Ziua Logo
  19:17, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Camera Deputatilor a adoptat proiectul votului uninominal
-- ULTIMA ORA: Noul proiect de lege referitor la introducerea votului uninominal a fost adoptat in procedura de urgenta in Camera Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala. 231 de deputati au votat pentru, 11 au votat contra si 18 s-au abtinut. De asemenea, deputatii au adoptat amendamentul PSD depus la proiectul de lege privind votul uninominal prin care si presedintii de Consilii Judetene vor fi alesi prin acest tip de scrutin. Potrivit proiectului, votul va avea loc intr-un singur tur de scrutin, in colegii uninominale al caror numar va fi egal cu numarul senatorilor si deputatilor. Astfel, fiecare partid va propune cate un singur candidat intr-un colegiu, iar cel care va obtine 50% plus 1 din voturi castiga automat mandatul. Daca nimeni nu obtine acest scor, voturile vor fi repartizate proportional la nivel national, partidelor. O noutate ar fi pragul electoral alternativ. Mai exact, daca un partid nu obtine necesarul de 5% pentru a intra in Parlament, va fi totusi reprezentat daca va castiga majoritatea in sase colegii de deputati si cinci de senatori. Potrivit proiectulu, numarul de parlamentari va ramane neschimbat. Deputatii au acceptat la votul pe articolele legii privind votul uninominal, ca delimitarea colegiilor sa fie facuta de catre o comisie parlamentara si sa fie adoptata prin Hotarare de Guvern, la 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii.
 4 martie, 16:44 
Dezbateri aprinse la Camera Deputatilor pe marginea votului unimoninal. Miza a fost propunerea deputatului PSD, Victor Ponta, referitoare la introducerea in proiectul de lege a unui amendament referitor la alegerea presedintilor Consiliilor Judetene prin vot uninominal. Amendamentul a provocat reactii diferite din partea reprezentantilor partidelor politice. Liberalii sustin amendamentul, dar insista ca prevederea referitoare la alegerea presedintilor de Consilii Judetene sa nu faca obiectul acestei legi, ci al altui act normativ. Deputatul PNL, Relu Fenechiu, a spus ca liberalii sustin introducerea votului uninominal si pentru alegerea presedintilor de Consilii Judetene, dar a afirmat ca introducerea unei astfel de prevederi in aceasta lege ar putea periclita intrarea in vigoare a actului normativ pana la viitoarele alegeri. Deputatul PNL a afirmat ca exista pericolul ca legea uninominalului sa fie atacata la Curtea Constitutionala, daca se introduce un amendament privitor la alegerea presedintilor de Consilii Judetene, atacul de neconstitutionalitate putand duce la imposibilitatea intrarii in vigoare a votului uninominal la alegerile viitoare.
Surprinzator, democrat-liberalii sustin propunerea, cu conditia ca acest amendament sa nu fie introdus in lege deoarece ar putea aduce contestarea ei la Curtea Constitutionala. Valentin Iliescu, PD-L a declarat ca "alegerea presedintilor de Consilii Judetene prin vot uninominal este un lucru pozitiv pe care PD-L il va vota, chiar in aceasta sedinta". Valentin Iliescu a spus ca PD-L va vota in favoarea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal in cazul senatorilor si deputatilor, chiar daca PD-L ar fi preferat ca uninominalul sa se desfasoare in doua tururi.
Si deputatul PSD, Anghel Stanciu, i-a indemnat, marti, pe deputati sa voteze introducerea votului uninominal. "Noi vom sprijini proiectul pe care l-am initiat, care este in substanta sa rodul muncii, chibzuintei si stradaniei PSD, pentru a demonstra ca tot ceea ce s-a spus este total neadevarat, respectiv ca am fi impotriva votului uninominal. Noi va propunem introducerea votului uninominal si pentru presedintii consiliilor judetene", a mai declarat Stanciu. Pozitia social-democratilor era previzibila dupa ce, inaintea dezbaterilor de la Camera Deputatilor, liderul PSD, Mircea Geoana, a facut un apel catre partidele care si-au asumat raspunderea pe Legea votului uninominal sa sprijine amendamentul care va fi propus de PSD in plenul Camerei Deputatilor cu privire la alegerea presedintilor consiliilor judetene, tot prin vot uninominal.
Geoana: Liberalii ar putea intra in Cartea Recordurilor la campionatul mondial de razgandeala
Mircea Geoana (ZIUA foto)
La finalul dezbaterilor, Mircea Geoana i-a atacat pe liberali, despre care a afirmat ca "una spun si alta fumeaza. Si-au asumat raspunderea pe o lege si acum voteaza impotriva propriei legi. Asta cred ca in Cartea Recordurilor este campionat mondial de razgandeala", a declarat Geoana. Social-democratul spune ca formatiunea politica pe care o reprezinta sustine introducerea votului uninominal si pentru presedintii Consiliilor Judetene din doua motive. In primul rand, pentru ca i se pare nefiresc sa alegi parlamentari pe acest sistem, iar oamenii care conduc soarta si resursele administratiei locale, presedintii de Consilii Judetene, sa nu fie trasi la raspundere de electorat. Mai este si un interes pragmatic, spune Geoana, PSD avand un numar mare de lideri locali, crede ca si electoral acest lucru ii avantajeaza pe social-democrati. Cat despre intentia PRM de contesta actul normativ la Curtea Costitutionala, Geoana spune ca cei de la PRM sunt disperati pentru ca, pe sistemul de vot uninominal si pentru parlamentari, si pentru presedintii de Consilii Judetene, partidele mici dispar de pe scena politica.
