Ziua Logo
  15:23, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Aparitie ''surpriza'' a sefului statului la lansarea candidatilor democrat-liberali la europarlamentare
UPDATE - Traian Basescu in fata membrilor PD-L: Sunteti singurul partid care nu-si injura presedintele
 9 mai, 11:56 
Emil Boc, Traian Basescu
Seful statului a fost primul vorbitor la evenimentul de lansare a candidatilor PD-L la europarlamentare. Liderul partidului, Emil Boc, le-a spus membrilor PDL ca are un "invitat surpriza", iar Traian Basescu si-a facut intrarea pe scena in aplauzele invitatilor, scrie NewsIn. Basescu a spus ca a acceptat invitatia liderilor PDL din doua motive: pentru ca are o "legatura sentimentala" cu partidul din care provine si pentru ca este prima data cand vine "la partidul care guverneaza, la partidul care a a dat tarii primul-ministru si are responsabilitatea in aceasta perioada de criza". "Sunteti singurul partid care nu-si injura presedintele", a mai spus Basescu in aplauzele invitatilor.
Seful statului le-a spus membrilor PD-L ca toata responsabilitatea trecerii perioadei de criza fara derapaje le apartine si ca nu trebuie sa se comporte ca un partid aliat la guvernare de "responsabilitatea de a doua''. "Orice Guvern, mai ales in an electoral, ar dori sa fie generos cu electoratul. Dar, de aceea sunteti cel mai important partid aflat la guvernare: sa va asumati responsabilitatea sa faceti ce trebuie astazi si acum. Iar dvs nu aveti dreptul nici la comportament de partid de opozitie, nici la comportament de aliat de responsabilitatea a doua.Toata responsabilitatea trecerii perioadei de criza fara derapaje este a acestui partid", a spus seful statului, explicand faptul ca masurile de restrangere a cheltuielilor bugetare au si o "parte dureroasa".
Basescu a spus, din nou, ca motivul pentru care sustine fara rezerve Guvernul Boc este legat de obiectivul pe care acesta si l-a asumat, si anume de a trece peste perioada de criza economica fara ca Romania sa intre intr-un derapaj economic si social. Presedintele a spus ca sunt premise ca acest lucru sa se intample .
Aveti trei legi de facut: Legea pensiilor, Legea salarizarii si Legea raspunderii fiscale
PresedinteleTraian Basescu le-a spus democrat-liberalilor ca nu trebuie sa se foloseasca de criza economica pentru a amana reforma statului, apreciind ca PD-L are datoria sa promoveze trei legi importante: Legea salarizarii unice, Legea pensiilor si Legea raspunderii fiscale. "Criza nu este o scuza pentru stagnarea procesului de reforma. Dincolo de descentralizare si de simplificarea administratiei, aveti trei legi de facut anul acesta, de sustinut si de aprobat in Parlament. Prima este Legea salarizarii personalului bugetar, a doua Legea pensiilor. �tiu partidul din 1992. Tot timpul ati vorbit de echitate. Aveti sansa sa restabiliti echitatea in sistemul public de salarizare si in cel de pensii. Faceti-o!", a spus Basescu.
A treia lege invocata de Basescu este Legea raspunderii fiscale, act normativ despre care presedintele a mentionat ca bloca angajarea bugetului Romaniei fara vointa puterii legislative si executive. "Nimeni sa nu mai indrazneasca sa considere bugetul un sac fara fund din care sa ne infruntam in functie de interese", a motivat presedintele necesitatea acestei legi.
Basescu a sustinut ca solidaritatea sociala va putea ducea la depasirea consecintelor crizei economice si si-a exprimat speranta ca primele semne ale insanatosirii economiei vor aparea cat mai repede. "Din criza ori iesim toti impreuna, ori nu iesim niciunul. Asta inseamna solidaritate" a spus seful statului.
Basescu a amintit ca guvernatorul Bancii Nationale a dat ca termen luna iunie pentru primele semne de revenire a economiei, dar a spus ca el nu se grabeste in enuntarea unui termen. "Raman optimist, dar nu vreau sa ma grabesc", a adaugat Basescu.
Atac la judecatori
Seful statului a atacat din nou puterea judecatoreasca, facand referire indirecta la sporurile judecatorilor. "Nimeni nu isi poate permite, in nicio forma, sa angajeze bugetul statului fara vointa puterii executive si a puterii legislative. Acest tip de responsabilitate trebuie stabilita prin lege pentru ca nimeni sa nu mai indrazneasca sa considere bugetul statului un fond din care ne infruptam in fuctie de interese", a declarat seful statului.
Presedintele Traian Basescu a anuntat in urma cu o saptamana ca a sesizat Curtea Constitutionala pentru ca nu considera ca este normal ca puterea judecatoreasca "sa incerce sa-si atribuie o prerogativa pe care nu o are prin Constitutie, aceea de a gestiona o parte din bugetul statului".
