Ziua Logo
  10:24, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
De la jugul otoman, la jugul rusesc
Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO


Putin a sjuns in Bulgaria
 17 ianuarie, 19:29 
Putin si Parvanov
In urma cu 130 de ani, la San Stefano, se semna tratatul de pace dintre Imperiul Tarist si cel Otoman, tratat prin care Bulgariei ii era acordata independenta. Chiar daca evenimentul a avut loc pe 3 martie, Vladimir Putin, noul "Tar" de la Kremlin, a decis sa vina joi la Sofia, intr-o "vizita istorica" ce marcheaza Anul Rusiei in Bulgaria. Acestea sunt motivele oficiale prezentate de Sofia si Moscova.
Adevaratele motive nu au nicio legatura cu cele de mai sus. Vizita lui Putin in Bulgaria este, de fapt, inceputul contraofensivei Rusiei impotriva "revoltei" Europei in domeniul energiei. Presedintele rus, in una dintre ultimele vizite oficiale, vine la Sofia cu un intreg alai: Serghei Lavrov, ministru de externe, Viktor Hristenko, ministrul Industriei si Energiei, Serghei Kirienko, directorul Agentiei Atomice ruse, ministrul Culturii Mihail Svadkoi, primarul Moscovei Iuri Lujkov, seful Gazprom Aleksei Miller, presedintele Rosneft Serghei Bogdancikov, seful Lukoil Vaghit Alekperov si multi altii. Cireasa de pe tort este chiar "copilul de suflet" al lui Putin, prim-vicepremierul Dmitri Medvedev, presedinte al consiliului director al Gazprom si candidatul Kremlinului la alegerile prezidentiale din 2 martie.
South Stream contra Nabucco
Aspectul cultural si istoric al vizitei nu are nici ce mai mica importanta. Chiar Nezavisimaia Gazeta scrie ca Moscova intentioneaza sa rezolve, cu aceasta ocazie, participarea Bulgariei la unul dintre proiectele strategice ale gigantului rus de gaze Gazprom - South Stream. Proiect gandit sa fie o contraofensiva la proiectul european Nabucco, prin care Occidentul incearca iesirea de sub monopul energetic rusesc.
In pofida asteptarilor Kremlinului, partea bulgara a declarat miercuri ca nu este pregatita pentru semnarea unui acord referitor la participarea sa la acest proiect, in cadrul vizitei presedintelui rus la Sofia. Dar Moscova spera foarte mult sa semneze un acord cu Bulgaria.
Gazpromul si Ministerul rus al Energiei au refuzat sa comenteze complicarea neasteptata a negocierilor ruso-bulgare in cazul acestui proiect. Analistii considera ca Bulgaria nu incearca de fapt sa obstructioneze South Stream in favoarea Nabucco, ci doar vrea ca, pana in ultimul moment, sa-si traga avantaje cat mai mari.
"Ceea ce se intampla este un proces obisnuit de targuire pentru active", considera Aleksei Belogoriev, director la Institutul pentru monopolurile naturale din Moscova. "Probabilitatea ca Bulgaria sa renunte la proiectul rusesc este foarte mica, chiar si in ciuda presiunilor exercitate asupra sa de alti membri ai UE", a apreciat acelasi expert. In cazul constructiei South Stream, Bulgaria va deveni a doua tara de tranzit pentru gazele rusesti, dupa Slovacia, ceea ce nu doar ca ii va aduce venituri suplimentare din taxele de tranzit, ci si garantii pe termen lung privind aprovizionarea interna cu gaze, ridicand totodata statutul economic si insemnatatea sa geopolitica. "Toate acestea cantaresc mult pentru Sofia, mai ales ca in cel mai rau caz, Gazprom si Eni ar putea sa construiasca conducta de la Marea Neagra spre Serbia, via teritoriul Romaniei", considera expertul rus.
Avantajele Bulgariei
In opinia analistului Valeria Nesterova, de la centrul "Dialogul troicii" din Moscova, Bulgaria isi negociaza in prezent un procent din active care i-ar putea aduce ulterior profituri de zeci de milioane de dolari. Nesterova considera ca Bulgaria nu va prefera Nabucco South Stream, deoarece primul proiect nu este asigurat cu resursele necesare de gaze. Rusia, in schimb, sustine aceasta, este capabila sa garanteze stabilitatea livrarilor, mai ales dupa inceperea constructiei unui nou gazoduct caspic.
La mijlocul lunii iunie 2007, Medvedev a fost intr-o vizita in Italia, iar de la sfarsitul aceleiasi luni Gazprom semna cu Eni (Italia) la Roma un memorandum cu privire la constructia unei noi conducte de transportare a gazelor naturale in Europa - South Stream - cu o lungimea de 900 de kilometri, care va trece prin Marea Neagra spre tarmul bulgar. Gazprom detine 51% din actiunile operatorilor proiectului. De cate 24,5% dispun companiile germane BASF si EON. La inceputul lunii noiembrie, companiile germane au vandut aproximativ 9% din actiunile in acest proiect companiei olandeze Gasunie.
Belene - visul nuclear al Sofiei
Centrala de la Belene se ridica vazand cu ochii
Dupa cum a declarat consilierul prezidential Serghei Prihodko, in cadrul vizitei lui Putin in Bulgaria, vor fi semnate, de asemenea, un contract privind constructia centralei nucleare bulgare "Belene", precum si acordul privind instituirea companiei internationale pentru constructia si exploatarea oleoductului Burgas-Alexandroupolis.
