitalizare de 6 zile si un grad mediu de ocupare de 80% dar si o crestere semnificativa a indicelui de complexitate a cazurilor (ICM)”, a anuntat Oprescu.
El a dat ca exemple investitiile de la Spitalul Sf Maria, unde s-au alocat, de catre municipalitate, 19,310 mii lei, La Cantacuzino - 10,015.77 mii lei, Colentina - 11,862.16 mii lei si Spit Clinic Nicolae Malaxa - 25,664.95 mii lei.
Protectia sociala
"In cadrul preocuparilor in sfera protectiei sociale, doresc sa va punctez doar cateva dintre activitatile inteprinse in acest domeniu: "1-2-3 LET’S GO!" - Promovarea unui mod de viata sanatos pentru copiii din municipiul Bucuresti; oferirea de spectacole gratuite copiilor cu ocazia Zilei internationale a drepturilor copilului - 20 noiembrie 2009; asigurarea accesului gratuit copiilor la muzeele din Bucuresti - 5 muzee, 700 de copii participanti. De asemenea, cu ocazia Sarbatorilor de iarna, au fost oferite spectacole gratuite pentru beneficiari de asistenta sociala. Am acordat sprijin in vederea integrarii sociale a persoanelor cu dizabilitati, pentru care am achizitionat 250 fotolii rulante (copii și adulți) ai 4 microbuze accesibilizate", a mai spus Oprescu.
Restaurarea cladirilor culturale
La capitolul Cultura, Oprescu a precizat: "Cartea noastra de vizita este respectarea valorilor culturale a orasului. In acest sens am finalizat urmatoarele obiective de investitii: Biblioteca Publica Octavian Goga - Biblioteca Metropolitana Bucuresti; restaurarea si refunctionalizarea Vilei E si Vilei D - Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului din Mogosoaia; consolidarea si restaurarea Cuhniei - Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului din Mogosoaia; reamenajarea Salii Studio a Teatrului Odeon; reabilitarea si modernizarea Sala Atelier a Teatrului de Comedie, fiind deja realizata receptia finala si deschiderea oficiala a Salii Atelier; modernizarea si extinderea Teatrului de Revista "Constantin Tanase"; reabilitarea Teatrului de vara - Teatrul de Revista Constantin Tanase", a anuntat Oprescu.
El a mai spus ca urmareste imbogatirea orasului cu opere de valoare, respectiv a unor statui, cum ar fi de pilda amplasarea statuii Carol I si a unui ansamblu statuar cu personajele marelui Caragiale.
Centrul Istoric
"Una dintre bogatiile arhitectonice ale orasului si care ar trebui sa fie punct de atractie turistic, cultural si comercial este Centrul Istoric. Din pacate aici avem multe de facut. Suntem doar la inceput. S-a inceput de mai multi ani reabilitarea tramei stradale intr-un contract care a avut evolutii nefericite. Au fost multe perioade de stagnari, neintelegeri cu castigatorii licitatiei, repsectiv societatea SEDESA. Pentru a continua lucrarile si a le duce la finalizare, in cursul acestui an am fost nevoit sa reziliez contractul initial. Din cele 14 strazi din Zona Pilot mai mult de 60% din suprafetele de strazi si/sau reabilitari de retele au fost sau finisate sau incepute. Am pus in siguranta lucrarile si ne pregatim pentru a continua desfasurarea proiectului, astfel incat sa terminam lucrarile in circa 10-12 luni", a precizat primarul general.
In cursul anului 2009 au fost alocate fonduri pentru repararea lacasurilor de cult, conservarea si intretinerea bunurilor de patrimoniu apartinand cultelor religioase recunoscute in Romania. Astfel, In perioada 18 - 20 decembrie 2009 a avut loc jurizarea proiectelor depuse in cadrul Concursului pentru Restaurarea, extinderea si remodelarea functionala a "Hanului Gabroveni". Au fost depuse 80 de proiecte, dintre care 42 au ramas eligibile. Castigator a fost ales proiectul cu numarul 58, apartinand firmei SC META CONCEPT DESIGN SRL.
