Ziua Logo
  08:22, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Melescanu a returnat presedintelui Basescu avizele de urmarire penala
-- ULTIMA ORA: Administratia prezidentiala precizeaza ca a primit doar copiile documentelor referitoare la cei opt demnitari, pe care le-a trimis, vineri, ministrului interimar al Justitiei, pentru "a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau intarziere a actului de justitie". Cu putin timp in urma, Ministerul Justitiei a primit de la Presedintie patru cutii sigilate cu documente care constituie probe de dosar in cazul urmaririi penale a celor opt demnitari.
 18 ianuarie, 17:34 
Traian Basescu si Teodor Melescanu (Mircea PAUN, ZIUA foto)
Teodor Melescanu a returnat presedintelui Traian Basescu avizele de urmarire penala pentru cei opt demnitari pe motiv ca a primit doar referatele procurorilor de caz, nu si dosarele propriu-zise, astfel incat nu a putut inainta Parchetului General documentatia in conditiile legii. Ministrul interimar al Justitiei a trimis presedintelui Basescu o scrisoare prin care l-a rugat sa-i transmita dosarele cauzelor mentionate. In acest moment se asteapta un raspuns de la Administratia prezidentiala dupa care Melescanu va trimite avizele date de presedinte procurorilor de la DNA si DIICOT care instrumenteaza aceste cauze.
"Avand in vedere ca presedintele Romaniei are obligatia de a transmite ministrului Justitiei dosarele cauzelor (mentionate, de altfel, cu numar de file in referatele Parchetului), iar, in situatia de fata, dosarele nu au fost primite, ministrul Justitiei se afla, pentru moment, in imposibilitatea legala, obiectiva, de a-si exercita atributiile", se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Justitiei, remis presei.
"Verificand documentatia primita de la Presedintie, a rezultat ca aceasta era incompleta, constand doar in referatele procurorilor de caz si ale procurorilor sefi ai structurilor de Parchet, lipsind dosarele propriu - zise. Intr-o atare imprejurare, ministrul Justitiei nu a putut pune la dispozitia Parchetului dosarele, in conditiile legii", se mai arata in comunicat.
Demnitarii pentru care presedintele Basescu a dat aviz favorabil pentru inceperea urmaririi penale sunt: Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei, Miron Tudor Mitrea, fost ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al Justitiei, Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Victor Babiuc, fost ministru al Apararii Nationale, Nicolae Paul Anton Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Ioan Codrus Seres, fost ministru al Economiei si Comertului, Decebal Traian Remes, fost ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Reactii politice:
Superficialitate birocratica sau graba de a lansa un scandal mediatic
Crin Antonescu, vicepresedintele PNL, a apreciat, din punct de vedere politic si nu juridic, intoarcerea avizelor de la Ministerul de Justitie inapoi la presedinte drept o graba a presedintelui sau o eroare procedurala. "Presedintele, atata vreme cat Parchetul a ajuns la concluzia ca este necesara o urmarire penala, nu are nimic de zis, a spus acesta. Pornind de la o prezum�ie de nevinovatie pentru toata lumea, daca din punct de vedere procedural nu au fost intocmite corect, avem explicatia unei superficialitati birocratice, fie graba de a lansa un nou scandal mediatic", a declarat Antonescu.
Neglijenta sau intentie
Bogdan Ciuca, vicepresedintele Partidului Conservator, a declarat ca "exista doua variante in ceea ce priveste returnarea avizelor catre Presedentie: ori cei care au intocmit avizele au neglijat sa trimita si dosarele, ori au facut-o intentionat".
Cezar Preda, vicepresedinte PD, considera ca exista o isterie de a transforma procedurile politice si administrative in batalii pentru palate. "Refuzul de a inscrie o conduita juridica europeana, de a avea un minister al Justitiei condus de profesionisti si inexistenta unei dorinte politice generale de a avea o justitie dreapta vin din ambitiile nefiresti ale unora si, in aceste conditii, se vor mai repeta aceste elemente de isterie politica", a afirmat demnitarul.
