Ziua Logo
  05:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Prezidentiale 2009
LIVE Basescu: N-am realizat toate obiectivele pe care mi le-am propus in 2004. Oamenii pleaca in al cincilea an din mandatul meu in somaj
 26 noiembrie, 20:20 
"Sunt extraordinar de multumit de turul intai. Rezultatul la prezidentiale era de asteptat, dar pentru mine a fost un lucru neasteptat ceea ce s-a intamplat la referendum. Este un semnal de o forta extraordinara care arata cateva lucruri extrem de importante. Romanii sunt profund atasati democratiei. Iata ca au venit pentru un referendum. Sigur ca a fost, aparent, o miza mai mare. Cert este ca asemnalele trebuie sa le citim corect. Primul semnal este reforma institutiilor statului. E un semnal ca solutia pe care eu am propus-o e corecta si asteptata de romani", a declarat Traian Basescu, invitat la Realitatea TV.
Statul a devenit foarte greu de suportat
"Nu am fost un presedinte comod pentru clasa politica. Se considera mare scandal cand m-am dus in Parlament si am spus nu se cheltuiesc fonduri europene, Guvernul nu are forta in tratarea proiectelor europene. Faceam ceea ce un presedinte trebuia sa faca: sa atraga atentia. Cred ca acest lucru mi-a facut mandatul foarte greu. Nu este o dorinta absurda, ci o concluzie la care am ajuns: statul a devenit extrem de greu de suportat din punct de vedere al costurilor: 29% din bugetul de stat se cheltuieste cu functionarea statului, in timp ce in lumea civilizata se cheltuieste 12-13%, prin urmare avem un stat supradimensionat".
O astfel de alianta (PSD-PNL) nu transfera automat voturile. Voturile le primesti in ziua alegerilor, si pe urma un mandat intreg trebuie sa le aperi. Nu stiu daca eu am reusit, dar nu se muta voturile o data cu aliantele. Una e alianta cu poporul si alta e alianta facuta intre partide.
In 2004, am fost la Grivco. A fost o decizie data de nevoia compromisului pe care trebuia sa-l fac ca sa obtin o majoritate parlamentara
In 2004 am fost la Grivco, o singura data. M-am ascuns ca am fost la Grivco? Nu. A fost o decizie data de nevoia compromisului pe care trebuia sa-l fac ca sa obtin o majoritate parlamentara. Dar nu ma ascund.
Nu stiu daca termenul mogul exista la acea ora. Eu am vazut ce fac acum, la vremea aceea nu-si permiteau. Acum li se pare ca prin televiziuni construiesc oameni politici si dupa aia ii distrug. Oamenii vor insa sa vada adevarul in presa. Eu am aflat ca decizia numirii premierului a fost luata la GRIVCO. E un lucru greu de acceptat de un sef de stat. Ar fi fost mai corect daca ma preveneau ca sunt un grup de politicieni care are o solutie.
Acum au inceput mogulii sa utilizeze televiziunile in lupta politica
"Acum li se pare ca prin televiziuni fac guverne, construiesc cariera de oameni politici si pe altele le distrug. Pozele aparute in presa despre intalnirile de la Grivco sau de la fundatia lui Patriciu arata ca domnul Johannis nu participa la discutii. Ce vreti sa spuneti in spatele lui Johannis? De ce vreti sa-mi fortati mana sa desemnez un premier in spatele caruia alti oameni decid? Preocuparea mea este sa desemnez un Guvern care sa lucreze pentru oameni, nu doar pentru oameni de afaceri."
"Aici e marele risc in a avea un Guvern facut de unii oameni de afaceri. Oamenii astia s-au imbogatit de pe urma statului, iar in timpul asta dumneavoastra ma intrebati de saracia romanilor".
Mergi nene la o gradina publica si bea o bere!
"Mergi nene la o gradina publica si bea o bere! Nu te mai ascunzi de nimeni", spune presedintele facand referire la intalnirea dintre lideri ai PNL, PSD cu Dinu Patriciu. "Am obligatia sa previn ca un grup sa nu realizeze un program economic in care oamenii sa nu fie parte a acestui program".
N-am stiut de afacerea Sterling
"Eu n-am auzit si nici n-am afirmat ca Patriciu ar fi fost in spatele afacerii Sterling. N-am oprit-o pentru ca n-am stiut de ea. N-a trecut de CSAT. Am oprit privatizarile in domenii strategice, dar aceasta concesiune (Sterling) nu a trecut prin CSAT. Nu exista in CSAT, s-a facut printr-o agentie. Nu cunosc deci cazul Sterling, stiu doar ca Guvernul a facut o sesizare in acest caz".