Proiecte culturale
In perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie 2009, Centrul de Proiecte Culturale ArCuB a derulat peste 50 de proiecte culturale, insumand mari evenimente de strada, festivaluri, expozitii, proiecte editoriale, spectacole de teatru, concursuri si evenimente care fac parte din toate ramurile manifestarilor artistice. Evenimentele au stat sub marca Bucuresti 550 - Bucura-te de Bucuresti!, cu ocazia a 550 de ani de la prima atestare documentara a orasului. Edilul-sef a enumerat, la capitolul evenimente organizate, Gala premiilor UNITER, Zilele Bucurestiului, Cred in Mos Craciun, Revelion 2010, Ziua Europei, Gala Premiilor Municipiului Bucuresti pentru Cultura si Arta - Sectiunea Artele Spectacolelor, Bucuresti - Strict Secret, Festivalul de Muzica Veche Bucuresti, Festivalul National de Teatru etc.
Parcurile
"In viziunea noastra, un rol foarte important il are oferta pe care o poate face orasul pentru cetatenii ei, in scopul recreeri, relaxarii, destinderii. Din acest motiv, administratia orasului a acordat o atentie deosebita activitatii din parcuri, lacuri, spatii verzi, locuri de agrement si sport. In acest sens enumar cateva din realizarile anului care au trecut: finalizarea a 12 terenuri de sport in: Tineretului - 6, Carol -1 , Herastrau Roata Mare - 1, Herastrau Ficusului �- 1, Izvor �- 1; modernizarea� strandului Dambovita; amenajarea patinoarelor pentru perioada de iarna in parcurile Cismigiu, Unirii si Herastrau; plantarea a peste 3�milioane de flori din productie proprie; acces gratuit Internet in parcurile Herastrau, Izvor si Floreasca; amenajari peisagistice: Fantana Miorita, Ateneul Roman, Universitate, axa N-S; finalizarea lucrarii "Punerea in siguranta a barajului Cernica de pe raul Colentina - Etapa a II-a Reabilitarea descarcatorului de ape mari”; redeschiderea ecluzei Herastrau; finalizarea pistei de biciclete din parcul Herastrau - 4 km si in Tineretului - 6 km; reabilitarea fantanilor arteziene din Piata Revolutiei, Casa Armatei, Sfintii Voievozi, Izvorul Rece, Academia Militara si in parcul Tineretului; reabilitare cismelelor si a meselor de sah din parcuri; demersuri pentru accesarea fondurilor structurale "Amenajare parc Ghencea"; renovarea celor 2 biblioteci din parcul Herastrau; centre multifunctionale de zi pentru copii in parcul Herastrau; punct de prim ajutor in fiecare parc; reabilitarea terenurilor de minigolf din parcurile Herastrau, Tineretului si Floreasc; amenajarea si decorarea parcurilor in perioada sarbatorilor de iarna.
Mediu
Obiectivele principale in acest domeniu pot fi exemplificate astfel: continuarea amplului proiect ISPA de realizare a statiei de epurare a apelor uzate de la Glina; elaborarea hartii de zgomot si a sistemului de management pentru municipiul Bucuresti; promovarea conceptului de eticheta ecologica, prin formarea unei atitudini responsabile a comunitatii locale si incurajarea consumului de servicii ecoetichetate; intarirea controlului si perfectionarea managementului spatiilor verzi; monitorizarea implementarii Programului Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului in municipiul Bucuresti; evaluarea calitatii apelor uzate deversate in reteaua oraseneasca de canalizare.
Caini i fara stapan
"Bucurestiul a avut o mare problema care este inca departe de a fi rezolvata si ma refer la supravegherea cainilor fara stapan din Bucuresti. Si in acest sens s-au facut multe, dar suntem departe de a fi multumiti noi si cetatenii. S-au realizat urmatoarele: in luna iunie 2009 a fost votata de CGMB Hotararea privind controlul reproductiei cainilor in Bucuresti. Prin aceasta hotarare s-a decis gratuitatea adoptiei atat la persoane fizice cat si juridice si oficializeaza reintoarcerea cainilor in teritoriu dupa sterilizare, deparazitare, vaccinare, inregistrare in baza unica de date. Tot in luna iulie s-a deschis si adapostul de la Mihailesti pentru cazarea a 500 de caini. In cursul anului trecut au fost prinsi 5.679 caini, adoptati si sterilizati - 4.979", a spus Oprescu.
