Ziua Logo
  07:18, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
UPDATE ORA 16.00 - Traian Basescu de la clop cu pene de paun, la bundita cu blana de dihor
-- Traian Basescu a tuns o oaie, duminica, la concursul de tuns oi de la sarbatoarea "Hora Bucovinei" din Bucsoaia, fiind declarat "castigator al concursului" de catre ciobani.
 24 mai, 13:30 
Traian Basescu (Foto: Realitatea TV)
Presedintele Traian Basescu alearga cu elicopterul de la o sarbatoarea la alta. Daca, in prima parte a zilei, seful statului a fost prezent in Nasaud la sarbatoarea campeneaca "Maialul elevilor'', in a doua, presedintele a participat in comuna suceveana Bucsoaia la sarbatoarea "Hora Bucovinei".
Traian Basescu a declarat, la Bucsoaia, ca ii face placere sa revina pe meleagurile din Bucovina si a marturisit ca decizia sa a fost influentata si de insistentele sotiei si ale soacrei, dupa ce, in cursul zilei, a mai luat parte la o sarbatoare campeneasca, la Nasaud.
"Pentru mine bucovinenii sunt o parte deosebita a sufletului national. Sigur, aici revin de mai multe ori pe an, chiar inainte sa plec astazi, spuneam: "Daca mergem numai pana la Nasaud sau venim si pana la Bucsoaia". Sigur ca sotia a spus: sa mergem si la Bucsoaia, dar cel mai tare a spus soacra. Ei i-am spus: "Mama soacra, dar am fost de Pasti, acum cateva saptamani". Ea a spus: "Niciodata nu iti vezi de suficiente ori soacra intr-un an". Asa ca a trebuit sa dau curs nu numai bucuriei, dar si placerii de a reveni pe meleagurile sotiei mele", a declarat seful statului.
El a mai spus ca in ultimii 34 de ani, de cand si-a "gasit norocul" in aceasta regiune, revine intotdeauna cu placere in "Bucovina lui Bogdan, imblanzitorul de zimbri, si a lui Stefan aparatorul crestinatatii". El a adaugat ca vazand oamenii si traditiile lor, ca sef al statului este foarte mandru de romani si de tara sa.
"Ma bucura faptul ca, in ultimii ani, in tot mai multe locuri din tara se organizeaza sarbatori populare. Poate ca ele sunt semnul nevoii noastre de a fi impreuna, si sunt convins ca aceste sarbatori nu fac nimic altceva decat sa consolideze solidaritatea intre romani. Avem nevoie de ea, poate mai mult ca oricand, pentru ca numai fiind solidari putem merge inainte intr-o lume dificila, tot mai aspra", a adaugat el.
Presedintele Basescu a anuntat ca va petrece cateva ore alaturi de bucovineni si ca acest lucru, la fel ca alte intalniri cu romanii, il umple de energie.
"Astazi aveti o sarbatoare care vorbeste despre dumneavoastra, ca gospodari, o traditie a locurilor care vine din vremuri de demult. Gospodarii se bucura ca au dat ciobanilor oile si pana catre iarna, cand o sa le vada inapoi, au scapat de grija lor. (...) O sa stau cateva ceasuri cu dumeavoastra, sa iau de la dumneavoastra acea energie pe care o iau intotdeauna de la romani cand ma intalnesc cu ei. Si va rog sa ma credeti ca sunt unul din politicienii care se intalnesc cu dragoste cu romanii", a conchis Basescu, relateaza Agerpres.
Seful statului a primit cadou, de la un localnic, o bundita ornata cu blana de dihor si un chimir, iar sotia, Maria Basescu, o traista bucovineana, cu o ie inauntru
Presedintele a sosit duminica, in jurul orei 15,00, in baza de agrement din Bucsoaia, fiind asteptat de presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, si intampinat de mai multi localnici calari in costume nationale traditionale.