Macar democrat-liberalii sa se ocupe de campania pentru Parlamentul European
Prezent la ceremonia de lansare a candidatilor PD-L, presedintele a apreciat ca partidele politice neglijeaza alegerile europarlamentare in detrimentul celor prezidentiale. "Alegerile pentru Parlamentul European par a fi neglijate de toate partidele, ele aflandu-se deja in campania pentru prezidentiale. Nu stiu de ce se grabesc, castigatorul se stabileste prin voturi, nu in functie de cine intra primul in cursa", a apreciat Basescu.
El a spus ca partidele politice au responsabilitatea de a explica problematica europeana electoratului astfel incat participarea la scrutinul din 7 iunie sa fie cat mai mare. "Ar fi extraordinar de important ca partidele sa faca din campania pentru Parlamentul European o campanie de explicare a ceea ce inseamna PE, Europa, drepturile si obligatiile noastre ca membri ai Uniunii Europene (...) Aveti o mare responsabilitate in mobilizarea romanilor sa participe la aceste alegeri", a afirmat Basescu.
Seful statului a atras atentia democrat-liberalilor prezenti ca atasamentul unei natiuni la valorile europene se masoara prin participarea cetatenilor la luarea deciziilor. "Va spun cu o oarecare ingrijorare: etalonul dupa care se judeca nivelul de atasament al unei natiuni la valorile europene este prezenta la vot. Avem nevoie sa demonstram ca natiunea romana gandeste in spirit european, iar proba este participarea electoratului la alegerile europarlamentare", a spus presedintele.
"Macar dumneavoastra sa va ocupati de campania pentru Parlamentul European, si nu de campania pentru prezidentiale. Toate la timpul lor", a spus seful statului inainte de a-si lua ramas bun de la pedelisti.
Pentru mai multe detalii accesati si http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-05-09&id=27540.
A.E.  
 Afisari: 257  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
pai au curajul tov. Basila....   de bolovan gheorghe
ce oameni de suflet   de lastexit
Si punctul * doi* ?   de FB
Singurul partid ce nu il injura, dar il linge   de georgems
Pe care...   de LENIO
Cate state ale UE au legi unice pentru salariu si pensii ?   de Sofocle
Romania rata ridicata a vorturilor are educatie pro avort pro crima in scoli? Avortul se iarta prin   de Artistul2007
Sunteti singurul partid care nu-si injura presedintele   de geek-a-contra
Stupzi,da' multzi!   de arthur
Stirile zilei
 20:46 
Un britanic l-a "nascut" prin buric pe fratele sau geaman  2009-05-10
1 comentariu
 20:35 
Un alt report la Loto 6/49  2009-05-10
 20:19 
Elena Basescu: Numai niste minti bolnave s-au putut gandi la scaunul electric  2009-05-10
19 comentarii
 20:17 
Un urangutan a reusit sa evadeze din cusca sa dupa ce a scurtcircuitat firele electrice de protectie cu un bat  2009-05-10
8 comentarii
 19:36 
Ponta: Acordul tacit intre ministrii PSD si PD-L, prin care ne obligam sa nu atacam candidatul la prezidentiale al celuilalt partid, a fost incalcat de Blaga  2009-05-10
2 comentarii
 19:16 
Casa Alba a lansat o veritabila campanie de "invadare" a presei cu fotografii din intimitatea familiei Obama  2009-05-10
4 comentarii
 19:06 
Nica: Noua uniforma a politiei nationale va fi prezentata saptamana viitoare  2009-05-10
5 comentarii
 19:03 
Ministrul Educatiei: Scoaterea siglei ministerului de pe diplome, o solutie de crestere a calitatii educatiei  2009-05-10
8 comentarii
 18:38 
Atena: Noua politisti si cinci imigranti au fost raniti in cursul unor ciocniri intre imigranti si extrema-dreapta  2009-05-10
 18:31 
Geoana: Nu atacandu-l pe Geoana rezolvam problema crizei  2009-05-10
4 comentarii
 18:22 
Putin mentine misterul in legatura cu viitorul sau politic  2009-05-10
 18:14 
Seicul din Emiratele Arabe Unite filmat in timp ce tortura un barbat a fost arestat  2009-05-10
1 comentariu
 18:13 
Romania, fata in fata cu 30 de ziaristi de turism  2009-05-10
 17:41 
Poligonul SPP de la Popesti Leordeni, invadat de tragatorii de elita din presa (Foto si Video)  2009-05-10
 17:35 
Formula 1: Jenson Button a castigat Marele Premiu al Spaniei  2009-05-10
 17:32 
Capitanul lui Tottenham a fost arestat de politia londoneza  2009-05-10
 17:15 
Zilele Muzeului Militar National: Salve de tun, uniforme de epoca si muzica de fanfara  2009-05-10
 17:08 
Ludovic Orban: Candidatura lui Duda nu il va afecta pe Crin Antonescu  2009-05-10
3 comentarii
 16:41 
Adrian Paunescu se viseaza ministru al Culturii pe viata  2009-05-10
8 comentarii
 16:18 
Hillary Clinton este favorabila participarii Iranului la o reuniune pentru Afganistan  2009-05-10
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02680 sec.