Ziua Logo
  11:16, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Cititi motivatia avizului negativ al Curtii Constitutionale
Parlamentul dezbate joi suspendarea presedintelui
-- ULTIMA ORA
 17 aprilie, 17:50 
Foto: Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
In opinia presedintelui votul de joi din Parlament nu inseamna doar un vot pentru soarta lui Traian Basescu, ci acest gest este mult mai important. Din punctul sau de vedere, motivele invocate de initiatorii demersului de suspendare nu inseamna incalcari ale Constitutiei. "Ceea ce se va intampla in Parlament este doar o decizie politica si o voi trata ca atare", a spus Traian Basescu in legatura cu votul din Parlament. "In Romania, trebuie sa decuplam oligarhii tranzitiei de la decizia politica", a adaugat Basescu, intr-o conferinta de presa, informeaza Realitatea Tv.
"Eu am interpretat mult mai bine Constitutia. Avizul Curtii Constitutionale consacra un presedinte care are obligatia de a fi activ", a declarat Traian Basescu. "Sunt cu sufletul impacat in relatia mea cu romanii si cu Constitutia", a spus Basescu.
Dupa ce a citit un paragraf din motivatia Curtii, presedintele a spus: "Argumentele Curtii Constitutionale confirma ca cei doi ani de mandat s-au desfasurat in litera si spiritul legii". Din punctul sau de vedere, pentru presedinte legea ANI este o prioritate, la fel ca si reformarea clasei politice. Alte prioritati pentru presedinte sunt accesul populatiei din mediul rural la fonduri europene, descentralizarea administratiei, reforma educatiei si a sistemului de sanatate.
Presedintele s-a referit si la "baietii destepti" care "fac milioane de euro in timp ce populatia plateste cel mai ridicat pret al energiei". "Trebuie consolidata reforma in Justitie si trebuie incurajati procurorii sa faca lumina", a spus Traian Basescu, referindu-se la reforma din justitie.
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (foto), a declarat ca maine se vor reuni Birourile Permanente ale Parlamentului si ar urma ca joi sa fie organizata sedinta celor doua Camere, pentru a se dezbate suspendarea sefului statului, informeaza Realitatea Tv. Presedintele Traian Basescu va fi invitat. Acesta si-ar fi anulat vizita in Macedonia si a sustinut o conferinta de presa la ora 18.00. Curtea Constitutionala a trimis, azi, Parlamentului motivatia avizului negativ dat cu privire la propunerea de suspendare din functie a presedintelui Basescu. Tot azi si-au decis maniera de vot - in favoarea suspendarii - PC si PRM.
Nicolae Vacaroiu a mai spus ca avizul Curtii Constitutionale va fi trimis in aceasta seara catre Monitorul Oficial, pentru a-l publica maine dimineata.
Presedintele Senatului a mai spus ca Basescu si-a amanat vizita in Macedonia, programata pentru joi si vineri. Pana in prezent, Administratia Prezidentiala nu a confirmat amanarea vizitei.
El a mai precizat ca, daca Parlamentul va decide suspendarea presedintelui, hotararea respectiva va fi trimisa Curtii Constitutionale, care trebuie sa decida daca au fost indeplinite toate procedurile legale.
Curtea va trimite, la randul, ei, catre Parlament, constatarea, dupa care hotararea Parlamentului de suspendare va fi publicata in Monitorul Oficial.
Curtea Constitutionala a trimis, astazi, Parlamentului, motivatia avizului negativ dat cu privire la propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.
Motivatia Curtii
Curtea Constitutionala apreciaza ca pot fi considerate fapte grave de incalcare a Constitutiei actele de decizie sau sustragerea de la indeplinirea unor hotarari obligatorii prin care presedintele ar impiedica functionarea autoritatilor publice, ar suprima sau ar restrange drepturile cetatenilor.
In motivarea Curtii Constitutionale - expusa pe 18 pagini - se arata ca propunerea de suspendare a sefului statului se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, comise in exercitiul mandatului ce, prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept incalcari grave, de natura sa determine suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, in sensul prevederilor din Constitutie.
Avand in vedere ca textul constitutional nu defineste notiunea de "fapte grave", pentru a clarifica daca sunt indeplinite conditiile pentru suspendarea din functie a lui Traian Basescu, Curtea Consitutionala a trebuit sa stabileasaca mai intai intelesul acestei notiuni.
Este evident ca o fapta - actiune sau inactiune - prin care se incalca prevederile Constitutiei este grava prin raportarea chiar la obiectul incalcarii.
In reglementarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui, Constitutia nu se rezuma insa la acest inteles, caci, daca ar fi asa, expresia "fapte grave" nu ar avea sens, explica judecatorii Curtii.
Analizand distinctia cuprinsa in textul citat, Curtea Constitutionala constata ca nu orice fapta de incalcare a prevederilor Constitutiei poate justifica suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, ci numai "faptele grave", cu intelesul complex pe care aceasta notiune il are in stiinta si prcatica dreptului.