Peste 10.000 de oameni au venit la cea de-a doua editie a manifestarii "Hora Bucovinei" initiata si organizata de Consiliului Judetean Suceava.
Traian Basescu cu clop cu pene de paun si brau, la Zilele Nasaudului
Traian Basescu a participat, duminica, alaturi de sotia sa, in Nasaud, la sarbatoarea campeneaca Maialul elevilor. El parcurs pe jos, inconjurat de localnici, drumul pana in fata Primariei Nasaud pentru a vedea Parada Costumelor Populare, transmite Realitatea TV.
In Nasaud, Traian Basescu a primit de la localnici straie locale si nu a ezitat sa probeze clopul cu pene de paun. Odata ajuns in centrul orasului, Traian Basescu a mai primit si o curea cu margele, iar sotia sa o palarie cu flori si o ie. El a fost intampinat de oficialitati cu paine si sare, dar si de tineri imbracati in costume populare care purtau palarii cu paun, specifice Vaii Somesului Mare.
El a facut o baie de multime in aplauzele celor prezenti. Traian Basescu si sotia sa au urcat pe scena cu doua fetite imbracate in costume populare. In asteptarea vizitei presedintelui Traian Basescu, autoritatile au asfaltat, pe portiuni, DN 17 C, pe traseul pe care urma sa-l strabata seful statului, asfaltul fiind turnat inclusiv in noaptea de sambata spre duminica. De altfel, multi participanti s-au trezit ca au pe incaltamintele urme de bitum proaspat, asfaltul neavand timp sa se intareasca.
Basescu a dat examen cu fiul lui Grigore Moisil
Presedintele Traian Basescu, prezent duminica la sarbatoarea campeneaca Maialul elevilor, din Nasaud, a declarat ca acesta este probabil orasul care a dat tarii cel mai mare numar de academicieni si a rememorat faptul ca in momentul in care a dorit sa intre la Institutul de Marina, printre membrii comisiei de examinare se numara fiul lui Grigore Moisil.
"Sunteti orasul care l-a dat pe Cosbuc, pe Rebreanu, pe primul Preafericit al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, dar nu mai putin, si trebuie sa va spun ca l-am avut profesor in comisia de examinare pe fiul marelui academician Grigore Moisil, atunci cand am dat examen de admitere la Institutul de Marina. �i mi-a dat nota de trecere, am intrat", a spus Basescu, intr-un scurt discurs adresat celor prezenti, relateaza Agerpres.
El a mai apreciat ca oamenii din zona Nasaudului au sarbatori foarte frumoase, precum Ispasul, prin care isi demonstreaza credinta in Dumnezeu, sarbatoarea gospodarului, expresie a harniciei oamenilor din zona respectiva, dar si Maialul, prin care este sarbatorita scoala, percum si cei care se dedica invataturii.
"Dar poate dincolo de sarbatori (...) cred ca nasaudenii au de ce sa se bucure in fiecare zi, chiar daca uneori trec prin momente mai dificile, cum sunt acestea de oarecare criza economica. Bucuria dumneavoastra vine din mandria oamenilor locului pentru propria lor istorie, o istorie care se duce departe, in urma cu 2.000 de ani, pe vremea Imperiului Roman si care a fost consolidata de vestitul, celebrul si istoricul regiment graniceresc", a spus presedintele.
El a mai apreciat ca zona Nasaudului este una de puternica traire romaneasca si de cultura traditionala, care are constiinta faptului ca a oferit tarii numeroase personalitati.
"Si astazi, la sarbatori, va purtati portul, va cantati cantecele nasaudene, nu uitati ca sunteti unul din marii furnizori de romanism. Mandria de a fi nasaudean va rog sa ma credeti ca se vede pe fetele dumneavoastra. (...) Pentru ceea ce dumneavoastra ati dat istoriei romanilor, si veti da viitoarelor generatii de romani, eu va multumesc si va sunt profund recunoscator", a precizat seful statului.