Pentru 2010, obiectivele edilului Capitalei sunt reducerea numarului de caini liberi pe strazi prin extinderea capacitatii de sterilizare si identificare atat la cainii fara stapan cat si la cainii cu stapan.
Legea 10 privind retrocedarea caselor nationalizate
"O obligativitate a autoritatii locale este rezolvarea dreptului de proprietate a cetatenilor. In acest sens isi desfasoara activitatea laborioasa si, de cele mai multe ori dificila, Comisia de Legea 10. In mod succinct, va prezint situatia activitatii din anul 2009 din acest domeniu: in perioada 01.01.2009 - 21.12.2009 au fost emise 1.468 dispozitii, din care 127 de restituire in natura, 196 de restituire in natura si masuri reparatorii, 665 - masuri reparatorii, 463 - respinse, 11 - declinari si 6 - compensari.
Inspectie si control
Directia de inspectie si control a desfasurat o activitate cu caracter permanent, pe mai multe dimensiuni: inspectie la lucrari edilitare, respectarea disciplinei in contructii si respectarea de reglementari, urmarirea si rezolvarea sesizarilor populatiei, inspectia in domeniul publicitatii, a controlului transporturilor utilitatilor publice, controlului comercial, a regulilor din salubritate, ecologie si protectia mediului, a respectarii normelor din domeniul public si autorizarii spatiilor publice. "Activitatea a fost mult imbunatatita in 2009, lucru materializat de cateva cifre semnificative: a). Petitii primite spre solutionare�: - 6.564, din care�6.489 solutionate; b). Numar controale efectuate�: - 32.508�; PVCSC intocmite: 5.360; Valoarea totala a amenzilor:9.010.850 lei; d). - Numar sanctiuni complementare – 117, din care 17 suspendare activitate, 100 autorizatii taxi (retinute 72, retrase 9, suspendate 9); ). - Petitii solutionate cu cel putin 5 zile inainte de termen (procent)� - 2.839 (43,12%) fiind astfel indeplinit si depasit procentul de 40% stabilit prin sistemul de management al calitatii; f) Cazuri in care au fost sesizate organele de urmarire penala - 50, pentru nerespectarea prevederilor Legii 50/1991, privind Autorizarea executarii lucrarilor de constructii; g) Au fost elaborate 224 de Dispozitii ale Primarului General in baza carora au fost desfiintate 476 de constructii ilegal executate pe domeniul public al Municipiului Bucuresti", a mai precizat Oprescu.
Politia Comunitara va fi intarita
"Siguranta cetateanului in orasul in care traieste este fundamentala. Toate studiile sociologice din ultimul timp arata o crestere serioasa a infractionalitatii pe teritoriul intregii tarii, inclusiv al Bucurestiului. Din acest motiv, autoritatea locala trebuie sa se implice pentru ca are raspunderi majore. Am luat masuri de intarire a rolului si puterii organizatorice si de reactie a Politiei Comunitare si avem de gand sa intarim acest domeniu. Nu ne putem juca cu viata oamenilor, cu protectia cetateanului. Nu putem lasa populatia sa fie expusa la acte de violenta, talharii, furturi din locuinte, cresterea consumului si traficului de droguri mai ales in randul tinerilor, vulnerabilizarea populatiei la actele de infractionalitate efectuate de grupuri deja constituite de crima organizata", a anuntat primarul general.