Referitor la faptul daca aceasta va fi sau nu ultima vizita a presedintelui Putin in strainatate, Nezavisimaia Gazeta relateaza ca de jumatate de an se pregateste vizita liderului rus in Libia, in cadrul careia Moscova intentioneaza sa semneze importante contracte de vanzare de arme catre regimul lui Muammar Ghaddafi.
Prim-vicepremierul rus a anuntat ca daca va fi ales presedinte la alegerile din 2 martie a.c. va renunta la functia pe care o are la Gazprom. Indiferent insa de aceasta, chiar si in calitate de presedinte, Medvedev va avea legatura cu activitatea monopolului rus de gaze in strainatate. In ultimii ani, livrarile rusesti de resurse energetice si constructia de noi conducte de gaze si petrol fac parte din politica externa a Rusiei, care intra in responsabilitatea presedintelui rus.
Depuneri de coroane la monumentul soldatului sovietic
In amintirea vremurilor trecute
Potrivit Rompres, care citeaza agentii bulgare, programul vizitei presedintelui Putin in Bulgaria este supraincarcat. Presedintii rus si bulgar urmeaza sa deschida in cursul serii de joi, in cadrul unei ceremonii oficiale, Anul Rusiei in Bulgaria, dupa care vor avea o cina de lucru. De fapt, programul de lucru al vizitei lui Putin la Sofia va incepe vineri dimineata, printr-o ceremonie in cadrul careia presedintele rus va depune o coroana de flori la monumentul soldatului sovietic. Vladimir Putin intentioneaza, de asemenea, sa viziteze si catedrala Aleksandr Nevski din capitala bulgara.
Dupa convorbirile ruso-bulgare la nivel de sefi de stat, ce vor avea loc vineri, in prima jumatate a zilei, va fi semnat un pachet de documente, iar, in final, Putin si Parvanov vor sustine o conferinta de presa comuna.
Aceasta este a noua intalnire Putin-Parvanov incepand cu anul 2002 si pana in prezent, iar frecventa contactelor dintre Moscova si Sofia se datoreaza importantei pe care Rusia o acorda fostului sau satelit din Balcani. Actualul summit este vazut ca un punct culminant in dialogul politic intre cele doua tari, in ideea de a extinde baza juridica a cooperarii comerciale, economice, energetice, culturale si umanitare.
Marius BATCA  
Alte articole
  Bulgaria ingroapa proiectul Nabucco    (Eveniment, 2008-01-19)
  Vladimir Putin acuza Ucraina ca profita de rolul ei in tranzitul gazelor pentru a lua ostatice alte tari    (2009-01-14 15:01)
  Traian Basescu catre Vladimir Putin: Moscova are dreptate, Ucraina e de vina    (2009-01-13 21:02)
  Putin către jurnalisti: "Avem dovezi că Ucraina a furat gaz, iar dacă nu credeți stați acolo și uitați-vă"    (2009-01-08 20:37)
  De sarbatori, Putin umbla cu Santajul prin Europa: Primiti cu conducta sau va "ardem" la pret?    (2008-11-12 20:47)
  Putin ar putea ateriza saptamana aceasta in Romania    (2008-01-14 19:53)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Dorinta bulgarului suprema ? de a se transforma in ingerash rus !   de ionion
de ce "calul troian"...!!!???   de brancoveanu
Sa nu uitam ca bulgarii sunt slavi, scriu in alfabet chirilic si pe deasupra sunt si ortodocsi.   de romanul
Politica.   de cantemir
Gazul rusesc si Europa   de hottos
Normal...   de JohnGreen1
Stirile zilei
 22:10 
Societatea ANTICOROSIV SA a finalizat cu succes implementarea proiectului PHARE ''STRATEGIA CALITATII''  2008-01-17
 19:37 
Un reclamant a asteptat 10 ani un telefon de la Microsoft  2008-01-17
1 comentariu
 19:01 
Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA  2008-01-17
2 comentarii
 18:51 
Rusia ameninta UE: "Kosovo nu va deveni membru al ONU"  2008-01-17
2 comentarii
 18:48 
Presedintele Colegiului Medicilor Cluj: Uneori, imi este rusine ca sunt doctor  2008-01-17
4 comentarii
 18:30 
Cristian Cioaca: "Elodia este in viata"  2008-01-17
2 comentarii
 18:11 
PD-L se lupta cu desenele animate in Parlamentul European  2008-01-17
2 comentarii
 17:40 
Biserica Rusa isi intareste pozitia in Transnistria  2008-01-17
 17:37 
Rusia "ocupa" Serbia si vizeaza Muntenegru  2008-01-17
1 comentariu
 17:37 
Legenda vie (I Am Legend)  2008-01-17
 17:12 
Angajatii ar putea primi bonuri de vacanta  2008-01-17
 17:03 
Guvernul britanic a dat unda verde cercetarilor cu embrioni animalo-umani  2008-01-17
2 comentarii
 16:26 
Romania, pe primul loc in Europa la constructii  2008-01-17
6 comentarii
 15:50 
Un palmier din Madagascar se vede din spatiu  2008-01-17
4 comentarii
 15:37 
Sun Microsystems preia MySQL pentru 1 miliard de dolari  2008-01-17
 15:21 
Risc ridicat de prabusire pe litoral  2008-01-17
 15:21 
Fotbalul romanesc la DNA  2008-01-17
1 comentariu
 15:04 
Un nationalist danez revendica o regiune din Suedia  2008-01-17
2 comentarii
 14:44 
OSCE-ul face duplex Chisinau-Tiraspol pentru rezolvarea diferendului transnistrean  2008-01-17
 14:39 
Mapele profesionale ale fostilor si actualilor magistrati sunt de interes public.  2008-01-17
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01465 sec.