El s-a declarat impresionat de numarul mare de oameni prezenti la eveniment si le-a transmis ca ii respecta si ii iubeste, le-a dorit multa sanatate si bucurie in familii, dar si sa traiasca bine.
Maialul este o serbare campeneasca, inchinata primaverii, dar, in orasul Nasaud, aceasta a capatat o semnificatie aparte. In urma cu aproape un secol si jumatate, dupa reprimarea Revolutiei de la 1848, elevii din Nasaud au organizat Maialul cu scopul de a pastra limba si traditiile romanesti, aceasta fiind o forma de a se impotrivi stapanirii austro-ungare.
De atunci, Maialul a ramas cea mai asteptata sarbatoare pentru tinerii din Nasaud si din imprejurimi. Editia din acest an va da startul si 'Zilelor orasului Nasau'd, care se vor incheia cu festivalul 'De Iaspas la Nasaud', unde sunt asteptate in jur de 50 de formatii populare din intreaga tara.
Z.O.  
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Basescu.....   de Brutus
Poate sa-si puna si pene la cur, ca tot nu-l mai voteaza lumea   de M_D_L
Nasaud?   de fero1914
Si ce daca?   de danpop66
Stirile zilei
 23:28 
  2009-05-24
 19:53 
Scandal la Urziceni: Mihai Stoica spune ca Cristian Borcea i-ar fi indemnat pe fanii lui Dinamo la violenta  2009-05-24
2 comentarii
 19:29 
Numerele extrase la Loto 6/49  2009-05-24
 19:13 
Geoana sare la ''gatul'' lui Basescu: Sloganu "Sa traiti bine!" a devenit o batjocura  2009-05-24
5 comentarii
 19:04 
Netanyahu il sfideaza pe Obama si anunta ca va continua extinderea coloniilor existente  2009-05-24
7 comentarii
 18:36 
"In invatamant raman cei care au vocatie, dragoste si respect deosebit pentru copii"  2009-05-24
4 comentarii
 18:15 
Guvernul Brown contribuie la cresterea salariilor jucatorilor din Premier League  2009-05-24
 18:09 
  2009-05-24
11 comentarii
 17:47 
Medvedev de la Gazprom conditioneaza eliminarea intermediarilor in furnizarile catre Romgaz de cresterea importurilor de gaze  2009-05-24
5 comentarii
 17:14 
Jenson Button a castigat Marele Premiu al Principatului Monaco  2009-05-24
 17:08 
Batalie internationala dura in barbi si mustati!  2009-05-24
3 comentarii
 17:03 
Stolojan: Lacustele liberale au praduit finantele Romaniei  2009-05-24
22 comentarii
 16:39 
Viena: Aproximativ 30 de persoane au fost ranite in timpul unui incident armat care a avut loc intr-un templu sikh  2009-05-24
 16:39 
Presedintele Bancii Mondiale avertizeaza asupra riscului unei crize sociale cu implicatii politice majore  2009-05-24
1 comentariu
 16:21 
"Conserve omenesti" din Bangladesh, la granita Romaniei  2009-05-24
2 comentarii
 16:09 
Frattini: Uniunea Europeana ar trebui sa isi consolideze relatiile strategice cu Moscova  2009-05-24
 16:08 
Surse NewsIn: BNR solicita recapitalizarea a 12 banci cu 4,15 miliarde lei in urma testelor de stres cerute de FMI  2009-05-24
 15:26 
Tottenham vrea sa il cumpere pe Dorin Goian. Gigi Becali: ''Sa dea trei milioane de euro si gata"  2009-05-24
1 comentariu
 15:17 
Laszlo Tokes: Am trimis un memoriu la PE despre epurarea pe criterii etnice a sefilor maghiari din fruntea deconcentratelor  2009-05-24
10 comentarii
 15:16 
  2009-05-24
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01701 sec.