Ziua Logo
  13:31, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Printre victimele ucigasului se numara si un profesor de origine romana
Carnagiu la o universitate americana
 17 aprilie, 17:06 
foto: EPA
Numarul victimelor carnagiului din campusul universitar american al Universitatii Virginia Tech a ajuns la 33, iar 15 raniti sunt internati in spital. Intreaga lume a fost socata Multe persoane s-au ranit aruncandu-se de la geamuri, in incercarea disperata de a-si salva viata. Printre victime se numara si un profesor de origine romana, care a incercat sa-si salveze studentii. Anchetatorii au stabilit ca un barbat inarmat a deschis focul intr-un camin al facultatii, politistii tratand incidentul ca pe o crima pasionala. Doua ore mai tarziu, acelasi atacator a intrat in sediul facultatii de inginerie, ucigand zeci de persoane. Studentii se intreaba de ce campusul nu a fost inchis dupa cel dintai atac. Intr-un interviu acordat BBC, doi romani de la Virginia Tech povestesc clipele de cosmar prin care au trecut.
Pre�edintele universitatii, Charles Steger, s-a declarat socat de incident: "Nu pot sa imi explic acest carnagiu. Nu pot sa va spun decat ce stiu, ca 31 de persoane au fost ucise la Norris Hall, printre care se numara si atacatorul, in plus fata de celelalte doua victime din incidentul anterior. Alte 15 persoane sunt in spital". Studentii si profesorii sareau pe geamuri pentru a se salva, iar cei raniti erau carati pe brate de supravietuitori, inainte sa vina salvarile. Universitatea a fost acum inchisa, dar studentii vor sa stie de ce au fost anuntati sumar, printr-un email, de primul incident petrecut in camin, abia la doua ore dupa ce acesta se petrecuse, relateaza BBC.
Pentru toti cei care se aflau in campus in momentul atacului au fost amenajate centre de consiliere psihologica. In orasul Blacksburg a fost decretata starea de urgenta. Pe arena sportiva a Universitatii va fi tinuta astazi, la 21 ora Romaniei, o ceremonie religioasa in memoria victimelor.
Un urma cu putin timp, autoritatile americane au declarat ca un pistol de 9mm si o alta arma au fost recuperate din camera atacatorului.
Liviu Librescu
Profesor roman ucis
Liviu Librescu, in varsta de 75 de ani, profesor de stiinte ale ingineriei si mecanica, se numara printre victimele atacului. Potrivit martorilor, el a fost impuscat chiar in momentul in care se pregatea sa inceapa cursul in amfiteatru. Profesorul Librescu a absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Aeronautica, in 1952 si a obtinut titlul de doctor al Institutului de Mecanica Fluidelor al Academiei Romane in 1969.
A emigrat in Israel in 1978, unde a predat la Universitatea Tel Aviv si la Tehnionul din Haifa, inainte de a deveni profesor asociat la Virginia Tech, din anul 1985. Ca supravietuitor al Holocaustului, el a adresat, alaturi de alti cinci evrei de origine romana din Statele Unite, o scrisoare Memorialului Yad Vashem, de la Ierusalim, in sprijinul acordarii titlului "Drept intre popoare" Reginei Mama, Elena.
Studentii romani
Emil M. Constantinescu, doctorand roman de la Virginia Tech, a relatat ce stia la numai cateva ore dupa ce a aparut stirea atacului: "Am primit un mesaj pe e-mail de la o colega care preda in cladirea respectiva, in care spunea ca l-a vazut pe acest personaj care era cu pistolul in mana si incerca sa-i impuste si ei s-au baricadat in sala de clasa. Nu avea mobilul cu dansa, dar mi-a spus pe e-mail ca este bine si ca asteapta sa intre fortele de ordine. Evenimentele au inceput pe la ora 10, iar pe la ora 12 au evacuat o jumatate de campus, iar la 12.30 cealalta jumatate, in campus nu se mai afla nimeni decat fortele de ordine si salvarile. Eu am reusit sa ies din campus, sunt acasa. Apropiatii romani pe care ii stiu sunt OK".
''Toata lumea e bulversata aici. Unul dintre vecinii mei are un prieten bun care a fost impuscat, pur si simplu pentru ca se afla unde nu trebuia la un moment nefericit. Din cate mi-a zis vecinul, tipul care impusca lumea prin cladirea universitatii pur si simplu intra in clase si tragea la nimereala, nu parea sa aiba vreo tinta explicita. De miercuri se reiau cursurile si va trebui sa mergem din nou la facultate. Deci presupun ca va trebui sa trecem peste momentul acesta. Viata continua", a povestit, intr-un interviu acordat BBC, Mihai Alexe, student la Virginia Tech.
Armele de foc in America
Carnagiul a redeschis dezbaterea pe marginea accesibilitatii armelor de foc in America. Presedintele George Bush si-a exprimat regretul pentru cele intamplate dar a cerut sa se respecte dreptul americanilor de a se apara cu arme de foc, potrivit legii. Tot potrivit legii insa, introducerea unei arme intr-o institutie de invatamant este interzisa.
Acest atac este cel mai grav incident armat dintr-o Universitate, depasind recordul tragic din 1999, cand, la Liceul Columbine din Littleton, Colorado, Dylan Klebold si Eric Harris au ucis 12 studenti si un profesor, dupa care s-au sinucis. Dreptul de a purta arme este inscris in cel de-al doilea amendament al Constitutiei, adoptat in 1791.
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Un eveniment deosebit de tragic, din pacate nelipsit de precedente in SUA si nu numai''
Adrian ENCULESCU  
Stirile zilei
 17:50 
Parlamentul dezbate joi suspendarea presedintelui  2007-04-17
3 comentarii
 16:34 
ZIUA, interzisa la TV  2007-04-17
 16:16 
Gil Dobrica a murit  2007-04-17
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00811 sec.