PRM, un partid care s-a opus constant introducerii votului uninominal in Romania, a cerut retrimiterea la comisie invocand un articol din lege care prevede ca orice candidat la Senat sau Camera Deputatilor sa depuna o garantie echivalenta cu cinci salarii minime pe economie, articol care, spune Bolcas, incalca dreptul de a fi ales al cetateanului, motivand ca, daca un somer ar vrea sa candideze nu ar putea fi ales pentru ca nu ar avea atatia bani. "Inchei dezbaterea generala cu o prima propunere de restituire pentru a vedea si avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Nici un copil nu cred ca se poate face sub presiune, cu atat mai putin un proiect de lege", spune Bolcas. Dupa votul din Camera Deputatilor, PRM a anuntat ca a inceput strangerea de semnaturi pentru atacarea actului normativ la Curtea Constitutionala.
Seful statului nu va ataca la CCR articolul privind alegerea prin vot uninominal a presedintilor de Consilii Judetene
Purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Valeriu Turcan, a declarat, marti, ca seful statului nu va ataca la Curtea Constitutionala un eventual articol de lege privind alegerea prin vot uninominal a presedintilor de Consilii Judetene.
El a mai subliniat ca aceasta prevedere se regasea si in varianta de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, iar articolul respectiv nu a fost atacat la Curtea Constitutionala de seful statului.
Propunerea deputatului PSD, Victor Ponta, de introducere a sistemului uninominal si la alegerea presedintilor de Consilii Judetene a fost respinsa in Comisie, urmand sa fie discutata marti in plenul Camerei Deputatilor, odata cu raportul final la Legea uninominalului. Problema a fost ridicat� de mai multi alesi locali ai PSD, care le-au reprosat liderilor ca au renuntat la aceasta prevdere din legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea.
Noul proiect de lege referitor la introducerea votului uninominal a fost dezbatut, marti, in procedura de urgenta in Camera Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala. Potrivit proiectului, votul va avea loc intr-un singur tur de scrutin, in colegii uninominale al caror numar va fi egal cu numarul senatorilor si deputatilor.
Saptamana trecuta, Comisia de cod electoral a stabilit ca votul uninominal se va desfasura intr-un singur tur de scrutin si ca pragul electoral pentru intrarea partidelor in Parlament va fi de 5%, iar pentru aliantele politice de intre 8 si 10%, in functie de numarul partidelor din alianta.
Dana CONERTH  
 Afisari: 1002  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Voi Candida la Senat sa Reprezint Diaspora   de Constantin Timoc
5 minute - sau mai multe ?   de Arogantu'
Stirile zilei
 21:03 
Pactul educatiei, completat de sociatatea civila  2008-03-04
 20:40 
Afacerea "manualul"  2008-03-04
4 comentarii
 19:31 
La 17 ani, e cercetat in 15 dosare penale  2008-03-04
1 comentariu
 19:27 
Azerbaidjanul ameninta cu o incursiune militara in Nagorno-Karabakh  2008-03-04
1 comentariu
 19:24 
Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 6% in 2007  2008-03-04
6 comentarii
 19:16 
Organizatia de tineret a PD-L i-a retras carnetul de membru lui Bogdan Boza  2008-03-04
7 comentarii
 18:43 
Ford plateste in plus 28 de milioane de euro pentru Automobile Craiova  2008-03-04
2 comentarii
 18:39 
Ascultarea telefoanelor, "legalizata" si pentru KGB  2008-03-04
3 comentarii
 17:59 
Opera londoneza i-a miscorat "barbatia" pe un poster  2008-03-04
1 comentariu
 17:07 
Dacia Sandero a fost lansata la Salonul Auto de la Geneva  2008-03-04
3 comentarii
 16:44 
Bucurestiul, preferat de expatii europeni  2008-03-04
 16:25 
Pedepse reduse pentru Camatari  2008-03-04
 16:16 
Are 71 de centimetri si a nascut un copil de 45 de centimetri  2008-03-04
1 comentariu
 16:11 
PD-L depune plangere penala impotriva premierului Tariceanu  2008-03-04
3 comentarii
 16:00 
Obama, cu Iisus, Clinton, cu Nicholson si Longoria  2008-03-04
4 comentarii
 15:54 
Nu-si vorbesc, dar se iubesc  2008-03-04
 15:30 
Atat de blonda, Paris Hilton si-a angajat un guru fals  2008-03-04
 15:28 
Elvetia: referendum pentru restrictionarea libertatii de circulatie pentru romani si bulgari  2008-03-04
1 comentariu
 15:05 
Greva CFR continua  2008-03-04
1 comentariu
 14:36 
Pambuccian: "In Parlament e nevoie de capul sau de curul meu?"  2008-03-04
5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01652 sec.