Orasul in dezvoltare
"Desi este an de criza, responsabilitatea noastra este sa ne preocupe dezvoltarea orasului. Trebuie sa trecem peste orice greutate. In acest sens ne preocupa atragerea de investitii straine, incurajarea proiectelor de parteneriat public-privat, crearea unui climat propice mediului de afaceri, parteneriate si schimburi de experienta cu municipalitati a unor orase dezvoltate - de exemplu Paris, Frankfurt, Praga etc. -, elaborarea si initierea unor proiecte utile orasului si eligibile din categoria fondurilor europene si explorarea si contractarea unor credite externe avantajoase. In acest sens va pot da multe exemple. Am initiat demersurile pentru aprobarea unui nou credit in valoare de pana la 60 mil. euro de la Banca Europeana de Investitii, destinat realizarii unui proiect de construire a 20 de gradinite. La sfarsitul lui 2009, proiectul era in stadiu de evaluare tehnica si financiara de reprezentantii BEI. Am initiat discutiile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru obtinerea unui credit de 170 mil. euro pentru finantarea unui proiect de achizitionare a 20 de tramvaie noi si producere/asamblare a 75 de tramvaie printr-un mecanism de tip joint-venture sub licenta RATB. La sfarsitul anului, proiectul era in stadiul de evaluare tehnica de reprezentantii BERD. In anul 2009 am pregatit si depus cererile de finantare in cadrul Programului Operational Regional, AP 5 "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", DMI 5.1 "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe", pentru consolidarea, restaurare si conservare Arcului de Triumf, Casei Cesianu, Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu" si Muzeului "Dr. Nicolae Minovici", a mai spus Oprescu
Primaria Capitalei va avea o noua organigrama
"In cadrul activitatii curente, un rol important il are conlucrarea intre Primarul General si aparatul sau executiv si Consiliul General. Personal apreciez ca, in ciuda diversitatii politice, colaborarea pe care am avut-o cu reprezentantii partidelor alesi in Consiliul General, a fost una per ansamblu constructiva, pozitiva, fara tensiuni majore. Acest fapt ma incurajeaza dar si demonstreaza ca, atunci cand pe oamenii politici ii preocupa problemele reale ale comunitatii pe care o reprezinta, se pot face multe lucruri bune. In perioada imediat urmatoare, mi-am propus sa perfectionez si sa optimizez functionarea institutiei, astfel incat Primaria Generala sa devina mai eficienta si mai prompta in rezolvarea problemelor cetatenilor si orasului. Astfel, vom trece la o noua organigrama si la o evaluare si selectionare mai buna a oamenilor care sunt angajati in aceasta institutie, pe criteriile normale ale profesionalismului, seriozitatii, cinstei si dedicarii adevarate locului lor de munca", si-a incheiat Oprescu bilantul.
Magda SEVERIN  
Alte articole
  Oprescu: Toate parcarile exploatate de Dalli intra in administrarea Primariei Capitalei pana in 11 iulie    (2009-06-13 12:25)
  Oprescu: Se va mai scrie despre demisii, demiteri si plecarea unor personaje din Primaria Capitalei    (2008-07-25 12:27)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Oricine si orice ar face, Bucurestiul ramine o mare gaura neagra .   de sorge
Infrastructura stradala si altele   de Orlando
Raport de Activitate STANDARD prezentat in chip de "REALIZARI".. Oricum TOT GRETZOS si NASHPARLIU...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Stirile zilei
 16:58 
  2010-01-22
8 comentarii
 15:08 
Spectacol de gala la Ateneul Roman  2010-01-22
1 comentariu
 15:02 
  2010-01-22
2 comentarii
 14:56 
Liderul PSD, parasit si de Duvaz: Geoana sa-si asume esecurile si sa se lase judecat de partid  2010-01-22
6 comentarii
 14:47 
O noua demisie in PSD: Senatorul Corneliu Grosu se alatura grupului de independenti  2010-01-22
6 comentarii
 14:25 
Venus Williams, evolutie fara... chiloti la Australian Open!  2010-01-22
13 comentarii
 14:10 
  2010-01-22
33 comentarii
 13:58 
Apel catre bucuresteni pentru salvarea oamenilor fara adapost  2010-01-22
4 comentarii
 12:19 
  2010-01-22
3 comentarii
 12:16 
  2010-01-22
8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2010 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02234 sec.