Dupa ce am constatat ca se privatizeaza PETROM-ul, in CSAT, am decis sa stopam privatizarile pentru o perioada de timp. Simtiti nevoia sa va aparati patronul? Va pot spune ca exista un raport al ANAF prin care Petrom trebuia sa plateasca TVA si nu l-a platit.
Nu voi proteja pe nimeni de institutiile statului. Este obligatia statului sa se fereasca de hoti. Dupa teoria domnului Vantu, omul de afaceri nu are decat sa incerce sa fure statul. Eu cred ca in mandatul meu Justitia a inceput sa functioneze. Sunt 20 de fosti ministri si parlamentari care au dosarele in instante. Acest proces a inceput abia din 2005 pentru ca pana atunci DNA-ul nu s-a atins de oameni de afaceri. "Dar va dau un exemplu despre cum lupta o televiziune impotriva instantei. Dumeavoastra v-ati solidarizat cu greva judecatorilor. Dar absolut intamplator, patronul dumneavoastra avea un proces care mai avea cateva luni pana sa se prescrie procesul, iar televiziunea s-a solidarizat foarte binevoitor cu greva magistratilor, si s-a tergiversat procesul pana cand s-a prescris fapta".
Despre incidentul din 2004, cand a lovit un copil la un miting electoral: "Nu-mi aduc aminte de incident"
In timp ce televiziunile difuzeaza imagini din 2004, cand Traian Basescu a lovit un copil in timpul unui miting electoral la Ploiesti. Intrebat daca e trucat "O sa ma uit si o sa va dau o explicatie. Nu pot afirma ca e trucaj. A zis copilul ceva? Nu stiu. Va sigur ca va voi da o explicatie publica. Nu-mi aduc aminte de incident. Lasati-ma sa ma consult cu cei care au fost cu mine".
Intrebat de moderatorul emisiunii de la Realiatate TV daca s-ar fi intamplat in Occident acest incident ce s-ar fi intamplat cu oficialul care a procedat in acest fel, Traian Basescu a raspuns: "Nu-mi dau seama. Va asigur ca va voi da o explicatie maine".
N-am realizat toate obiectivele pe care mi le-am propus. Unul din ele era chiar reforma statului, si nu l-am realizat. N-am realizat nici ce am promis despre traiul romanilor. Oamenii pleaca in al cincilea meu an de mandat in somaj. La fel cum intrarea in UE si cota unica sunt tot realizate in mandatul meu.
Daca ar fi sa fie Johannis acest premier, ar trebui sa am o discutie cu el, sa stiu ca Guvernul e agreat de el si nu impus.
"Nu eu am daramat Guvernul Boc, nu eu am respins Guvernul Croitoru, nu eu votez negativ Guvernul Negoita. Va asigur ca pe data de 7 vor fi foarte multe partide care vor dori sa fie la guvernare. Acest joc politic a mers prea departe si ii afecteaza pe romani in fiecare zi. Nu se poate merge cu aceasta lipsa de responsabilitate inca 5 ani. As numi imediat un alt premier, daca acest joc politic s-ar termina. Daca ar fi sa fie Johannis acest premier, ar trebui sa am o discutie cu el, sa stiu ca Guvernul e agreat de el si nu impus. Eu m-am lamurit public cine e in spatele lui Johannis, atunci cand partidele au venit la consultari fara sa fie dispusi sa faca un singur pas in stanga si in dreapta. Pai ce putea sa faca presedintele, sa asculte ce a stabilit domnul Voiculescu?"
Intrebat de ce nu a venit aceasta declaratie legata de Johannis inainte de primul tur, Traian Basescu spune ca "dupa ce se clarifica situatia Guvernului Negoita, va avea o discutie cu Johannis".
Romania nu poate iesi singura din criza
"Un presedinte are obligatia sa spuna adevarul. Realitatea e ca oricati bani s-ar cheltui, Romania nu poate iesi singura din criza. E cinstit ca oamenii sa auda de la seful statului ca cei care vindeau iluzii gen ''noi vom scoate tara din criza'' minteau. In 12 ianuarie 2009, am avut primele semnale ca poate vom fi afectati de criza, si imediat m-am dus la Bruxelles sa le zic ca s-ar putea sa le solicitam o finantare".