Potrivit Regulamentului sedintelor comune, Camerele reunite ale Parlamentului se intrunesc in 24 de ore de la primirea motivarii Curtii, ceea ce inseamna ca sedinta comuna ar trebui sa aiba loc maine. Articolul 67 din Regulamentul sedintelor comune ale celor doua Camere precizeaza ca la dezbateri este invitat si seful statului, "caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa". Hotararea de suspendare se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Votul este secret, cu bile.
Care cum voteaza
Partidele politice au intrat pe ultima suta de metri in privinta pregatirilor de suspendare. PD a declarat ca va participa la vot si ca va vota impotriva suspendarii, iar PLD a anuntat ca va parasi sala de sedinte in momentul votului.
Foto: Mircea PAUN - ZIUA Foto
Senatorul PD Radu Berceanu (foto) a declarat, azi, ca initiatorii demersului de suspendare a presedintelui "nu stiu cum sa iasa din problema", ei urmand probabil sa nu voteze aceasta initiativa, dupa care se vor invinui public unii pe altii ca au dat inapoi.
Radu Berceanu a precizat ca avizul Curtii Constitutionale arata ca presedintele Traian Basescu "nu are de ce sa fie suspendat".
PSD este decis sa voteze pentru suspendarea presedintelui si a incearcat sa-i convinga si pe reprezentantii PRM de acest lucru. A reusit. Reprezentantii Partidului Romania Mare si-au clarificat, astazi, pozitia in privinta suspendarii: voteaza in favorea ei.
Liderii UDMR isi vor preciza si ei, tot astazi, o pozitie clara privind suspendarea, dupa ce pana acum au declarat, rezervati, ca nu s-ar impune un asemenea demers.
In ceea ce-i priveste pe conservatori, acestia au sustinut ca vor vota pentru suspendare.
Cat despre liberali, liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, si-a anulat intalnirea pe care urma sa o aiba, azi, la Palatul Parlamentului, cu parlamentarii liberali pe tema suspendarii. Este posibil, pe de o parte, ca intalnirea premierului cu grupurile PNL de la Senat si Camera Deputatilor sa aiba, totusi, loc, maine, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului. Este posibil, de asemenea, sa ramana valabila atitudinea de ieri a premierului. Acesta ar fi declarat, conform unor surse liberale, preluate de NewsIn, ca prefera ca partidul sa nu isi asume nici-o decizie politica cu privire la mandatul alesilor liberali, iar deputatii si senatorii liberali sa voteze in functie de "propria constiinta".
Valeriu Turcan: Motivatia Curtii consacra institutia presedintelui activ
Parlamentul Romaniei este indreptatit sa continue procedura de suspendare a presedintelui, dar trebuie sa si-l asume ca pe un demers fara baza constitutionala. Asa sustine purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, care spune ca motivatia Curtii Constitutionale consacra institutia presedintelui activ, informeaza Realitatea Tv.
"Avizul Curtii e un document de maxima importanta pentru functionarea democratica a institutiilor din Romania. El nu e important doar prin faptul ca respinge acuzatiile de incalcare a Constitutiei aduse de unele partide politice, dar consacra institutia presedintelui activ. Exista numeroase pasaje in motivatie care confirma rolul activ pe care presedintele si l-a asumat inca din campania electorala, rol pe care a continuat sa-l joace dupa investirea in functia de presedinte. Parlamentul e indreptatit sa continue demersul, dar trebuie sa si-l asume ca un demers politic, fara baza constitutionala", spune purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan.
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departament Politica Interna:
"Avizul Curtii Constitutionale privind propunerea de suspendare din functie a presedintelui Basescu contine o precizare valoroasa. Este vorba despre definitia data "faptelor grave" pe care, daca le savarseste, seful statului ar merita suspendarea. Curtea retine ca pot fi considerate fapte grave de incalcare a prevederilor Constitutiei actele de decizie sau sustragerea de la indeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care presedintele Romaniei ar putea impiedica functionarea autoritatilor publice, ar suprima sau ar restrange drepturile si libertatile cetatenilor, ar tulbura ordinea constitutionala ori ar urmari schimbarea ordinii constitutionale sau alte fapte de aceeasi natura care ar putea avea efecte similare. In lumina acestei definitii, judecatorii Curtii au considerat ca faptele enumerate in propunerea de suspendare nu se incadreaza in categoria faptelor grave. Parlamentul poate fi de alta parere."
Atasat gasiti Motivatia Curtii Constitutionale, in format pdf. Despre implicatiile acesteia, cititi pe larg, in editia de maine, articolul semnat de Ovidiu Banches!
 Afisari: 245  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
parlamentul Romaniei ar trebui   de alex123
Iata unde duc despotismul...   de Petre S
Parlamentul dezbate joi suspendarea presedintelui   de ionescu
Stirile zilei
 17:06 
Carnagiu la o universitate americana  2007-04-17
 16:34 
ZIUA, interzisa la TV  2007-04-17
 16:16 
Gil Dobrica a murit  2007-04-17
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00908 sec.