Refuzul lui Melescanu este justificat
Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat ca refuzul ministrului interimar al Justitiei de a transmite dosarele celor opt demnitari la Parchetul General este justificat, daca nu a vazut dosarele acestora. "Din punct de vedere procedural, domnul ministru are dreptate. Potrivit legii, cand presedintele avizeaza inceperea urmaririi penale, trebuie sa i se puna la dispozitie probele, dosarele pe baza carora Parchetul sau DNA cere ca impotriva ministrilor sa se avizeze inceperea urmaririi penale. De fapt, ministrul Justitiei verifica procedural, de aceea cererea domnului Melescanu de a vedea dosarele inainte de a-si da avizul este absolut legala. Cred ca trebuie sa vada dosarele, dar daca conditiile legale sunt indeplinite, atunci nu poate sa faca altceva decat sa trimita aceste dosare la Ministerul Public pentru declansarea urmaririi penale, a spus Frunda.
Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca nu este surprins de decizia ministrului Justitiei de a returna Presedintiei solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul celor opt actuali sau fosti ministri, intrucat documentatia primita nu contine dosarele propriu-zise ale acestora. "Nu ma surprinde nimic la modul neglijent in care se lucreaza dosarele politice in Romania. Sunt absolut convins ca exista suficient de multa decenta si verticalitate in sistemul judiciar romanesc sa nu se lase incovoiati de presiunea politica incredibila pe care Traian Basescu o face asupra actului de justitie. Sunt convins ca se va separa foarte curand adevarul de fabricatiunea politica", a afirmat Geoana.
DNA nu comenteaza decizia ministrului interimar
Directia Nationala Anticoruptie asteapta ca avizele privindu-i pe cei opt fosti ministri sa ajunga la procurorii de caz, insa conducerea institutiei nu are nici un comentariu in legatura cu decizia ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu. "Noi asteptam doar ca aceste avize sa ajunga la procurorii de caz pentru ca acestia sa-si poata face treaba", a declarat Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al institutiei.
Oana ROTARU  
Alte articole
  ULTIMA ORA: Ministerul Justitiei a trimis avizele Presedintelui la Parchet    (2008-01-22 17:49)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Fratilor, asta e tara pungasilor- plecati din tara,singura solutie   de cuculete1901
mascarada....   de pt
SRI ul e problema   de secret
Administratie   de rasputin
Stirile zilei
 21:27 
Fiul lui bin Laden vrea sa aduca pacea cu un raliu calare Paris-Dakar  2008-01-18
4 comentarii
 21:14 
Conflict mafiot rezolvat in stil BD  2008-01-18
 18:25 
Lindsay Lohan, trimisa la morga pentru munca in folosul comunitatii  2008-01-18
 18:16 
Presedintie: Ministrul Justitiei nu are dreptul sa studieze dosarele demnitarilor  2008-01-18
3 comentarii
 18:08 
Nemtii se plang ca romanii le fura painea Nokia de la gura  2008-01-18
5 comentarii
 17:32 
Politistii protesteaza: Patru ministri de Interne, acuzati de frauda  2008-01-18
 17:19 
Melescanu sustine ca in 2008 ar putea incepe retragerea trupelor romanesti din Irak  2008-01-18
 17:08 
Jos pungile din plastic!  2008-01-18
 17:02 
MIRA extinde verificarile privind fuga lui Omar Hayssam  2008-01-18
 16:37 
Se ascute lupta de clasa in PSD  2008-01-18
1 comentariu
 16:33 
Paris Hilton, curtata sa joace in filme porno  2008-01-18
 15:52 
Cehii se tocmesc cu americanii pentru scut  2008-01-18
 15:38 
The Police in Romania  2008-01-18
 15:11 
Creditele ieftine raman un vis pentru romani  2008-01-18
 14:25 
Chisinaul se opune infiintarii Institututului cultural roman din lipsa de traducatori romano-moldoveni  2008-01-18
 14:24 
CIA: Bhenazir Bhutto a fost asasinata cu sprijinul al-Qaida  2008-01-18
4 comentarii
 14:11 
SUA, egala Romaniei in cadrul parteneriatului militar strategic  2008-01-18
1 comentariu
 14:01 
Produs alimentar pentru bebelusi, retras de pe piata  2008-01-18
 13:51 
Cel mai mare jucator de sah al tuturor timpurilor, Bobby Fischer, a murit  2008-01-18
9 comentarii
 13:30 
Bulgaria a semnat acordul pentru participarea la South Stream  2008-01-18
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01406 sec.