"In perioada de campanie electorala s-au luat masuri de reducere a cheltuielilor. Depinde pe ce folosesti bani imprumutati. Acum avem o campanie de alegeri prezidentiale in care Guvernul incearca cele mai anti-populare masuri pentru a pune ordine in finantele publice. Eu nu m-am opus".
Modernizarea statului tine de foame
Intrebat cum va arata Romania viitorului presedinte, Traian Basescu a raspuns: "Dupa cifrele stattistice. Am inceput sa devin optimist in ceea ce priveste reluarea cresterii economoice. Este important daca dublam cresterea economica de modernizarea statului. Modernizarea statului tine de foame. Cand reduci cheltuielile de functionare a statului, indrepti cheltuielile catre cei care au nevoie".
"Voi fi presedintele care se va bate pentru implementarea rezulatelor referendumului pentru ca altfel nu se va reforma nici Parlamentul, nici clasa politica. Nu am facut compromisuri nici cu oameni de afaceri, nici cu politicieni", a raspuns presedintele Traian Basescu unei intrebari venite de la telespectatorii Realitatea TV.
D.C./G.C.  
Alte articole
  Presedintia neaga prietenia Basescu-Ridzi si acuza Realitatea TV de campanie impotriva presedintelui    (2009-07-23 18:17)
  Traian Basescu: Au fost politicieni care au venit sa-mi ceara sa intervin in Justitie    (2008-05-20 00:33)
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
vai pdlacii trebuie sa mai renunte la o minciuna doua   de Shadow
basescu e pe dinafara   de is28b2
da   de adrian.radu
Asa este domnule presedinte   de Vasco da Gama
chiorule tu si imbecilii pdl-isti   de coscaru
Asa este.... sa plece 170 de mancatori de aer!   de sorincosmin
:))   de Mihai Cezar
Stirile zilei
 23:59 
Replica lui Basescu: "Nu mi-am lovit copiii, nu mi-am lovit sotia, nu am lovit copiii altora"  2009-11-26
19 comentarii
 22:48 
  2009-11-26
26 comentarii
 22:36 
  2009-11-26
17 comentarii
 21:00 
Traian Basescu, in Scanteia, ianuarie 1986: "Navigatori de pe aceasta plutitoare cetate de otel (..) isi indreapta gandurile spre tara, spre conducatorul partidului nostru, tovarasul Nicolae Ceusescu"  2009-11-26
13 comentarii
 20:47 
Vedeti cum presedintele Basescu loveste cu pumnul un copil, in timpul unui miting electoral din 2004  2009-11-26
639 comentarii
 20:18 
S-a dus la spital cu mana pe care si-a taiat-o cu flexul intr-o punga  2009-11-26
1 comentariu
 20:12 
Un tanar de 19 ani s-a sinucis dupa ce povestea de dragoste cu profa' de Romana s-a sfarsit (VIDEO)  2009-11-26
1 comentariu
 20:09 
Criza economica a determinat peste 45% dintre romani sa reduca din consum  2009-11-26
 20:01 
  2009-11-26
2 comentarii
 19:56 
  2009-11-26
 19:54 
Caracas: Hugo Chavez a ordonat interventia in forta impotriva manifestantilor anti-Basescu  2009-11-26
25 comentarii
 19:51 
Un vaccin contra cancerului, sub forma unui implant sub piele, a fost testat cu succes pe soareci  2009-11-26
4 comentarii
 19:29 
Basescu, despre problemele tehnice din discursul de la Teatrul Evreiesc: ''Ma tem ca e Vanghelie''  2009-11-26
3 comentarii
 19:07 
PRM infirma orice alianta electorala cu UDMR  2009-11-26
2 comentarii
 19:06 
Cuba a inceput importante manevre militare cu scopul de a se pregati pentru un eventual atac al Statelor Unite  2009-11-26
5 comentarii
 18:42 
Iisus ar fi fost in Anglia (Britania) pe cand avea 12 ani  2009-11-26
5 comentarii
 18:41 
Ce a vorbit Melescanu cu Dinu Patriciu  2009-11-26
3 comentarii
 18:39 
UPDATE - Moody's a scazut ratingurile BCR, BRD si Raiffeisen Bank Romania  2009-11-26
 18:33 
Campanie pe net: Celebrul ''Dorel'' s-a suparat rau pe Basescu, iar Geoana a pierdut dezbaterea pentru ca s-a ''pierdut in spatiu pentru eternitate'' (VIDEO)  2009-11-26
1 comentariu
 18:22 
Doua cateluse au fost operate la "sani" pentru a putea fi adoptate  2009-11-26
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03527 sec.